Už tradičně po šestnácté se na atletickém stadionu v Olomouci sešli vytrvalci, aby si to za ideálních běžeckých podmínek rozdali v přilehlých Bezručových sadech na okruhové půlmaratonské trati. Závod se konal také jako Mistrovství Moravy a Slezska v půlmaratonu.

Elitní atleti na startu: Kamínková a Vabroušek

Závodní pole mužů zkvalitnil svou účastí ironman Petr Vabroušek (Titan Trilite Zlín), který se před pár dny vrátil ze saharského Marathonu des Sables. Možná i proto se neudržel ve vedoucí skupině a nakonec skončil čtvrtý v absolutním pořadí s časem 1:20:29 hod., který je hluboko za jeho osobním maximem.

Více jak polovinu závodu tahal čelo Josef Sedláček (AK Kroměříž), který se pak musel spokojit se 3. místem (1:17:44 hod.). O první pozici pak téměř polovinu závodu bojoval Dominik Voráč (MK Prostějov, čas 1:17:18 hod.), když se alespoň na dohled snažil udržet Daniela Roška (Brno). Ten se od něho včas odpoutal a v průběhu druhé desítky už suverénně mířil za vítězstvím v pěkném čase 1:16:33 hod.

Téměř tři desítky žen odstartovaly společně s muži patnáct minut po desáté hodině. Když se na startu objevila Petra Kamínková (AK Olomouc), nebylo snad nikoho, kdo by pochyboval o vítězce. Vždyť tato matadorka brala minulý víkend v Pardubicích už 42. titul mistryně republiky!

Nejprve se začlenila do početné skupinky mužů, se kterými se vyvezla do poloviny závodu. Pak spolupracovala ve dvojici se Zdeňkem Krejčím, aby si v závěrečném kole sólově doběhla pro vítězství v tréninkovém výkonu 1:23:13 hod. S velkým odstupem sedmi minut běžela celý závod zcela osamoceně Marie Delingerová (AK Kroměříž, 1:29:40) a obsadila 2. místo. Třetí pozici si před dotírající Sylvií Kubankovou uhájila Jitka Fojtková (TJ Liga 100 Olomouc, 1:30:27 hod.).

Rovinatá trať a ideální počasí vybízelo k osobákům

Po startu na atletickém oválu čekalo na 136 vytrvalců jedno zaváděcí kolo, po němž absolvovali sedm obrátkových okruhů na centrální cyklostezce v Bezručových sadech. Vždy se však ukázali divákům a především rozhodčím na stadionu. Závod dokončily všechny ženy, avšak osm mužů vzdalo. Trať byla vedena téměř po absolutní rovině s minimem zatáček a to dávalo předpoklad k vytváření osobních rekordů.

Nejstarším účastníkem letošního ročníku byl Pavel Jašek (ročník 1945), který závod dokončil s úctyhodným časem 1:51:36 hod. Ještě před startem hlavního závodu organizátoři připravili závod žactva na 1000 m.

Hanácký půlmaraton pořádal Atletický klub Olomouc s podporou TJ Liga 100 a byl opět začleněn do celoročního běžeckého seriálu Velká cena vytrvalců Olomouckého kraje.

Výsledky

Fotogalerie