I v malé obci se dají dělat velké věci. Starý Bydžov je vesnička se čtyřmi sty obyvateli v sousedství známějšího Nového Bydžova v západní části okresu Hradec Králové. Tato oblast není známa pořádáním žádné významné běžecké akce a opravdu náhodou jsem před čtrnácti dny narazil na propozice prvního ročníku Aprílové půlky – Starobydžovského půlmaratonu, který pořádali místní ve spolupráci KČT Nový Bydžov. Závod se velmi vydařil.

Do širšího povědomí se obec zapsala před pár lety, kdy se v noci pokoušel jeden kriminálník vykrást místní poštu. Po příjezdu policie zahájil palbu a zabarikádoval se v budově. Pokud si dobře vzpomínám zpacifikovala ho zásahovka, vyfasoval doživotí a svůj život ukončil sám ve vězení. Na místě jsem se dočetl, že Starý Bydžov je rodištěm hudebního skladatele Jana Maláta.

Pořadatelé si dopředu stanovili kapacitu závodu na 120 běžců, kterou v pohodě naplnili. Třetina běžců se přihlásila na půlmaraton, zbytek si dal čtvrt maraton. Za sympatické startovné osmdesát korun byla k dispozic čipová časomíra, bohaté občerstvení během i po závodě. Soutěžilo se pouze v absolutním pořadí pro muže i ženy.

Starý Bydžov je na vrcholu kopečku, takže na závodním okruhu vedoucím přes Křičov, Smidarskou Lhotu a Janovice, nebyly žádné táhlé rovinky, ta byla jen v polovině závodu, ale střídala se běhatelná stoupání s klesáními. Přesně v půlce a na začátku okruhu byly velmi kvalitně zásobené občerstvovačky. Pořadatelé jako na podobných velkých akcích stanovili na půlku časový limit tří hodin a ten v pohodě všichni zvládli.

V hlavní roli obou závodů byli bratři Mrázkové, kteří dorazili na kolech z nedalekého Chlumce nad Cidlinou. Jiří Mrázek ve stylu start cíl vyhrál půlmaraton, první půlhodinu museli startující půlky zvládnout místy v hustém dešti, čtvrtka startoval později, za 1:25:41 hodiny. „Se soupeři jsem byl v kontaktu jenom v úvodním kilometru. Pak jsem celý závod běžel sólo,“ řekl v cíli vítěz půlmaratonu. Druhý proběhl cílem Pavel Tesař za 1:32:02.

Mrázek stejně jako nejlepší žena Lucie Jampílková z Jičína se pravidelně zúčastňují běžeckých závodů. Nejlepší půlmaratonkyně byla celkově na desátém místě za 1:45:39 . Druhá v cíli byla místní Milada Janatová za 1:52:47, ale podle toho jak dokázala předbíhat ve frontě na pozávodní guláš si myslím, že se na trati šetřila.

Čtvrt maraton vyhrál rovněž v sólo běhu Vladimír Mrázek za 42:35 minuty před rovněž často závodícím padesátníkem Marcelem Jordanovem z nedaleké Klamoše – 44:33. Soutěž žen patřila Radce Valentové za 54:37.

Na stránce závodu jsou jen kladné odezvy jako tato: „I daleko větší a známější závody by se z vaší organizace měly moc co učit! Bylo to opravdu super.“ Po osobní zkušenosti s tímto souhlasím.