Paula Radcliffe (37) držitelka světové rekordu a Haile Gebrselassie (38) nedávný světový rekordman v maratonu. Jsou staří? „Věk je pro mě jen číslo,“ řekl Gebrselassie v nedávném interview na YouTube pořadatelům maratonu v Berlíně. „Pokud jste staří psychicky, jste staří i fyzicky. Automaticky.“ Řekl, že se cítí na čtyřiadvacet.

Úspěch v běhání není jen o duševním výkonu, ale samozřejmě také o fyzické kondici. A dobrá zpráva je, že vyšší věk u běhání nevadí nebo alespoň na něm tolik nezáleží.

Před několika lety vědci z německé univerzity v Kolíně nad Rýnem prostudovali časy 400.000 účastníků maratonu a půlmaratonu ve věku mezi 20 a 79 let.

Nenašli ve výsledných časech u běžců věku mezi 20 a 50 lety žádné významné rozdíly. Časy veteránů mezi 50 a 69 lety byly pomalejší pouze o 2,6 až 4,4 %.

„Starší sportovci jsou schopni udržet vysoký stupeň fyziologické plasticity do konce života,“ říkají vědci.

To by mohlo vysvětlit, proč má běhání ve světě rostoucí tendenci. Počet závodníků, kteří ukončili maraton ve Spojených státech, kde je 7 z 15 největších světových závodů, se v loňském roce zvýšil na 507.000, zatímco v roce 1976 to bylo pouze 25.000 účastníků.

V roce 1980 byl střední věk maratonského běžce u mužů 34 let a u žen 31 let. V loňském roce to už bylo 40 let pro muže a 35 let pro ženy. Osoby starší více než čtyřicet let nyní tvoří 46% závodníků proti 26% v roce 1980.

Ať už jste špičkovým sportovcem nebo amatérem, můžete se každodenním tréninkem dopracovat až k maratonu.

Ervin Podžorný: Nikdy nejste příliš staří na to, abyste začali běhat.

František Zikeš – gentleman v životě i na běžeckých tratích