Týden s týdnem se sešel a velké parkoviště včetně všech možných míst pro odstavení plechových miláčků praskaly ve švech. Co se bude dít, moto GP, nebo že by si tady pozvala fotbalová Plzeň svého dalšího soupeře z Champions League…?

Nic tak záhadného, prostě startuje další etapa běžeckého šílenství s názvem Lysacup.

Rovných 250 účastníků se v sobotu sjelo na start do Malenovic, aby zde od hotelu Rajská bouda po žluté turistické značce zdolalo převýšení více než 800 metrů. Trať vedla kolem legendární beskydské hospody U Veličků s těžkými stoupáky k Lukšinci. Zde se pak vrchaři napojili na červenou značku, aby na vrcholu Lysé hory, za asistence onlajn kamer, ukončili svou dávku šesti kilometrů.

Kromě tradičních bodů do průběžného pořadí mohli v této etapě závodníci soupeřit i o medaile a tituly mistrů Lysacupu v jednotlivých kategoriích.

TITUL PUTUJE NA SLOVENSKO

Nejrychlejším mužem této mistrovské etapy se nakonec stal skvělý slovenský vrchař, hájící barvy týmu Inov-8run.sk, Luboš Kováčik, který rozhodně nepatří mezi pravidelné účastníky, ale při každém svém startu bojuje o medailové pozice. Navíc je třeba dodat, že kromě titulu Mistra LC se zároveň včera stal nejlepším v kategorii nad 40 let.

Stříbrnou pozici, k velké radosti týmu SAK Karviná, stejně jako v minulé etapě, obsadil Tomáš Čer.

Bronz získalo Slovensko, a to zásluhou Kamila Vyhničky, který kraloval LC v roce 2009.

KDO VLÁDNE JEDNOTLIVÝM KATEGORIÍM?

Tomáše Čera na pomyslné podium při vyhlášení jednotlivých věkových kategorií, které proběhne příští týden před startem nové etapy z Mazáku, doprovodí výše zmíněný Kamil Vyhnička a třetím vyhlášeným mužem do 40-ti let bude Martin Holiš.

Mistrovskými tituly závodníků nad 40 let bude dekorováno trio Kováčik – Sventek – Vladan Šindelek.

Juniorům vládne Jiří Pytlík z týmu Prajzská s.r.o., stříbro z mistrovské etapy si do Českého Těšína odveze Michal Ostruszka a bronz patří absolutně nejlepšímu této kategorie z loňska Josefu Bebčákovi. K Josefovi je třeba dodat, že je snad jediným juniorem za poslední sezóny, jemuž se podařilo zvítězit v některé etapě.

Muži nad padesát let mají téměř předem daného vítěze, skvělého vrchaře, ale i silničního běžce, Jirku Zátopka z družstva X-Cobras.

Mezi ženami k očekávanému ostrému souboji tentokrát nedošlo. Petra Pastorová si po maratonu z minulého týdne odběhla závod na pohodu, a tak se královnou etapy a mistryní Lysacupu stala Tamara Stonová z Fialových kober.

TRIKOTY

V absolutním si žlutý dres „vedoucího jezdce“ stále drží Radim Kasalík, ovšem svými posledními výsledky na něj zle dotírá Tomáš Čer.

Vladan Šindelek zelený trikot přepustil loňskému králi LC Ladislavu Sventkovi, do bílého se oblékne Jiří Pytlík.

Podobně na tom jsou i ženy, růžovou stejně jako loni, se bude pyšnit Tamara Stonová.

Slovenská nadvláda v této etapě se projevila i na upevnění pozice vedoucího týmu v katorii družstvev, kde vládnou Inov-8run.sk.

SNÍH ZAHÝBE POŘADÍM

Lysacupových šestnáct etap je akce náročná a jen málokomu se podaří po celou dobu udržet výkonnost na stejné úrovni nebo ji ještě stupňovat a jít případně nahoru.

Navíc je třeba připomenout velice důležitý fakt, a to že kromě pár etap, kdy se běží na suchém a pevném podkladu a šance závodníků jsou tím vyrovnanější, přijdou etapy se sněhovou pokrývkou. V těchto nejnáročnějších podmínkách si peloton bude muset prošlapávat svou cestu k vrcholu třeba i padesáticen­timetrovou vrstvou čerstvého sněhu.

A právě změnou těchto podmínek se bude pořadí v zimních etapách hodně lišit od toho současného.

Každopádně přeji nám všem do dalších etap hodně zdaru, energie a zdraví.

Autor příspěvku Radim Lipták je členem frýdeckomísteckého běžeckého oddílu PEPA TEAM a taky miluje hory :-)

VÝSLEDKY

FOTO PEPA TEAMU

FOTO SK VALAŠSKÉHO KRÁLOVSTVÍ

FOTO SK ZAFAR FRENŠTÁT

FOTO PĚTKA 1408

FOTO PAPARAZZI FOTÍ

Týmy, které informují na svých klubových stránkách o dění v LYSACUPU:

3SA Racing Team CK Frenštát p. R. BK SAK Karviná
Inov-8run.sk Pepa Team Racing Olešná
SK Valašské království VZS Ostrava X-TRAIL