Letos je to stále čekání na jaro, ale nějak se mu nechce. Je ovšem fakt, že v Olešnici je přece jen trochu vyšší nadmořská výška než u nás, takže se počasí spíš blížilo Vysočině než tomu v nížině kolem Vyškova. Pořád se ne a ne ohřát. A když jsem viděl z auta zdejší zasněženou sjezdovku, věděl jsem, že bude kosa. A byla pořádná. Dokonce trochu sprchlo. Kdy to teplo přijde?

Petr Konečný splnil roli favorita

Na startovním poli asi nebylo většího favorita pro tento závod, než byl Petr Konečný /AC Okrouhlá/VSK Univerzita Brno – 39:45/ a on tuto roli beze zbytku vyplnil, když se brzy po startu odpoutal od soupeřů a v klidu si doběhl pro první místo.

S ním se chvíli držel Gustav Grün /AC Okrouhlá – 41:55 /, ale pak se zaměřil spíš na hlídání druhého místa a nechal Petra běžet samotného. Třetí místo pak vybojoval Miloš Žíla z Bystrého /42:39/, výborný veterán nad padesát let.

Zdenka Komárková také neměla konkurenci

Domácí běžecká legenda Zdenka Komárková /Kometky Olešnice – 48:06/ závodila jen s muži. Ženy jí nestačily. Druhá doběhla po solidním výkonu Marie Hynštová /AK Drnovice – 50:08/ a třetí pak Petra Krejsová /Kometky Olešnice – 51:01/, která vybojovala toto umístění a tím pádem i vítězství v nejmladší kategorii žen až na cílové čáře. Takový měla finiš.

V Olešnici začínají

Nový závod v Olešnici nedaleko Kunštátu na okrese Blansko připravili agilní vytrvalci kolem Pepy Weise ve spolupráci s Výchovným ústavem a střední školou Olešnice. Termín zvolili na v sobotu 26. března 2016 a závod nazvali Olešnický velikonoční běh.

Akce se konala ve sportovním areálu v Olešnici nad koupalištěm a kompletní zázemí celé akce bylo ve sportovní hale u základní školy.

Pořadatelé připravili závod pro všechny kategorie od nejmenších dětí až po veterány.

Dospělí borci zde potom absolvovali jednookruhovou trasu v délce 10,6 km. A že byla dost výživná, to mi můžete věřit. Ostatně okolí Olešnice je pořádně kopcovité, tak se s tím muselo počítat předem.

Ovšem je třeba zdůraznit, že organizátoři měli všechno dokonale nachystané. Označenou trať s povzbuzujícími nápisy, pořadatele na komplikovaných místech a hlavně pak parádní občerstvení v cíli. Je vidět, že nad závodem hodně přemýšleli a určitě to pro příští roky bude tradiční místo, kde se dá velmi dobře proběhnout a pobavit o Velikonočních svátcích.

Závod se povedl

O tom nebylo sporu. Nakonec to potvrdili všichni běžci, jen byla škoda konkurence velkých běžeckých akcí v Kuřimi a Velkých Pavlovicích.

„Zachováme velikonoční termín, ale závod přesuneme na pátek, to by mělo být lepší,“ řekl mi Pepa Weis po skončení akce, kterou ovšem musím jen a jen pochválit, protože první závod je vždy trochu hledáním a tady se povedlo pořadatelům téměř vše. Jen ten termín prostě nevyšel ideálně. Ale příští rok už to bude všechno jinak.

„Hned po startu jsem získal náskok,“ hodnotil svůj výkon Petr Konečný, „pak už jsem jen kontroloval odstup a v tréninkovém tempu doběhl až do cíle.“ „Za Petrem nemělo cenu se honit,“ usmíval se Gustav Grün. „O závodě bylo rozhodnuté hned po prvních dvou kilometrech, tak proč se štvát.“

„Vydržel jsem k první Boží muce a pak už jsem si jen kontroloval třetí místo. Stejně jsme byli každý v jiné kategorii, tak to bylo jedno,“ glosoval závod Miloš Žíla.

„Docela jsem mákla,“ přiznala se Zdenka Komárková. „Já to ale ani jinak neumím, vždycky běžím naplno.“

„V kopcích mám pořád problém,“ kroutila hlavou nespokojeně Marie Hynštová. „Kolem osmého kilometru jsem měla krizi a až v seběhu dolů jsem se z toho dostala.“

„Vůbec jsem nevěřila na trati, že se mi podaří doběhnout tu dívku před sebou,“ spokojeně se smála Petra Krejsová. „Ona mě před cílem neviděla a nestačila zrychlit, tak se mi podařilo ji v posledních metrech předběhnout, ale bylo to o fous.“

Kdyby vylezlo sluníčko, povedlo by se v Olešnici úplně všechno. Aspoň mají nějakou rezervu pro příště, protože nastavili laťku hodně vysoko. Ale věřím, že ji udrží. Mají pro to všechny možnosti a hlavně chuť a vůli. A to je rozhodující.

Jen tak na okraj, když jsme přijeli domů, sluníčko vykouklo z mraků a rozzářilo se nad krajinou. No nemohlo trochu dřív. Hned by se nám běželo lépe.

Výsledky