Keňana Marko Cheseta našli zachranáři s těžkými omrzlinami poté, co zmizel během sněhové bouře na Aljašce, má amputované obě nohy.

Nadějnému 28 letému vytrvalci, který strávil více než dva dny venku, v mrazivých teplotách bez zimního oblečení, museli v nemocnici amputovat dolní končetiny.

Marko Cheseto je jedním z několika keňských běžců, kteří soutěžili na University of Alaska Anchorage (UAA) v cross-country.

Naposledy byl viděn v neděli večer asi v devatenáct hodin v budově university. V té době se městem přehnaly dvě sněhové bouře. Jeho spolubydlící ohlásil jeho zmizení druhý den ráno.

Ihned poté bylo vyhlášeno intenzivní pátrání, které zajišťovaly týmy horské služby a lyžařské hlídky s vyhledávací­mi psy.

Keňan byl nalezen po dvou dnech poblíž hotelového areálu, na sobě měl sportovní boty, lehkou bundu a modré džíny, bez pokrývky hlavy a rukavic. Utrpěl silné podchlazení a těžké omrzliny na nohou i rukou.

Ředitel hotelu řekl novinářům z Anchorage Daily News, že když zachranáři tohoto zbloudilého běžce našli, nemohli mu ani sundat boty, jak byly přimrzlé k jeho kůži na nohách.

Universitní policie po rozhovoru s Chesetem řekla, že měl před zmizením „osobní krizi“.

Trpěl údajně depresí po únorové sebevraždě jeho týmového kolegy a dalšího keňského běžce Williama Ritekwianga. Ritekwiang (23) byl nalezen mrtvý ve svém bytě. Byl studentem druhého ročníku a také běžcem akademického týmu UAA v cross-country.

„Jak někteří možná víte, procházel jsem mnoha osobními problémy,“ řekl Marko Cheseto. „Stále se ještě zotavuji jak fyzicky, tak i psychicky. Udělám vše proto, abych se mohl vrátit do své komunity, která mi pomohla a do své rodné země Keni. Upřímně se omlouvám za všechny problémy, které jsem způsobil.“