Úřadující domácí šampion v maratonu i půlmaratonu Vítek Pavlišta zahájil letošní sezonu v Pečkách. Byl prvním Čechem hned za dvojicí Keňanů a jen těsně nepřekonal půlhodinovou hranici. V krátkém rozhovoru prozrazuje, jak to vypadá s jeho dalšími plány pro jarní sezonu a zdali se bude pokoušet splnit A-limit 2:15 pro olympijský maraton.

Vítku, jak to vlastně vypadá s tebou a maratonským limitem?

Nevím, to ukáže spíše Pražský půlmaraton než dnešní desítka. Běželo se mi tu dobře a necítil jsem se v cíli ´kleplej´. Myslím, že je to na dobré cestě a uvidíme v Praze na začátku dubna. Budeme se pokoušet o limit na Mistrovství Evropy, bude nás tam na to víc, tak snad to aspoň někomu vyjde.

Jsi již přímo s někým domluvený na spolupráci nebo to zatím odhaduješ jen z plánů dalších českých běžců?

Spíš z plánů českých běžců. Poběžíme tam všichni – Milan Kocourek, Jirka Homoláč, Honza Kreisinger a všichni budeme chtít běžet na stejný čas. Takže si myslím, že by z toho mohl být nějaký dobrý výsledek.

Letos tedy plánuješ půlmaraton v Praze a pak ještě obhajobu titulu v Pardubicích?

Zatím jo, ale uvidím podle Prahy. Podle toho, jak se mi tam poběží a jaký zaběhnu čas, budu stavět další plán závodů.

O maratonský limit se budeš pokoušet v Praze? Máš ještě nějakou záložní variantu?

Ne, ale budu to zkoušet přes ty béčka. B-limit na půlmaraton, B-limit na maraton. Na 2:15 nemám a nemá na to nikdo z českých běžců, si myslím.

Takže 2:17 a pak spoléhat na divokou kartu…

Něco takového. V kvalifikačních podmínkách je to trochu neurčitě dané. Čas 2:15 je jistota, na to nemám, ale 2:17 plus B-limit na půlmaratónu by teoreticky mohl stačit. Ale záleží potom na rozhodnutí svazu, jestli vezmou někoho s těmito časy nebo ne.

Dovolil by sis odhadnout, kdo z českých běžců má největší šanci se letos na olympijský maraton dostat?

Uvidíme, s čím se vrátí Jirka z Afriky. Buď mu to bude lítat neskutečně, nebo bude ´kleplej´. Já se taky necítím špatně… Ten maraton je loterie, buď anebo. Je to jeden start a těžko říct…