Závodům na Moravě budou v sobotu a neděli vévodit Běh na Pustevny a další etapa populárního LYSACUPU, naopak v Čechách ultra akce Pražská stovka. Zítra, tedy v pátek, startuje tento ultra trail nebo chcete-li dálkový a turistický pochod už poosmnácté. Kdo víc, než Olaf Čihák, hlavní organizátor akce, by nám k tomuto závodu mohl říci?

Olafe tento víkend slaví Pražská stovka osmnácté narozeniny. V jakých podmínkách vznikala?

Pražská stovka vznikla v roce 1994 jako dálkový pochod na 100 km. Tenkrát odstartovalo 13 účastníků. A již od prvních ročníků se na startu objevovali běžci, co celou nebo část trati běželi. Dokonce mezi sebou začali závodit. Proto jsme se rozhodli udělat z Pražské stovky oficiální závod.

Hlavním závodem Pražské stovky je terénní ultramaraton a pochod na 110 km. Máte pro lidi, kteří tak dlouhou trasu nezvládnout i jiné kratší?

Ano máme připravené kratší doprovodné dálkové a turistické pochody. V pátek nočních 51 km a v sobotu 59 km, 30 km a 17 km. Tyto tratě je samozřejmě možné i běžet.

Hlavní trasa loni vedla z Mýta přes obce Holoubkov, Trhoň, Žďár, Bábovka, Strašice, Svatá Dobrotivá, Komárov, Ostrý, Plešivec, Hostomice a dále pak přes rozhlednu Studený vrch, Stožec, Halouny, Jezírko, Babku, Řevnici, Černolické skály a Cukrák na Prahu Zbraslav. Odtud pak po cyklostezce kolem Vltavy přes Modřanskou rokli do cíle v základní škole v Modřanech. Trasa závodu měla 120 km. Jaké jste letos provedli změny, když závod měří 110 km?

Snažíme aby každý rok byla Pražská stovka úplně nová a jiná. Jinak by to byla myslím nuda. Letošní trať bude sice kratší, ale přibude převýšení a také náročné technické pasáže ve skalním terénu.

Loni se na start postavilo 93 odvážlivců. Jakou očekáváte účast letos?

Letošní zájem nás opravdu překvapil. Na hlavní závod je již přihlášeno přes 300 borců a celkově je účast přes 400 lidí.

Do kdy se mohou zájemci k jednotlivým závodům Pražské stovky registrovat?

Dnes odpoledne stopneme on-line registraci, potom bude ještě v omezené míře možnost přihlášek na startu.

Loni se stala celkovým vítězem polsko-ukrajinská dvojice Ireneusz Waluga a Konstantin Marchenko, očekáváte někoho ze zahraničí i letos?

Přihlášeno je několik desítek zahraničních závodníků z celkem 11 evropských zemí.

Jak je závod zabezpečen finančně – podařilo se vám sehnat nějaké sponzory?

Outdoorové závody jsou bohužel i přes velký nárůst popularity zatím na okraji zájmu sponzorů. O nějaké finanční podpoře si můžeme nechat zdát. Letošní partneři závodu nám ale alespoň vypomůžou materiálně. Za což jim děkujeme.

Počítáte s hromadným startem hlavního i přidružených závodů?

Hlavní závod na 110 km a noční padesátka odstartují v pátek hromadně z berounského pivovaru. Na ostatní tratě je možné startovat individuálně kdykoliv v rámci časového rozmezí jednotlivých startů.

Musí si účastníci sebou brát nějaké nápoje nebo budou na trase občerstvovací stanice?

Na trati budou občerstvovací stanice a restaurace v rozmezí cca 15 – 20 km. Přesto si většina účastníků ponese svoji zásobu tekutin i jídla.

Jak je to s mapou, bude závodníkům stačit obyčejná turistická mapa? Bude trať nějak značena?

Trasa vede převážně po turistických značkách a účastníkům doporučuje běžnou turistikou mapu KČT.

Budete mít na trase nějaké kontrolní body?

Bude kolem 20 kontrol a některé i tajné.

Trasa není zdaleka rovinatá, jak by se mohlo někomu na první pohled zdát. Kolik vůbec nastoupají účastníci výškových metrů?

Na 110 km dlouhé trati bude celkem 3900 m převýšení.

Závod je zároveň kvalifikací na Ultra-Trail du Mont-Blanc 2012. Co je nutné splnit, abych se na tento závod kvalifikoval?

Každý kdo dokončí 110 km v limitu získává 3 kvalifikační body. Na hlavní závod UTMB je pak třeba pozbírat na různých závodech 5 kvalifikačních bo­dů.

Dá se Pražská stovka srovnat s beskydskými B7, 5BV nebo novou akcí LH24, kterou pořádá horolezec Libor Uher?

Náročností to jistě srovnatelné je a to i přesto, že v okolí Prahy nejsou žádné regulérní hory.

V loňském roce bojovali účastníci této akce s nepřízní počasí, bylo hodně sněhu a teplota –22°C. Jaké máte pro závodníky připravené počasí letos?

Teplota by se podle předpovědi měla pohybovat mezi –1 a 8 stupni a možná trochu zaprší. Nicméně bych chtěl pozvat další zájemce nejen z řad běžců, ale i turistů, na některou z tras, které vám umožní nádherné výhledy na okolní krajinu.

WEB POŘADATELE

PRAŽSKÁ STOVKA NA FACEBOOKU