Konečně vše při starém. To se dá říct o mužské kategorii po třetím dílu brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup. Na stupních vítězů se totiž po dvou dějstvích, kdy třetí místo vždy patřilo někomu jinému, opět srovnala trojice, o které se dá mluvit skoro jako o svaté. Za suverénním Jiřím Čípou a tradičně druhým Jiřím Petrem totiž na jedenáctikilo­metrové trati v líšeňském Mariánském údolí doběhla ultramaratonská ikona Daniel Orálek.

Ženám po vítězství v Pisárkách opět vládla Patrícia Puklová v čase 44:10 minuty. Druhá na lehce zvlněné trati podél řeky s příznačným názvem Říčka doběhla Barbora Kožnarová a třetí Lucie Kolková.

„Vracíme se společně s Luckou Kolkovou po mateřské. Mám sedmiměsíční dítě a zatím to není úplně ještě ono. Běhala jsem do sedmého měsíce těhotenství a začala opět zhruba měsíc po porodu. Cítím se dobře a forma snad půjde nahoru. Středeční Triexperty jsou pro mě výborné tempové tréninky,“ líčila Puklová, která se specializuje na horské běhy na delší vzdálenost. V minulosti vyhrála ve smíšené kategorii třeba Beskydskou sedmičku. „Na podzim pak chci vyzkoušet maraton,“ dodala čerstvá maminka.

Čípa na začátku letní sezony prokazuje výbornou formu. Po rychlé dráhové pětce a rekordu v Pisárkách opět na trati letěl. Jeho čas 35:26 minuty je zhruba o minutu lepší než v posledním líšeňském závodě v minulém ročníku seriálu. O jeho formě svědčí i to, že druhému v cíli Petrovi nadělil skoro minutu a půl.

„Necítil jsem se v Líšni úplně nejlíp, ale s výkonností na začátku léta jsem moc spokojený. Je vidět, že jsem toho v zimě naběhal dost,“ uvedl Čípa. Ani mu nevadilo, že do dějiště závodu dorazil deset minut před startem. Nestihl se tedy téměř vůbec rozběhat. „Je o mě známé, že chodím pozdě, ale tentokrát to bylo už na chlup. Není to ideální, bohužel jsem uvízl v zácpě,“ vysvětlil sympatický vytrvalec.

Tradiční postavu Triexpert Cupu představuje atlet z klubu Univerzita Brno Lukáš Soural. Pravidelně se umisťuje v popředí startovního pole, na top trojku však obvykle nestaří. „Snažím se pořád makat a neustále se zlepšovat. Už jsem si však zvykl, že se pořád dívám na stejná záda,“ usmál se Soural. „V závodě mi scházel nějaký sparing. Chvíli jsem běžel s Vlastou Lysákem, jenže on pak zaostával a byl za mnou,“ popsal.

Na účasti se tentokrát možná podepsalo počasí. Foukal totiž silný vítr, a i když se do hlubokého údolí tolik nedostal, vzduch značně ochlazoval. Na startu se tentokrát objevilo 277 vytrvalců, což je z dosavadních tří dílů zatím nejmíň. „V Mariánském údolí byl občas problém s obrátkou, která nebyla úplně přesně určená. Nedávno nám však všechny tratě přeměřil geodet, takže to tentokrát bylo přesných jedenáct kilometrů,“ sdělil zajímavou novinku stále se zdokonalujícího seriálu jeho ředitel Tomáš Kalina.

O tom, že běh není jen záležitost atletů a hobby běžců svědčí fakt, že se na tratích Triexpert Cupu objevují i zástupci jiných sportů. Mezi pravidelné účastníky patří třeba několik brněnských korfbalistů, kteří jsou úřadující mistři republiky a v sobotu první historický titul pro Brno obhajují v extraligovém finále. „Říkal jsem jim, ať se před důležitým zápasem nezničí, ale moc neposlechli,“ žertoval jejich kouč Jakub Máša, který vše se synem kontroloval v cíli.

Další díl zavede vytrvalce letos poprvé mimo Brno. Ve středu 11. května je v plánu necelých osm kilometrů dlouhá terénní trasa v Popůvkách. Start je v tradičně šest hodin večer u rybníka.

Výsledky