Využívání hudebního dopingu prozatím není zakázané, a tak je jen na nás jakou dávku si pustíme do ucha a využijeme k rozpohybování potřebných energetických zásob. Aby sluchátka plnila svůj účel, nesmí nás současně rušit. Nesmíme mít pocit, že nám upadnou, že nesedí přesně na svém místě, že si je musíme upravit. To všechno jsou rušivé momenty, které vlastně popírají to, proč si sluchátka nasazujeme. Tímto, byť drobným diskomfortem, by nás rušily v soustředění na výkon.

Sluchátka Sennheiser určená pro sportovce mají odlišný tvar než běžná sluchátka pro běžný poslech v běžném pohybu běžného uživatele. Ta správná, pro běžícího uživatele sluchátek, musí splňovat mnoho podmínek vyžadovaných různými potřebami. Musí být lehká, musí držet na svém místě, musí výrazně hrát, musí být odolná mechanicky ale i vlhku vodě a potu. Naštěstí někteří výrobci nenavrhují tvary sluchátek a jejich ozvučovací systémy jen tak od stolu ale konzultují je během výroby se sportovci, kteří dostávají sluchátka Sennheiser k využívání či lépe k testování při tréningu a svých dalších běžných aktivitách. V každém případě, i když se to nezdá, je to věda.

Věda o poslechu a konstrukcích

Připomínky těchto vybraných zkušených profesionálních sportovců jsou základem při vývoji nových sluchátek Sennheiser, jejich poznatky a připomínky pocházejí i z tréninků, relaxací a odpočinku, a tak jsou mnohem úplnější a ucelenější. Protože při vytváření jednoho univerzálního modelu, který by vyhovoval všem, by pravděpodobně muselo dojít k příliš mnoha kompromisům, a tak výsledkem spolupráce a vývoje jsou modely čtyři. Každý s jiným určením a odlišnými vlastnostmi.

Základní rozdíl je již v tom, zda jde o sluchátka, která je možné zastrčit do zvukovodu, nebo pouze do oné části boltce, která je před zvukovodem. Nejde jen o určité odlišnosti v reprodukci hudby, protože sluchátka, která se zastrkují a utěsňují ve zvukovodu, mají reprodukci výrazně mohutnější a dynamičtější zejména proto, že akustický tlak vytvořený reproduktorem nemá možnost unikat do volného prostoru a proto plně přenáší svoji akustickou energii na bubínek sluchového ústrojí.

Při této reprodukci je také výrazně potlačeno vnímání okolního hluku, tato izolovanost od ruchů může být přínosem ve společných tělocvičnách a fitness centrech, ale stává se zdrojem nebezpečí při jízdě na kole, či běhu v dopravním ruchu. Tím, že je vnímání okolního hluku potlačeno, nemáte informace o blížících se rychle jedoucích vozidlech, a proto na změnu situace ve svém okolí nemůžete reagovat. Naopak sluchátka vkládaná pouze před zvukovod mají reprodukci vzdušnější, jakoby volnější, reprodukce basů může být méně důrazná, ale současně zde nevzniká pocit výrazné izolace od okolí.

Ke stejnému cíli různými cestami

Určitým kompromisem obou konstrukčních typů jsou sluchátka Sennheiser PMX 686 SPORTS. Jejich ozvučnice jsou sice pouze umísťovány ke zvukovodům, ale současně týlní most udržuje mírným tlakem ozvučnice sluchátek velmi těsně v boltci u ústí zvukovodu, a tak jejich zvukový projev je střední cestou mezi oběma typy. Umožňuje kontrolovat dopravní situaci okolo vás a jejich hudební projev je excelentní.

Tato série čtyř modelů sportovních modelů sluchátek Sennheiser má několik společných benefitů, výhod a příjemných vlastností. Zejména to je konstrukčně vyřešená odolnost proti vodě a to nejen proti cákájící, tedy dešti, ale zejména proti tekoucí vodě. Sluchátka tedy lze pravidelně omývat, čistit od potu a dalších nečistot, které ulpí na sluchátkách, což je nejen hygienické ale i velmi příjemné. Vkládané adaptéry Sennheiser jsou navíc vyrobeny z antimikrobiálních materiálů, které zamezují množení bakterií.

Dále celá konstrukce a to zejména kabely, jsou díky zesílení para-aramidovými vlákny velmi odolné a vzdorují mechanickému poškození různými vlivy. Všechny modely sluchátek Sennheiser 686 SPORTS jsou opatřeny dálkovým ovladačem na kabelu s integrovaným všesměrovým mikrofonem a tak zcela v souladu se současnými trendy umožňují přijímat telefonní hovory, ale i řídit připojená přehrávač telefonu. Posunujete reprodukci po skladbách, spouštíte či zastavujete přehrávání a další funkce. Jednotlivé modely jsou prodávány ve dvou modifikacích – pro Apple a pro Android.

Sluchátka téměř v boji

Testují je i v ostrém provozu další nadšenci adrenalinových sportů, například nedávno si jeden z účastníků extrémního závodu ARMY RUN nasadil sluchátka Sennheiser MX 686G Sports a absolvoval v nich nejen běh blátem ale dokonce i plazení tunely s vodou a blátivými příkopy. Moc si pochvaloval, že je celou dobu závodu (80 minut) v plném tempu a při rozličných maximálně prudkých pohybech je nemusel ani jednou upravovat. Velký podíl na tomto úspěchu má jistě i technologie Slide-To-Fit, která využívá boltec pro bezpečné uchycení drobných sportovních sluchátek. Po závodu opláchl sebe a sluchátka, vypral dres a mohl by pokračovat i na olympiádě.