Několika denní lijáky, kdy déšť pravidelně smýval šipky na trati, se v sobotu překvapivě ve Vyškově vyčasilo a dokonce vykouklo i sluníčko. Sice před startem začal pofukovat silnější vítr, ale to nikomu na dobré náladě neubralo.

Tomáš Navrátil je ve formě

Před Prusinovicemi je ve slušné formě Tomáš Navrátil /AK Kroměříž – 27:02/, který si v tréninkovém tempu pohlídal první místo. Až na obrátku se ovšem vezl za Petrem Hénkem /AK Drnovice – 27:23/, kterému pak s větrem v zádech cukl a jen si náskok kontroloval. Třetí doběhl též výborně připravený veterán nad 40 let Josef Sedláček /AK Kroměříž – 28:37/.

Ženy nad 50 let tvrdily muziku

Mezi padesátnice letos přestoupila Miroslav Hanáková /Sokol Bučovice – 35:58/ a ve Vyškově jen potvrdila, že zase bude letos ve skvělé formě. Za ní se ovšem statečně držela přece jen o pár let starší Marie Hynštová /AK Drnovice – 36:34/ a na třetí místo se dostala bojovným závěrem triatlonistka Dana Hyláková /AK Drnovice – 38:32/. Bohužel je smutnou skutečností, že těmto fantastickým dámám mladší ženy vůbec nestačily.

Test před Rohálovskou desítkou

Nápad uspořádat kontrolní závod Vyškovská osmička vznikl hlavně proto, že v termínu týden před otevíráním běžeckého jara v Prusinovicích prostě nebyla nikde možnost se trochu kvalitněji rozběhnout a dostat se do tempa. Proto se členové AK Drnovice rozhodli narychlo připravit jednoduchou běžeckou akci bez startovného a bez dalších běžných náležitostí, které jsou na závodech samozřejmostí.

Jen našli trať bez silničního provozu, a protože to je ve Vyškově dost komplikované, tak se prostě využila jediná možnost, jak se proběhnout, tak aby si běžci s nikým moc nezavazeli. I když je pravda, že se přece jen museli proplétat po startu kolem atletického stadionu mezi účastníky dalších sportovních akcí, které tam právě probíhaly. Ale to se nedá nic dělat, v takovém sportovním centru, jaké ve Vyškově kolem zdejšího parku je, totiž pokaždé bude nějaká akce.

Lepší je pořádat vše někde v malé vsi, kde není problém se zázemím a dají se najít nádherné tratě někde v lesích. Volba ale padla na Vyškov, tak se závod uspořádal právě tam. Zda to bylo šťastné rozhodnutí, to už je na posouzení účastníků této akce.

Přesně změřená a rychlá trať

S překvapením hleděli všichni nejlepší i ti ostatní, co měli u sebe měřící technologie, že trasa závodu opravdu měřila 8 km. Na to, jak se místy trochu komplikovaně motala Vyškovem, to bylo až pozoruhodné.

„Byl jsem teď po soustředění trochu nachlazený,“ konstatoval po svém vítězství Tomáš Navrátil, „ale už je to dobré a dnes jsem si vyzkoušel, že jsem nic neztratil, tak snad to poběží dobře i v Prusinovicích.“

„Tomáš se za mnou vezl proti větru, jenže mi pak odskočil a už se s tím nedalo nic dělat,“ kroutil hlavou jinak ale spokojený Petr Hének.

„Dnes to bylo dobré,“ po dlouhé době konečně naznal Pepa Sedláček. „Tak teď vydržet zdravý a pak se uvidí.“

„Přijela jsem včera z lyžařského kurzu a tak mi to nedalo, abych se nezajela proběhnout,“ přiznala Mirka Hanáková. „Sice to není po těch lyžích ono, taky jsem tam nic nenaběhala, ale určitě to zase rychle půjde.“ „Po rovině mi to jde zatím lépe než v kopcích,“ kroutila hlavou medailistka z veteránských MS a ME do vrchu Marie Hynštová. „Budu s tím muset něco udělat.“

„Teď jedeme silovou přípravu, tak běh není vůbec uvolněný, ale nakonec to nebylo tak špatné, jak jsem si myslela, že to bude, a v rámci tréninku to byla ideální příprava,“ usmívala se výborně naladěná Dana Hyláková. „Postupně se to určitě rozběhá do rychlejšího tempa,“ dodala ještě na závěr.

Sluníčko svítilo a dobrá nálada se i díky jemu šířila kolem vyškovského stadionu, kde bylo opravdu živo. A přispěli k tomu i spokojení běžci, kteří si přijeli pro body do Vyškovské tour. A udělali správně, protože další akce, která měla podle plánu proběhnout 5. března, což je nádherný závod Běh Drahanskou vrchovinou, se bohužel neuskuteční, takže se pak může stát, že bude někomu závod do konečného hodnocení soutěže chybět. Ale je pořád dost možností v průběhu roku, jak to dohnat.