Už posedmé se sešli běžci na místním hřišti v Ludgeřovicích, aby absolvovali těžký, ale krásný závod. Kdybyste náhodou nevěděli, kde se Ludgeřovice nacházejí, tak vám napovím, že v okrese Opava, mezi Hlučínem a Ostravou. Zajímavé je, že Ludgeřovice patří mezi největší obce v Česku bez statusu města. Žije zde zhruba 4800 obyvatel a stojí tu přibližně 1300 domů s číslem popisným.

Traťový rekord závodu, jehož zakladatelem je učitel a běžec Lubomír Bardaševský, drží od loňského roku Aleš Miko časem 52:40, vlastníkem druhého nejlepšího času je Václav Bitala – 52:46 (2012).

Letošní ročník byl co do účasti opravdu rekordní. V minulém roce se zde sešlo pouhých 69 běžců… bum a letos neuvěřitelných 184! Paráda.

Nejrychlejším borcem byl podle očekávání Honza Zemaník (Salomon), který závod vyhrál v kvalitním čase 53:14. Kousek za ním doběhl Matouš Vrzala (SSK Vítkovice – 53:35), který konečně začíná vystrkovat růžky. Loni se mu moc nedařilo, ale v prosinci se už párkrát ukázal v plné parádě.

Na třetím místě skončil polský veterán Tomasz Wrobel (MKS Centrum Dziengelów – 54:36).

„Závod byl super, moc se mi líbil, nikdy jsem tady neběžel, tak to byla moje premiéra. Bral jsem to spíše jako tempový trénink a přípravu na velké horské závody. Zhruba po třetím kiláku jsem šel do čela a odtáhl si to až do cíle, kopce byly vyživné a ke konci dávaly trochu zabrat, ale jsem rád, že se mi běželo dobře a že jde příprava správným směrem,“ řekl spokojeně vítězný Zemaník, který se chystá na Peruna, Skyrace na Ještědu, aby pak v červnu absolvoval světový pohár ve Skyrunningu na Madeiře.

Mezi ženami bylo v Ludgeřovicích jasno. Vyhrála Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava – 1:01:35) před Kateřinou Bluchovou (Mushing Team Ostrava – 1:04:01) a Adélou Esentierovou (BET Ostrava – 1:05:25).

Výsledky

Foto 298× – Otto Seitl