211 běžců nastoupilo v neděli na start otvíráku sezóny na severní Moravě Kobeřické 20. Běželo se už po pětatřicáté, byla celkem zima 4°C a pod mrakem. Čekalo se trošku vzrůšo co se týká času vítěze, protože se na startu objevil Jakub Zemaník (SSK Vítkovice), který mimo jiné vyhrál loňské Běchovice.

A taky se stalo. Kuba za to vzal už od startu a na to, že běžel od začátku sám bez soupeřů, dokázal, že umí i dlouhé tratě nad 10 km. Závod zvládl na jedničku a zvítězil za excelentních 1:04:58. A ten, kdo zná zdejší těžkou kopcovitou trať, tak musí uznat, že se jedná o velmi kvalitní výkon, protože na trati vždy fouká vítr a je dobré se za někoho schovat. Traťový rekord drží z roku 1994 Radek Cingálek – 1:03:12.

Na druhém místě doběhl Jan Sýkora z Dukly Praha (1:08:12). Zajímavostí je, že jeho otec Jiří Sýkora byl zde v roce 1985 vůbec prvním vítězem (1:10:53). Tak Honza aspoň na dálku porazil svého tátu o dvě a půl minuty.

Pro třetí místo si doběhl brácha vítěze, známý skyrunner Jan Zemaník (1:08:23). Pokud byste si mysleli, že Honza přestupuje z terénu na silnici, tak se nenechte mýlit, jde jen o součást tréninku (tempo, rychlost atd.).

Posledním kdo si zaslouží velkou pochvalu je čtvrtý Jan Fousek z MK Seitl Ostrava (1:09:58). Je to borec, který poslední dva tři roky pomaličku a nenápadně ukrajuje ze svých časů a pilně trénuje s cílem zaběhnout maraton za 2:30h. Letos by se mu to mohlo podařit už v Praze, i když je těžká, sedí mu.

„Od začátku jsem běžel sám, s výkonem jsem spokojený, běžel jsem o minutu rychleji než před 2 lety. Pro mě to byl hlavně ukazatel, jak jsem na tom s vytrvalostí. Byla zima, ale to mi moc nevadilo, spíš místy foukal nepříjemný studený vítr,“ okomentoval svůj výkon vítězný Jakub Zemaník.

„Běžel jsem tam jednou v roce 2011 a už jsem zapomněl, jak těžký závod to je! V podstatě skoro celý závod jsme běželi spolu s Honzou Sýkorou a občas jsme se prostřídali, tak to bylo fajn, na závěrečný finiš mi už bohužel síly nezbyly. Občas dost foukalo, sám bych tak dobře asi nezaběhl, vážím si hlavně času, ten je na mé poměry docela dobrý,“ řekl v cíli jeho bratr Honza.

Mezi ženami se prosadila a zaslouženě vyhrála Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava) v čase 1:18:41. Na druhém místě doběhla po kvalitním výkonu Kateřina Bluchová (AUSMING Team Ostrava – 1:21:30) a na třetím Andrea Krstevová (PEARL Izumi Czech – 1:23:55). Tady je potřeba zmínit, že Andy den předtím suverénně vyhrála Mořkovského zajíce (10 km) v kvalitním čase 40:13. 30 kilometrů za dva dny ve vysokém tempu, klobouk dolů.

Celkem hezky se vyvedla i výsledková listina (ženy) např. Pearl Rumi Czech, TJ Liba 100 Olomouc nebo Zbořilová Nána.

Nicméně díky všem organizátorům pod vedením Honzy Urbiše, organizaci mají v malíčku.

Výsledky

Foto 561× – Lukáš Podolák

Foto 573× – Otto Seitl