Letošní závod 100 miles of Istria, který se konal o tomto víkendu na istrijském poloostrově, je zahrnut v elitní skupině 18 prestižních mezinárodních závodů zařazených do Ultra Trail World Tour (UTWT).

Tato ultra akce obsahovala celkem čtyři závody v různých délkách: 100 mil, 110 km, 69 km a 42 km, organizátoři ohlásili rekordní účast 1200 běžců z více než 40 zemí.

Těch nejdelších distancí se zúčastnili i Češi. Petr Žákovský dokonce na trati 110 km zvítězil v novém traťovém rekordu – 11:57:33. A aby toho nebylo málo, tak se vedle něj postavil na bednu Marek Causidis, který s časem 12:23:26 vybojoval 3. místo. Čeští běžci na této trati opravdu excelovali a vypadalo to, jako by byli domácí, brali totiž ještě i šestý flek zásluhou Martina Nytry (13:28:28). Rozdíl mezi třetím Causidisem a čtvrtým Chorvatem Horvatem byl více než 40 minut. To vše svědčí o vysoké úrovni českého ultratrailu.

„Na úvod bylo hned nejtěžší stoupání celého závodu s převýšením 1400m, schody, od začátku jsem si šel vlastní tempo, nikam jsem to nehnal. Měl jsem menší žaludeční problémy, ty odezněly a bylo to ok. Mára mi po stoupání trochu cukl, ale po nějakém čase jsem ho dohnal a chvíli jsme šli spolu, až na občerstvovačku na 43 km. Trať byla v první části dost technicky náročná, hodně kamenitá a rozbitá, hlavně mokré vápno na pár místech pěkně klouzalo. Ještě před Buzetem, to byla v půlka trati (58 km), jsem předběhl prvního a pak nezbývalo nic jiného, než do toho pořádně šlápnout. Trať začala být mnohem běhavějsí, probíhalo se vesničkama v kopcích a místy to byly nádherné traily, to jsem si opravdu užíval. Posledních 30 km do cíle bylo dlouhých, ale zato rychlých a to jsem stihl ještě zakufrovat a ztratil cca 10 minut, o to víc jsem musel makat – žádné flákání. Mnohokrát jsem se otáčel a hlídal si záda, a to už byl Umag a cíl přede mnou, uteklo to rychle a tak, jak jsem zvyklý z domu, na oběd jsem byl zpět,“ popsal dění na trati Petr Žákovský.

Dobrý výkon podal na trati 100 mil náš Petr Míl, když do cíle doběhl na velmi slušném 12. místě celkového pořadí – 23:20:22.

„Na 30. km mi došlo palivo. Od 70. km mi docházel kyslík. Na 130. km už mi bylo všechno fuck. Ale nakonec Apollo 13 po 170 km přistálo v cíli. 12. místo beru vzhledem k tomu že se dalo 90 % běžet a já běhat neumím. Chyběly mi kopce, kde si dokážu spočnout. Ale největší radost mi udělali naši mladí kluci beskydští,“ pochvaloval si Míl.

„Díky všem za podporu. Výsledky nad očekávání, Žaky parádní výkon! Já velká spokojenost, posledních 30 km trápení, ale zvládl jsem to. Best coach Petr Míl 12.místo na 100 mil. Na tyhle tratě musíme z těch dětských běhů teprve dospět,“ vzkázal fanouškům na Facebooku Marek Causidis.

Výsledky 110 km

Výsledky 100 mil