Šest českých běžců pomýšlelo na olympijský limit v maratonu. Neděle v Praze rozhodne, zda to bylo reálné. Termín pro naplnění je 8. května. Muži musí běžet tvrdých 2:15, ženy 2:35. Český svaz (stadionové) atletiky je totiž ještě přísnější než MOV s IAAF (2:19, resp. 2:45).

A své povzbuzení běžcům ukázal i takto: žádný z čelných funkcionářů se nenamáhal přijít osobně na tradiční velkou tiskovou konferenci v hotelu Hilton. Přitom česká olympijská výprava pojede do Brazílie s logem Zátopka, ČOV letos rozjel kampaň na jeho glorifikaci…

Odborníci věří lyžařské kvalitě

„K času se neupínám, protože maraton je nevyzpytatelný,“ říká před svou premiérou na královské trati Eva Vrabcová Nývltová. V dubnu dala pražský půlmaraton za výtečných 1:11:06, pak trénovala ve výšce v Livignu a před pár dny oznámila, že na další rok přerušuje svoji lyžařskou kariéru. Tolik pozornosti upírá k běhu!

Podle expertů má právě ona z českých maratonců na olympiádu nejblíž. Pokud se dostane do Ria, bude třetí Češkou, která zvládne zimní i letní hry po svých lyžařských parťačkách Kateřinách Neumannové a Hanušové. Ty to ovšem v létě dokázaly na horském kole a Hanušová, nyní už pod jménem Nash, se na něm touží dostat i do Ria.

To Ivana Sekyrová už olympijský maraton běžela před čtyřmi lety v Londýně. Jako „amatérka“, resp. máma s plným úvazkem učitelky. Pokud by to dokázala teď, ve čtyřiačtyřiceti zopakovat, musela by před ní smeknout (nejen) celá česká atletika.

„Naběhala jsem toho strašně moc, jak jsem měla, ale už je to moc dlouhý čekání. Nohy jsou snad v pořádku, s hlavou je to horší. Netrápím se, buď to vyjde, nebo ne,“ říká. Jeden pokus v Hamburku už ji nevyšel (2:46:52) a limit stojí na hranici jejího osobáku 2:34:31. Přestože nemusí nikomu nic dokazovat, přestala raději číst diskuse na některých webech, které shazovaly její úsilí a snahy.

Teprve 31letá Monika Preibischová poběží maraton poprvé. Půlmaraton umí za 1:16:17. „Vyrazíme spolu a uvidíme, jak to půjde, jak dlouho spolu vydržíme, nebo která vytrvá v rychlejším tempu. Vždyť je to po 3:40… Ale Monika vypadá velmi dobře, mohlo by ji to vyjít,“ přeje jí zkušenější běžkyně. Oběma pomůže sokolovský běžecký kamarád Pavel Procházka v roli vodiče.

Před časem ještě zmiňovali Rio i Šárka Macháčková nebo Eva Vail, známá pod dívčím jménem Tománková. V elitní startovní listině pražského maratonu však chybějí.

Zima v horách receptem pro pražské teplo?

Keňskou zimu by rád zúročil Jiří Homoláč. Jenže ve větrném Hamburku to ani jemu nedopadlo, i když si dal životní čas 2:16:55, a náročná zátěž mu dala řádně zabrat. Závěrečnou fázi přípravy zvolil v Livignu, odkud si věří, že přiveze olympijskou formu. „Jdu do toho znovu, nevzdávám se,“ vzkázal.

Jan Kreisinger už pod pěti kruhy běžel před čtyřmi lety v Londýně. „Tehdy mi to tam moc nevyšlo, bylo teplo a mně špatně. Rád bych si tu atmosféru zopakoval,“ říká. Optimismus však brzdí realita.

„Jsem v pohodě, jen že na závodech mi to zatím neběhalo. Ale věřím na zázraky! Limit je 1:30 minuty před mým osobákem, kterému jsem se za uplynulé čtyři roky nepřiblížil. Ale můžeme si tady pomoct, když se schováte, ušetříte až patnáct procent energie. Pokusíme se o to a uvidíme, kam až to zvládneme,“ dodává.

Vít Pavlišta se dnes definitivně rozhodl, že nepoběží, trápí ho achilovky. „Mívám s tím problémy. I když jsem teď už moc neběhal a spíš ladil, zhoršovalo se mi to. Po silnici nedám deset kilometrů, natož abych myslel na maraton. Jezdím na kole a na koloběžce, udržuje se. Potrvá možná tři týdny, možná měsíc. Nedá se nic dělat, nehroutí se mi svět,“ komentoval situaci. „Jedu snad v červenci Evropu v půlmaratonu a do té doby bych chtěl běhat na silnici. Pak to nějak zkombinuju s terénem a kopci jako vždycky,“ dodal.

K limitním časům mohou alespoň po část trati pomoci i Pavel Dymák, Robert Krupička nebo Petr Pechek. Ostatně pořadatelé uvádějí, že útok na Rio zde ohlásilo 33 běžců ze 13 zemí!

Světový rekord stojí skoro tři miliony

Z afrických běžců patří podle zaběhnutých časů k největším favoritům na vítězství Biruktayit Eshetu (2:23:51), dáma z Etiopie, žijící v USA, a Eliud Kiptanui (2:05:21) z Keni, držitel rekordu pražského závodu (2:05:39). Na prize money na ně čeká 66 000 eur (plus bonusy za časy). Jen pro zajímavost za světový rekord slibuje maratonský boss Carlo Capalbo částku 100 000 eur, tedy v přepočtu asi 2,7 milionu Kč.

Pro nejlepší české běžce má dohromady 62 000 Kč, za mužský olympijský limit navíc 10 000 Kč (za 2:17 pak 5 000 Kč), pro ženy tyto částky za časy pod 2:34, resp. 2:36:50.

A vy, běžci radosti, chystající se na pražskou dlažbu, počítejte hlavně s teplem. I když podle aktuální předpovědi spolehlivých Norů na www.yr.no bude ještě dopoledne pod mrakem s teplotou přes 12 stupňů. Až po poledni vystoupá rtuť až ke dvaceti. Takhle by to ještě šlo.