Osmnáctý ročník pražského půlmaratonu bude zcela jiný než všechny předešlé. Pořadatelé se na poslední chvíli odhodlali k radikální změně a přesunuli místo konání z centra Prahy na její okraj. Místo už všedních kulis Rudolfina tak budou běžce při tónech Vltavy na startu inspirovat majestátní klenuté oblouky vstupní brány areálu TTTM Saparia v Libuši.

Koláž: Rostislav Bažanowski

„Rozhodnutí pro populární Sapu bylo jednoduché. Chtěli jsme zahraničním účastníkům, potažmo světu, ukázat, že Praha není nějaký skanzen, ale moderní, multikulturní město, které je otevřené novým, trendy vlivům. Co to vystihuje lépe než Sapa?“ zdůvodnil náhlý přesun místa konání akce zástupce organizátorů, který si z nevysvětlitelných důvodů nepřál být jmenován.

Redakce Bezvaběhu však patrně zjistila skutečný důvod změny. Závodu se na poslední chvíli rozhodl zúčastnit nejdůležitější běžec v zemi, prezident Miloš Zeman, a jeho ochranka se obávala, že by hlavě státu na obvyklé trase pražského půlmaratonu nedokázala zajistit stoprocentní bezpečnost. Poběží se proto čtyřicet dva půlkilometrových okruhů po areálu tržnice a zbytek už prý první běžec státu dojde.

Prezidentská ochranka, od incidentu s plastovou pistolkou v Chrastavě navýsost bdělá, dokonce požádala o úplné vyklizení Sapy, to však zavrhl její majitel, jenž je čirou náhodou shodný s hlavním sponzorem závodu a improvizované dějiště laskavě poskytl. Ztráty na tržbách zdejších butiků a restaurací by prý nevyvážila ani čest v podobě přítomnosti samotného mocnáře.

Díky prominentnímu účastníkovi se mohou závodníci těšit i na další zajímavé změny. Ty se dotknou zejména občerstvovacích stanic. S ohledem na prezidentův pitný režim, který pořadatelům osobně v prvorepublikovém tisku dohledal a přinesl jeho mluvčí Ovčáček, budou na nekonečně dlouhém půlkilometrovém okruhu hned dvě občerstvovačky. Místo nezdravých iontových nápojů bude vše čistě přírodní a bylinné, především od Bechera.

Také o doplňování kalorií bude postaráno – na žádost Hradu přispěchal s pomocí prezidentův velký fanoušek, „strýček Vik“, správce státní kasy a vlastník impéria Agrofert v jedné osobě, Andrej Babiš. Uzeninky z jeho provenience (hned po odstranění všech jehel) sportovcům zajisté prodlouží krok.

O dopravu na místo je postaráno. Pražáci to najdou po čichu. Keňany doveze prezidentská kolona. Zbytek přespolních naskočí do krtka nebo do šaliny. A pak už je to podle organizátorů „jenom kousíčkem“ autobusem. Rychlejší běžci mohou použít linky číslo 113 a 197. Pro ty pomalejší přijede sběrná 504.

Vyhlášení vítězů proběhne v prostoru startu a cíle, tedy přímo pod bránou areálu. Na prezidentovu přímluvu vítězům osobně zahrají členky lidové kapely Pasyrájot. Vítěz dostane hodnotné ceny – veškeré zbytky z občerstvovacích stanic. A navrch ještě věnec buřtů.

Haf.