Hranice pěti set startujících nejspíše padne při prvním ročníku závodu nazvaného Zkus maraton Kuks, který se uskuteční v sobotu 2. dubna v okolí světově proslulého vloni opraveného barokního areálu u Dvora Králové nad Labem a pořádá ho hradecký Rungorun. Navíc se v minulých dnech startovka, krosového maratonu i půlmaratonu, zaplnila velmi zajímavými jmény.

Vedle vytrvalce Hvězdy Pardubice Jiřího Douchy z Náchoda bude o přední umístění v maratonu usilovat i jeden z nejlepších vytrvalců KRB Chrudim Lukáš Maier, vítěz podzimního Běhu 2:08. Oba se o víkendu utkali na náročné patnáctce v Golčově Jeníkově a oba na členité trati hluboce pokořili hranici jedné hodiny. Početné řady přihlášených orientačních běžců rozšířili závodníci OK Loko Pardubice a kvalitní krosaři bratři Hovorkové a Radek Kolář z Broumova.

A poslední peckou je přihláška manželů Gerychových. David se může pochlubit i vítězstvím z Běchovic a Míša byla dříve českou šampionkou ve stýplu. Nyní se spíše věnují extrémním závodům a v minulém roce uspěli v náročném halfironmanu Krkonošman, kde byli nejlepší v půlmaratonské běžecké části. V ženách je ve startovce dále bývalá reprezentantka v běhu na lyžích Iveta Fořtová, vloni vítězka Brněského půlmaratonu, a zkušená vytrvalkyně Maratonstavu Úpice Ivava Duffová, dříve Škodová.

Mezi ženami na půlce je několik spolufavoritek. Vedle závodnice pardubické Hvězdy z Náchoda Kateřiny Kramlové to je Romana Brumlichová z Hronova a nově i Zuzana Ernestová z Trutnovska, která dokázala vyhrát tamní půlmaraton. Přibyla i zkušená Dana Jiřičná z Prahy.

Překvapit na obou tratích může i početná výprava startujících z Polska. Tratě obou závodů mají náročné parametry, maraton součet stoupání 998 metrů a půlmaraton, který se poběží částečně na jiném okruhu a s jinou dobou startu, 413 metrů.