Ve znamení havajských triatlonistů se odehrál Kros Skalka na Císařce pod Strahovem. V druhém dílu Pražského běžeckého poháru i tak triumfovali běžci, navíc v traťových rekordech 23:53 a 27:54. Jan Flašar obhájil loňské prvenství a Eliška Auerswaldová slavila premiéru.

Šéf závodu Vladislav Dykast totiž začal s triatlony, jeho série H triatlon tour roste do krásy a tak není divu, že si tri prostředím a jeho hvězdičkami pomáhá i při svém krosu. A proč ne? Ale už i tenhle svébytný kros si získává v šestém ročníku slušné jméno. Letos to ocenilo účastí víc než tři stovky běžců!

Dvoukilometrový okruh (pro hlavní 6 km závod) je drsárna, na níž si nevydechnete. Po dvou rovinkách následuje pád do údolíčka, pak terénní stojka a nedokončené nadechnutí na jejím hřebeni. Další prudký seběh, šplhání lesním svahem, na jehož zlomu jen marně lapáte po dechu, protože rozběhnout se na mírném stoupání na pokračující skalce nejde.

Pak znovu seběh po louce střemhlav dolů a další prďák do skalky. Teprve odtud možná čtyři sta rovnějších metrů. A znovu, ještě dvakrát. Tak krátké, že nejde se pošetřit. Ale tak náročné, že každý další kopec cítíte víc a víc. I kratší „hobby“ verze má třikrát kilák kopce. I sedmileté děti už tady čeká kilometrový okruh! Hustý a dobrý. Navíc když vám od rána poletují nad hlavou střídavé kvítka jabloní a sněhové vločky. Čtveřice papoušků, zdejší atrakce, jen nevěřícně vrtěla chocholkami!

„Docela náročný kopce hned od začátku. Ale srovnala jsem se, dokázala rozložit síly a v posledním kole to rozběhnout,“ povzdychla si 19letá Eliška Auersvaldová, běžkyně ligové Čáslavi a svěřenkyně legendární světové rekordmanky Jarmily Karatochvílové.

„No, že by mi to zrovna doporučovala, to ne, ale schválila mi to. Do závodů na dráze máme ještě dva týdny,“ usmála se dívčina ze vsi Kobylnice, krev a mlíko. Chrtky by tu asi nestačily. Eliška má letos v plánu pětku na dráze pod devatenáct, tak držíme palce.

To orientační běžec Jan Flašar z legendárních budějovických Čtyř Dvorů si „jen“ zopakoval loňský zážitek. „Kopce se tu nezměnily, kupovodu. A já běžel o skoro padesát vteřin rychleji. Lámu si hlavu, kde se to ve mně vzalo. Jestli ten lesní výběh nebyl trošičku šikmější,“ divil se.

Hned v úvodu si chtěl vytvořit pozici pro seběh, aby mu soupeři neskákali po hlavě. Díky tomu získal dvacet metrů, příjemný, leč stále motivující náskok, takže neměl čas se šetřit.

„Věděl jsem, co můžu čekat. Hlavně to nechtělo se nechat vycukat na té haldě. Pořád tam držet trošku rezervu. Je to hodně těžký, ale hodně fajn závod, moc se mi tu líbí,“ pochválil trasu. Nyní ho čeká orienťácké mistrovství republiky ve sprintu. Přesně tohle byla ideální příprava? „Pro změny tempa jo, ale třeba parky se už běhají víc ve městech. Orienťáci ale umějí ve zdejším terénu běhat.“

Druhý skončil Miloš Auersvald a třetí obhájce loňského celkového prvenství v seriálu PBP Filip Peřinka.

A ještě ta ironmanská stopa? Zahájení se ujal Pavel Richter, místostarosta Prahy 5, který na Havaji startoval, stále běhá, ale letos vynechal. Celý den svižně moderoval Stanislav Bartůšek, ten dokončil Havaj dvakrát. Pátý skončil Tomáš Mika, před časem první ironmanský objev v anketě Triatlonista roku, ten se letos chystá na Havaj poprvé jako profík, vyjetou zatím nemá. Šestý doběhl Ondřej Teplý, předloňský Havajan přijel z Úval na kole a vyhrál 45 minut před hlavním závodem trojku. Pak posbíral ceny pro celou rodinu, sedl na kolo a jel domů.

Sedmý byl Martin Gabla, ten má za sebou i Swissmana (ale na Havaji ještě nebyl). Třináctý nejlepší padesátník František Bulava má z Havaje medaili z Xterry. A ještě pětadvacátý Josef Pavlík předloni v Mekce triatlonu také startoval. Pokud vás vábí havajský vánek, pak vězte, že jeden z absolventů letošní kompletní série H tour vyhraje v srpnu na Houmrově triatlonu v Jiříkově v tombole letenku na Havaj…

A pokud vám nesedí ta dnešní povětrnostní situace, pak nezapomeňte, že i na Big Islandu, na jeho hlavním vrcholu Mauna Kea, leží pár týdnů sníh a dá se tam lyžovat. I když přec jen doporučuju spíš zdejší báječné teplé moře s delfíny a písčité pláže.

Příštím podnikem PBP je 29. května 11 km Trail Praha na Petříně.

Výsledky