Opravdu to tak může být a většinou to tak po mých zkušenostech s vedením tréninků bývá. Existují výjimky, ale těch je přece jen nepatrné množství. Ovšem ta velká většina z nás, kteří jsme se pustili do přípravy na nový tréninkový rok, to zcela jistě pocítí. A to dost negativně.

CO JSME TO PROVEDLI?

Vezměme to po pořádku. Pokud jste zahájili přípravu jako my dle tréninkových cyklů, tak jste právě ve čtvrtém týdnu prvního cyklu.

Jeho úkolem bylo postupně nás dostat do pravidelného tréninkového zatížení a začít rozvíjet především obecnou vytrvalost. Protože ale součástí mých plánů jsou pravidelné závody, kterými vždy v sobotu nahrazujeme trénink, nechtěl jsem dopustit totální pokles výkonnosti, který by zákonitě musel následovat, když bychom se věnovali jen klusu v aerobní zóně.

Proto jsem v rámci jednoho týdne také zařadil rozvoj tempové vytrvalosti pomocí tempových a stupňovaných běhů. Dalším kvalitním tréninkem, kterým jsem chtěl trochu udržet silovou vytrvalost a trošku i speciální tempo, byly na střídačku výběhy kopců nebo běh v kopcovitém terénu se zaměřením právě na vybíhání kopečků nebo intervalový trénink v krátkých úsecích s meziklusem ve svižném tempu.

Zbytek, vyjma sobotního závodu, ten se snažíme všichni chodit jako tempový běh, je už jen klus na závěr vždy zakončený rovinkami na techniku běhu a večer nějaké to posilování. Samozřejmě nechybí ani nedělní dlouhý běh.

Je jasné, že se zvedl objem kilometrů a tím muselo dojít zákonitě k poklesu závodní formy. Navíc přišla postupně i změna počasí a tělo přechází u většiny z nás na zimní režim.

Z toho vyplývá, že tento první adaptační cyklus nemůže přinést okamžitě zvednutí výkonů, ale spíš dojde k poklesu. Ovšem s tím se v takto seskládaném tréninkovém plánu musí počítat a je nutné se tím nenechat vyvést z míry.

Proto to dnes v tomto článku zdůrazňuji. Do toho je třeba také započítat zvyšující se únavu při pravidelném tréninku, který není vůbec lehký.

NIKAM NESPĚCHEJTE!

Právě proto vyžaduji, aby všichni moji svěřenci v prvních 4 cyklech nového tréninkového roku nikam nespěchali a jen si poctivě tvořili objemovou základnu pro budoucí běžeckou formu.

Závody jsou opravdu jen jeden z tréninků. A právě na nich najednou většinou pocítíme, jak se pomalu rozplývá dřívější forma pod rukama. Je to zákonité a nenechte se tím zaskočit.

TIP: Čtěte také ZÁKLADEM PŘÍPRAVY JE ROZVRH ROČNÍHO TRÉNINKOVÉHO PLÁNU

Klidně trénujte dál, pokud se tedy necítíte totálně unavení a nepotřebujete odpočinek, protože jste na správné cestě. Vaše tělo se vyrovnává se šokem, co jste mu připravili a reaguje poklesem toho, co trénujete nejméně, tedy speciálního závodního tempa.

Že se teď díváte některým běžcům, se kterými jste ještě nedávno soupeřili a většinou je i poráželi, jen z uctivé vzdálenosti na záda, tak to je prostě daň systematickému tréninku.

A NEBOJTE SE!

Ono se ale pak později vše rychle otočí a poskočíte s výkony dost daleko dopředu. Již ke konci druhého cyklu se budete cítit mnohem lépe a pak by to mělo mít všechno vzestupnou tendenci, pokud správně trénujete a dáváte dostatek času svému organismu na regeneraci.

Takovým způsobem přípravy si vytvoříte pevný základ, ze kterého potom budete čerpat, až se zaměříte na speciální tempo v jarním období. Myslete na to, když teď zuříte a nadáváte nad poklesem své závodní formy.

Tak to prostě většinou je a nesmíte se tím nechat vyvést z míry. Opakuji to tu záměrně již asi po třetí. Vím, že to potřebujete. Sám jsem si tím mnohokrát prošel a také hodněkrát to všechno zkazil, když jsem neměl dostatek trpělivosti a hledal cestu jak z toho propadu ven.

Nehorší věcí, kterou byste mohli udělat, je začít okamžitě překopávat svůj naplánovaný trénink a posunout to všechno víc do rychlosti. Skončilo by to totálním fiaskem a vyčerpáním všech zdrojů. Sice by se vám asi tak do konce března dobře závodilo, ale pak by následoval nevídaný sešup někam do suterénu závodní formy.

Po takovém likvidačním zatížení pak nezbývá nic jiného, než se vrátit k počátkům a pomalu začít budovat základy, které jste vlastně v prvních cyklech nového tréninkového roku zlikvidovali svojí netrpělivostí.

Tak dejte sobě i svému tělu čas, ono se vám odmění a díky poctivé přípravě přijdou potom výsledky, nad kterými budete zírat nejen vy, ale hlavně vaši soupeři.

Věřte mi!

Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.