Česko zažívá běžecký boom, najde se však mnoho lidí, kteří by chtěli začít běhat, ale nakonec nevyběhnou. Dostávají se do rozpaků, když mají běžet na veřejnosti.

I do takové situace se mohou začátečníci dostat. Jejich běh je přirozeně pomalý, protože běhat teprve začínají. Mnoho z nich trpí nadváhou, a tak se nelze divit, že jejich sebevědomí tím může občas utrpět. Zejména když běhají před lidmi, kteří viděli sportujícího člověka pouze v televizi.

Kdo by měl takového začínajícího běžce, který často bojuje sám se sebou, povzbudit víc, než vy čtenáři, kteří už nějaký ten pátek běháte. Poradili jste na Facebooku:

1. Michaela Klímková: Vykašlete se na okolí a hrdě běhejte sami pro sebe. Každý běžec zaslouží obdiv a nikde není psáno, že u toho musí vypadat jako ze žurnálu a běhat tempem 15km/hod. Tak hurá ven!

2. Johana Fojtová Ďuroňová: Běhejte, i když máte nadváhu a moc vám to ještě nejde. Sama běhám pravidelně a také jsem kdysi dávno začínala. Obdivuju každého, kdo má odhodlání, odvahu a baví ho to. A ti, kteří vás kritizují, by se měli podívat nejdříve na sebe.

3. Radomila Antošová: Když mi bylo 16–17, taky jsem se styděla (i bez nadváhy). Jenže to bylo před 40 lety a tenkrát byli běžci mimo stadion jako exoti. Můj brácha mi tenkrát řekl: „Je to tvoje zdraví a ne těch lidí kolem. A zdraví nenajdeš na hnoji.“

4. Martin Vysocký: Já když běžím, tak mi je opravdu jedno, co si kdo myslí. A to bych poradil vám všem, co se stydí.

5. Zbyněk Stloukal: No v poslední době mám pocit, že neběžci budou za chvíli v menšině.

6. Pája Kalousová: Všechno je jen v hlavě, nikdo se vám nesměje za to, že běháte, naopak, každý si řekne: „Jo, k tomu já se nikdy nedokopu“, a ten komu se to nelíbí jen závidí. Doma u televize umí sedět každý.

7. Mirek Řihánek: Dneska už běhá tolik lidí, že si vás nikdo ani nevšimne.

8. Šárka Tomečková: Neřešit a vyběhnout. Chceš, běž, dokážeš!

9. Jiří Konieczny: Neběhejte pro lidi ale pro sebe.

10. Karla Podešvová: Běhejte pro sebe, běžci se vám smát nebudou a pořád si můžete říkat, že běháte víc jak neběžci. Nedávno jsem potkala baculatou paní, která běžela na pohodičku, řekla jsem si, ať ji to dlouho vydrží, sama nemám idealní postavu, ale běhám proto, že mě to baví a okolí je mi šumák.

11. Hanna Mácová: Nekoukejte nalevo, napravo, ale před sebe jen na cíl… Ať je jakýkoliv, protože už v tuhle chvíli jste pro sebe udělali víc, než většina lidí.

12. Jiří Gruntorád: Přátelé, to že běháte, znamená jedno jediné, že na zadek dáváte všem těm, kteří sedí na gauči, nadávají na tenhle svět a jediné co umí, je stěžovat si. Takže klid a běhejte ve dne v noci.

13. Ivulí Malíček: Pořád se přemlouvám a říkám si, že chci zkusit běžet sama, ale vždy někoho přemluvím, aby šel se mnou, protože sama se cítím divně, když na mě každý divně kouká, připadám si jako blázen. Ale dnes jsem našla nějakou vnitřní sílu a řekla si: dost, děláš to pro sebe, tak se na ostatní vykašli a jdi. A tak jsem šla, byly z toho 4 km, překonala jsem to a zase to někdy zkusím sama.