Pražský běžecký pohár startuje do druhého ročníku tradičně v Modřanech. Už tuto neděli, kdy čeká náročný terénní kros v zajímavých přírodních kulisách. K tomu i bohatý program pro celou sportovní rodinku! Kompletní kalendář PBP 2016 zveřejníme v nejbližších hodinách, dolaďujeme detaily, sledujte náš web!

Premiéra nabízí i cestu za poznáním. V ptačí rezervaci v modřanské rokli na jižním okraji metropole, kde v kaňonu Libušského a Písnického potoka žije na šedesát druhů ptáků. Pěvci i šplhavci, sovy, nebo dokonce dravci jako poštolka a káně. Pokud nebudete příliš halasit, potkat můžete srnce, lasice, kunu, lišku, veverky nebo ježka.

Zdejší běžecká výzva, jež se plným jménem zove Přespolní běh nad Modřanskou roklí, nabízí desítku pro chlapy, osmičku pro dámy (ty se započítávají do pražského poháru), nebo šestku pro dorostence či zasloužilé veterány a kratší porce i pro děti. Ty začnou podle věkových skupin v 9.30, hlavní závod odpálí ve 12.

„Chtěl jsem využít zdejší terén a ukázat jeho nejhezčí místa,“ říká Jiří Kalista, šéf a zakladatel závodu, profesí truhlář a stavitel televizních kulis. Ale taky bývalý kanoista Sparty a Lokomotivy, který zvládl Kunratickou za třináct a půl minuty.

Že se mu to povedlo, potvrzuje závod, který s pomocí jeho přátel a nyní už i podporou městské části Prahy 12 dorostl do třináctého járu. Trať se měnila jen jednou asi o dvě stě metrů vinou tahanic o pozemky. Letos předpověď ukazuje v týdnu déšť. „Tretry bych do rezervace nebral, taky se běží kratší úseky po asfaltu. Doporučuju kvalitní krosovky,“ říká ředitel.

Rekordy zde drží Václav Janoušek (34:08) ze Spartaku Praha 4 z roku 2012 a Kamila Gregorová (30:46) z Kerteamu o rok později. Loni zvítězili slávisté Michal Šmahel (34:54) a Monika Hrachovcová (31:55).

„Lehce jsme upravili časový pořad, aby všechno líp navazovalo. Taky jsme propojili přihlášky a výsledky do společného programu a můžeme tak poskytnout rychlejší servis,“ prozrazuje letošní novinky Kalista. Předem platíte 30 Kč, na místě 80 Kč, děti nic. I tak zároveň prosí: „Hlašte se předem, urychlíte odbavení.“

Proto také stanovil limit 400 čísel, aby mohl všem zajistit kvalitní služby. Poprvé běželo 57 účastníků, loni naskočil počet až na 330 ve všech kategoriích i díky zařazení do seriálů Pražských běžeckých nadějí a Pražského běžeckého poháru!

Epicentrum závodu stojí za English International School, na jedné louce U liščích děr běhají děti, směrem k lomu a nádrži se pak prudce spustí dolů dospěláci. Cílová rovinka se otevře až po výběhu na skálu. K dispozici jsou šatny i sprchy.

Podrobné propozice včetně dopravního spojení autobusy MHD najdete zde: http://www.praha12.cz/…ts/File.ashx?…