Dalo by se říct, že si počasí snad dělá srandu. Nebo ten, kdo ho řídí. V týdnu krásně a pak tohle. Liják, vítr, zima, už tomu chyběl jen sníh a tornádo. Aspoň, že se ten déšť před startem trochu zklidnil, ale počasí letos výkony v Hranicích pořádně ovlivnilo. Navíc se běželo místy v pořádném bahně. O to víc vynikají časy dosažené oběma vítězi.

Václav Bitala má parádní formu

Jinak to ani říct nejde. Prostě neběží, ale letí. A je mu jedno na čem a po jakém terénu.

Ale pro zpravodajský pořádek Václav Bitala /AK EZ Kořivnice – 1:09:47/tedy bezpečně zvítězil, když si závod odtáhl celý sám a od třetího kilometru už běžel naprosto osamoceně. Za ním se do cíle dostal loňský vítěz Pavel Hrdina /AK Perná – 1:12:10/ a třetí pak doběhl Petr Kučera /SK Salix Grymov – KES Buk – 1:14:01/, který si v Hranicích alespoň trochu spravil chuť po podle něj nepodařeném výkonu na maratónu v Bratislavě.

Martina Vévodová je na tom také skvěle

Také Martina Vévodová /AK Perná – 1:23:51/ má parádní formu a to ještě před sólovým závodem na 20 km zvítězila i mezi mílařkami na 2,5 km. Hlavní závod si navíc doslova odklusala v tréninkových botách.

Druhá doběhla Marie Delingerová ze Šternberka /1:25:31/, která se po dlouhých zdravotních potížích snad už dala dohromady a třetí pak slovenská vytrvalkyně Jitka Hudáková /Ďurikam team Trenčín – 1:33:22/.

Tradice některých závodů jsou starší než většina účastníků

Již 49. ročník Běhu vítězství a 45. ročník Hranické dvacítky v Hranicích na Moravě připravili pořadatelé z SK Hranice, oddílu atletiky, pro všechny zájemce o běhání od nejmenších dětí až po veterány.

Hlavním závodem je zde ovšem tradičně slavná Hranická dvacítka. Trasa závodu běžce opět provedla po úbočí Moravské brány překrásnými lesy nad údolím řeky Bečvy po starých lesáckých cestách.

Letos podruhé pro ty, kteří si netroufali na 20 km, připravili pořadatelé opět i závod na 10 km.

Dnes to bylo pro většinu běžců utrpení

Vcelku náročné klimatické podmínky se opravdu na výkonech běžců značně podepsaly a až na výjimky většinou přiznali, že toho měli opravdu dost. Ne tak ovšem Vašek Bitala: „Běželo se mi opravdu dobře. S deštěm nemám problém a ani zima mi dnes nevadila. Jen snad ten studený protivítr zpět dělal trochu problémy a pak místy bahno na trati. Jinak jsem velmi spokojený.“

„Vašek vyrazil jako vítr. Nedalo se s ní udržet,“ jen konstatoval Pavel Hrdina. „Ale na ty podmínky jsem to dnes zvládl poměrně dobře, takže taky spokojenost.“

„Musel jsem si spravit náladu. Formu mám, tak proč ji neprodat aspoň tady v Hranicích,“ pookřál přece jen už trochu po maratónském výkonu z minulé neděle Petr Kučera.

„Běželo mi to dnes samo a to jsem opravdu šla obutá a oblečená jak ona trénink,“ usmívala se Martina Vévodová. „Ale zase úplně zadarmo to taky nebylo. Přece jen byl terén a počasí náročné, takže to bylo znát. Navíc jsem chtěla mít závod co nejdřív za sebou, tak jsem se snažila jít dost svižně.“

„Tak už to vypadá, že jsem v pořádku,“ řekla mi po závodě Marie Delingerová.“Teď už mi zbývá jen něco natrénovat, protože to jsem zatím nemohla a mělo by to zase běhat.“

„Já jsem spokojená, protože jsem se cítila na trati celkem dobře. Navíc, když jsem viděla, že ostatní holky zůstaly daleko za mnou, tak to mi to pak už běželo zpátky samo,“ přiznala se mi při vyhlášení vítězů Jitka Hudáková.

Ne všem to dnes tedy běželo samo, ale je pravda, že trasa Hranické dvacítky je sice náročná, ale zato bezesporu krásná. Proto sem jezdí vytrvalci již řadu let. Bohužel v takovém počasí jako dnes se ta nádhera v lesích moc užít nedala.

Ono jaro vypadá hodně jinak. Ale snad už přijde a bude takové, jaké má být. Už je nejvyšší čas.

Výsledky