V sobotu přivítal už popáté Běžecký Klub Kubánkov zkušené vytrvalce i běžce začátečníky z blízkého i vzdáleného okolí na tradičním závodě přes vrcholky Palkovických hůrek (okres Frýdek-Místek).

Jarní a Podzimní Kubánkov jsou akce pořádané čistě pro radost a díky krásnému prostředí, pokaždé jiné trase a zejména parádní rodinné atmosféře, se závody těší stále větší oblibě a povědomí v komunitě. Díky tomu se zde postupně začínají objevovat i jména známá z předních umístění na velkých českých závodech.

Přestože v pátek předcházela závodu parádní průtrž mračen a v sobotu před závodem nebyly Hůrky přes mlhu pomalu vidět, našlo si na závod cestu 147 ze 180 předem registrovaných běž­ců.

Ti se mohli těšit na výživný otvírák v podobě stoupání a seběhu z Ostružné, odkud si nesli bláto až za ušima, a následného stěžejního výběhu a seběhu nejvyššího vrcholu Palkovických hůrek Kubánkova. Ve hlavním závodě si borci tento okruh dali rovnou dvakrát, což znamenalo 13,5 kilometrů se stoupáním 480 metrů, vedlejší závod měl parametry poloviční, čili 6,7km + 240m.

Hlavní závod ovládli Causidis a Krstevová

V 11h s cílem pokořit dvakrát 2 kopce vyběhlo 71 běžců. Hned od startu se vedení nekompromisně ujal vítěz Podzimního Kubánkova Marek Causidis /Čisté Beskydy/, aby s přehledem vyhrál i tentokrát, a to v čase 54:41. O více než 4 minuty za ním doběhl ironman Kamil Adamovský (Krušnoman TT Litvínov – 59:12), na třetím místě skončil Martin Kvapulinský (Team LightBIKE – 59:51).

„Závod na Hůrkách jsem si hodně užil, chodím tady totiž hodně trénovat a znám tam v podstatě každý kámen. Od startu jsem si běžel svoje, udělal si náskok, který se v průběhu závodu jen zvětšoval a to jsem nemusel běžet úplně naplno,” uvedl první v cíli Marek Causidis .

V ženách byl hlavní závod více kontaktní, s časem 1:06:10 tady zvítězila Andrea Krstevová (Pearl iZumi Czech), jako druhá doběhla ultramaratonkyně Petra Mücková (Příbor – 1:07:10), třetí skončila Alena Kollegová (Canicross Beskydy – 1:07:28).

„Chtěla jsem jít trénovat, ale kluci mě přemluvili, ať přijdu na Kubánkov. Bála jsem, že se projeví únava z minulého týdne, kdy jsem běžela ve Francii, ale nohy běžely samy. Líbila se mi organizace závodu a nádherna trať. Děkuji za krásný zážitek, byla jsem moc mile překvapená, jak se takový místní závod dá udělat moc pěkně,” řekla vítězka Andrea Krstevová.

Vedlejší závod patřil Masopustovi a Kaločové

S pětiminutovým odstupem se na trať za zdoláním dvou kopců vydala vlna 76 účastníků. V mužích vyhrál také místní, jen z opačné strany Hůrek, Jiří Masopust (Fryčovice) s časem 31:03, druhý doběhl Ondřej Brož (Mushing Team Ostrava – 31:53) a třetí David Belej (Sportovní klub Městské policie Frýdek-Místek – 32:33).

V ženách se z vítězství radovala s časem 37:29 Iveta Kaločová /Frýdek-Místek/, druhá se umístila Kateřina Klepáčová (TJ Slezan FM – 38:42), třetí pak Veronika Tkáčová (Ostravice – 38:57).

Jestli jste o Kubánkově v režii Běžeckého Klubu Kubánkov dodnes neslyšeli a zaujal vás, sledujte říjnovou termínovku a přijďte si (i s dětmi) na Hůrky zaběhat v podzimním vydání závodu.

Výsledky

Foto 614× – Lukáš Podolák

Foto 366× – Hana Vicherková

Foto 175× – Michal Popieluch

Běžecký klub Kubánkov

Facebooková stránka klubu