Den po Majálesu zažil Hradec Králové další, pro mnohé ještě lepší, akci. Tou byla další zastávka seriálu Night Run, kdy se závodilo na tratích pět a deset kilometrů, kratší tratě pak byly pro děti a účastníky rodinného běhu.

Zatímco dopoledne bylo počasí ještě přívětivé, odpoledne začalo drobně pršet a to se do večera nezlepšilo. Naštěstí nebyla velká zima, kolem deseti stupňů, a tak si všichni závod užili i mezi kapkami deště.

K spokojenosti přispěla i kontrola jmen podle občanky u předem přihlášených. To dosud není na běžeckých závodech běžné, jen to trochu komplikuje situaci těm, kteří pro startovní číslo pošlou někoho jiného. V této souvislosti je třeba také pochválit obsah startovního balíčku, kde byla spousta drobných dárků od partnerů závodu, ale také třeba multifunkční čelenka.

Souboj až ke schodům

Samotnému závodu předcházela společná rozcvička, po které se necelých deset minut před startem závodníci odebrali do startovního koridoru. Po startovním výstřelu závodu na pět kilometrů šel do vedení hlavní favorit Lukáš Pazdera (Běžecký klub České spořitelny), se kterým se drželi mladíci Jan Bielik, který v první zatáčce na mokré dlažbě téměř skončil na zemi, když mu podklouzla bota, a Jiří Rypka (Inkospor). O tom, jak ostré tempo se běželo, nejlépe svědčí první kilometr za tři minuty.

I když tempo pak o něco kleslo, vedoucí dvojice Pazdera a Bielik si na čele běžela svůj závod a v závěru byl nakonec lepší mladší z nich. Není divu, „pětka“ je jeho disciplínou, zatímco Pazdera běhá spíše delší tratě, před týdnem zaběhl slušně půlmaraton v Pardubicích. Oba však vyhráli – Bielik v čase 18:54 juniory, Pazdera muže za 19:09, i třetí v cíli Rypka vyhrál svoji kategorii a to mužů do 23 let (20:35). Časy běžců však nejsou moc směrodatné, trať byla o pár set metrů delší.

Roli favoritky ženského závodu beze zbytku potvrdila Lenka Švábíková (CEPpro Team), která doběhla hned za pěticí nejlepších mužů v čase 21:01 a v cíli byla pochopitelně velmi spokojená. Na rozdíl od další favoritky Nikoly Samkové, v cíli třetí, jí nemohly překvapit schody v závěru závodu – běh do schodů je totiž její hlavní disciplínou. Mezi oběma dívkami doběhla Radka Sýkorová.

Smutnit nemuseli ale ani běžci a běžkyně, kteří se umístili na čtvrtých místech ve svých kategoriích. Bohemia Chips totiž nejen pobavil všechny běžce vtipnými cedulemi podél trati, ale také odměnil všechny závodníky, kteří si doběhli pro „bramborovou“ medaili.

Radek Hübl rekordmanem

Jestliže pětka byla napínavým závodem až do závěru, na desítce to byl závod jednoho muže. Radek Hübl (CEPro Team) se i přes nedávné zdravotní komplikace dostává do formy a týden po půlmaratonu nejen vyhrál, ale zaběhl časem 32:43 také nový rekord série Night Run. Výsledek je o to překvapivější, že se jedná o běžeckého obojživelníka, který běhá vše od závodů na dráze až po náročné horské traily.

„Bylo to příjemný. Sice to vypadá, že byla zima, ale zítra má chumelit, tak si nemůžeme na nic stěžovat,“ usmíval se po vyhlášení výsledků vítěz. I když se musel v závěru závodu proplétat mezi závodníky na chvostu pětikilometrového závodu, nijak mu to nevadilo. V tu dobu už měl obrovský náskok, druhý Ondřej Petiška (SKRN Hradec Králové) doběhl se ztrátou 3:41 a třetí v cíli Bořivoj Čejka zaostal ještě o dvanáct vteřin. Bude zajímavé sledovat, jak se Hüblovi bude dařit za týden na MČR na 10 000 metrů.

Mezi ženami zvítězila nestárnoucí Táňa Metelková z TJ Sokol Hradec Králové, v celkovém pořadí pátá. S časem 36:58 porazila druhou Soňu Vnenčákovou (AC Moravská Slávia Brno) o minutu a osmnáct vteřin. Obě však vyhrály svojí kategorii. Třetí ženou byla Gabriela Hejtíková, která také zaběhla čas pod 40 minut, přesně to bylo 39:10.

Skvělé časy předvedli také vítězové veteránských kategorií – Karel Valenta (M50) z Běžeckého kroužku Varnsdorf zaběhl čas 37:26 a byl celkově šestý, mezi mladšími soupeři se prosadil i jedenáctý Jan Vejběra (Cyklo Pokr), který vyhrál kategorii M60 v čase 38:40 a nejstarší veterány vyhrál Miloslav Bajer (cafe Bajer) ve slušném čase 52:57. O ženách již bylo psáno výše a tak jen dodejme vítězky dalších dvou veteránských kategorií, těmi byly Ilona Knutsonová (53:31) a Jana Kocábová (1:02:04).

Druhý díl seriálu Night Run 2016 je tedy za námi a i přes deštivé počasí proběhl ke všeobecné spokojenosti. Další díl, poslední před prázdninovou přestávkou, nás čeká 14. května v Brně.

Výsledky závodu