V sobotu 7. května 2011 se koná v polském městě Ruda Śląska ultramaraton – MIĘDZYNARODOWY RUDZKI BIEG 12 GODZINNY. Myšlenka uspořádat ultramaraton na 12 hodin vznikla na začátku roku 1999 ke 40. výročí vzniku města Ruda Śląska.

Pořadatelem závodu je polský ultramaratonec August Jakubik. První závod se konal v roce 1999, tehdy přilákal 15 ultavytrvalců a byl uspořádán v rámci oslav "Dny Rudy Śląskie ". Vítězem se stal Viktor Lozovik z Ukrajiny.

Závod byl úspěchem i pro organizátory, reakce úřadů byly pozitivní a byl získán příslib jejich podpory závodu i v následujících letech. Závod organizačně a finančně podporuje MOSiR (Městské středisko sportu a rekreace) Ruda Śląska a je také podporován médii např. Novinky Rudzkie a celou řadou sponzorů z řad místních firem a podnikatelů.

Okruh, kancelář závodu a zázemí pro závodníky se nachází na stadionu GKS Wawel Ruda Slaska v městské části Wirek. Okruh je dlouhý 987 m, povrch tvoří asfalt, cílová rovinka se běží po škváře. Limit závodu pro klasifikaci je 80 km.

Traťové rekordy drží Maciej Cieplak (POL) výkonem 144,226 km a Barbara Slachetka (POL) výkonem 118,098 km. Oba rekordy byly dosaženy v roce 2004.

„Rudzka Dwunastka“ získává každým rokem stále větší popularitu a uznání mezi běžci nejen z Polska, ale i z okolních zemí. V roce 2011 se Rudzki Ultramaraton poběží po třinácté.

Ke startu se přihlásilo 80 ultravytrvalců ze čtyř zemí. Z České republiky se této akce zúčastní moravští zástupci: Vilma Podmelová (AC Moravská Slávia Brno) os. rekord 100,501 km, Mirek Osladil (Irico Olomouc) os. rekord 119,146 km a Libor Svozil (MK Seitl Ostrava) os. rekord 103,883 km.


Autorem příspěvku je Libor Svozil, člen Maraton klubu Seitl Ostrava, jehož oblíbenou disciplínou jsou tratě delší než 42,195km. Jeho druhou vášní je metalová hudba.