Pečecká desítka dnes proběhla za ideálního počasí, které pomohlo rychlým časům. Na prvních dvou místech doběhli afričtí borci, vítěz jen těsně zaostal za traťovým rekordem. Třetí a nejrychlejší z Čechů byl Vítek Pavlišta, který časem 30:04 téměř překonal půlhodinovou hranici. Nejlepší českou závodnicí byla Petra Kamínková.

Tradiční Pečecká desítka letos přilákala do středních Čech rekordních více než tisíc běžců. Již před startem bylo jasné, že o vítězství se bude rozhodovat mezi africkými běžci Joel Mainou Mwangim a Samsonem Mungaiem Kagiou z maďarského Benedek Teamu, se kterými měli držet krok Vít Pavlišta navrátivší se ze soustředení v Turecku a Jan Kreisinger (SK Studenec Adidas Boost Team).

Tempo bylo hned od startu pořádně ostré, vedoucí Keňan běžel sám první, jeho krajana se ale drželi nejlepší Češi, první tři kilometry měla již trhající se skupinka pod 8:50 a na pátém kilometru byl vedoucí Mwangi za 14:31. Jeho krajan, který se rozbíhal pomaleji, měl v tu chvíli ztrátu sedm vteřin a dalších pět vteřin byl zpět Pavlišta, který se krátce před pátým kilometrem rozhodl nedržet se soupeře a běžet si svoje tempo. Druhý z Čechů na pátém kilometru byl Lukáš Kourek z SK Nové Město n. M. S větší ztrátou běželi Pavel Dymák z Vitalyte Maraton týmu a Kreisinger.

Pavlišta atakoval 30 minut

V druhé polovině závodu se již první trojice nezměnila, jen časové rozestupy narostly. Vítězný Mwangi ještě atakoval traťový rekord jiného Afričana Ngimby z jubilejního 30. ročníku, ale s časem 29:12 za ním zaostal o nicotných dvanáct vteřin. Pod půl hodiny se s časem vešel ještě Kagia (29:36), ale těsně už ne Pavlišta, když běžel 30:04. V cíli přiznal, že čas nesledoval a kdyby o něm věděl, možná by magickou hranici pokořil. „Já jsem moc čas nesledoval, viděl jsem to až na časomíře v cíli. Jinak bych se asi zmáčnul dřív. Ale spokojenost, šel jsem to z plného tréninku,“ uvedl po vyhlášení. Nyní ho čeká pražský půlmaraton, kde se s dalšími Čechy (Homoláč, Kocourek, Kreisinger) pokusí o limit na ME. Uvažuje také o půlmaratonu v Pardubicích, kde by mohl získat již čtvrtý český titul.

V druhé polovině výrazně zpomalil se startovním číslem 1 běžící Lukáš Kourek (o minutu pomalejší druhá polovina než první), takže se Jan Kreisinger dostal na druhé místo a cílem proběhl v čase 30:30. Přesně o deset vteřin zpět byl Kourek a dalších deset vteřin Dymák. Ten přesto neskrýval spokojenost s novým osobním rekordem, třebaže jeho příprava směřuje zejména na půlmaraton.

Nicméně i další pořadí nepostrádalo známá jména – devátý byl vítěz z roku 2010 Petr Pechek, o místo za ním mladý talent Sebastaian Vošvrda, sedmnáctý Kamil Krunka nebo jednadvacátý Dalibor Bartoš.

Ani letos se v celkovém pořadí neztatili vítězové veteránských kategorií – Leoš Pelouch (SK Chotěboř) na 12. místě, Miloš Smrčka (BK Říčany) doběhl devětatřicátý, Bořek Jančík ze Svartesu Hořice padesátý.

Kamínková: Nejlepší výkon od roku 2010

Zajímavý byl vývoj v kategorii žen, kde Keňanka Betty Chepleting začala pomaleji. Petra Kamínková si v tu dobu dobře uvědomovala, že její soupeřka, závodící poslední týdny každý víkend, rychle dýchá. Ještě v polovině mezi nimi byl rozdíl deset vteřin, do cíle se však zvýšil na více než půl minuty.

Vítězka zaběhla nový ženský traťový rekord 34:10, Kamínková brala druhé místo za čas 34:43 – tak rychle neběžela silniční desítku od roku 2010. Nepřekvapí, že je to nový rekord ženské kategorie 35 – 44 let. „Běželo se mi pěkně. Těší mě, že jsem se nebála to rychle rozběhnout, Katarína to rychle rozběhla a já jsem běžela za nimi a potom jsem šla dokonce do vedení,“ usmívala se v cíli domácí závodnice, která se nyní chystá na pár dní za sluníčkem, na pražský půlmaraton ale už bude zpět. Trochu překvapivě až třetí skočila slovenská reprezentantka Katarína Berešová (TJ Obal Servis Košice) v čase 35:15.

Velký souboj se odehrál v kategorii ZH, kde do cíle dobíhaly vedle sebe Lenka Kreidlová (SK Artis) a Jana Klimešová (USK Praha). I přes shodný čas 39:07 byla vítězkou první jmenovaná, ale těsně.

I letos byla Pečecká desítka také závodem týmů. Zde vyhrál Athleda Stamina Team ve složení Pechek – Kozlík – Krunka – Drábková. Na stupně vítězů se vešel i nejrychlejší Čech (Chrti a ta kočka vzadu: Pavlišta – Dymák – Vošvrda – Samlerová na druhém místě) a nejlepší Češka (Draci – Schoř – Kovář – O. Teplý – Kamínková jako třetí). Závod dokončilo 970 běžců a běžkyň.

VÝSLEDKY

Článek byl 12. března v 21:00 aktualizován.