Konec zaběhnutým stereotypům. Letošní šestý díl brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup poznal neokoukaného vítěze. Martin Kleibl využil nepřítomnosti známého tria Jiří Čípa, Jiří Petr a Daniel Orálek a 8,8 kilometru dlouhou rovinatou trať po cyklostezce z Obřan do Bílovic nad Svitavou a zpět zvládl nejrychleji v čase 29:47 minut. I ostatní se díky absenci lídrů po dlouhé době podívali na stupně vítězů. Druhý finišoval o třináct sekund zpět Lukáš Soural a třetí doběhl Vlastimil Lysák.

Kleibl se Triexpert Cupu běžně neúčastní. „Tentokrát jsem udělal výjimku. Měl jsem čas a trať v Obřanech se mi líbí. Mám odtamtud i poslední vítězství z tohoto seriálu, které už je dva roky staré. Nebral jsem to tak, že když tu nejsou favorité, tak musím vyhrát. Běžel jsem své tempo a i přes to, že nebylo extra rychlé, tak stačilo na první místo. Před dvěma lety jsem v Obřanech běžel o poznání rychleji,“ vzpomínal kuřimský vytrvalec.

Druhý v cíli Soural sice bral stříbro, ke kterému se jen tak nedostane, i tak asi pomýšlel na víc. „Martin běžel kousek přede mnou. Snažil jsem se manko stáhnout, ale nešlo to,“ krčil rameny atlet Univerzity Brno. „V zimním poháru jsem Martina porážel, teď to bohužel nevyšlo,“ litoval Soural.

Aby změn nebylo málo, tak i ženský závod měl ne až tak obvyklou vítězku. Stala se jí Tereza Jagošová, která protnula cílovou pásku v čase 34:14 minuty a po Popůvkách získala druhý letošní triumf. Druhá v cíli byla zatím letos nejúspěšnější Patrícia Puklová, která na vítězku ztratila téměř minutu. „Běžela jsem před Patrícií a pořád čekala, kdy mě předběhne. Až do cíle se nic nestalo. Vím však, že soupeřka měla v nohou těžký závod,“ řeka Jagošová. Třetí místo pak uzmula Jana Baštářová.

Letošní trojnásobná vítězka totiž o víkendu na Božím Daru absolvovala závod seriálu Horská výzva. S kolegyní dokončily 66 kilometrů dlouhou trať na druhém místě v absolutním pořadí. Klobouk dolů. „Hodně jsem to cítila. Hlavně stehna jsem měla úplně zavařená, tentokrát to moc nešlo,“ podotkla Puklová smířlivě.

Vedle mužského vítěze byly první letošní Obřany výjimečné i počtem účastníků. Na konečnou zastávku tramvaje číslo čtyři jich dorazilo 342, což je zatím v tomto ročníku jubilejního dvacátého Triexpert Cupu rekord.

„Vše se odehrálo bez problémů. O největší vzrušení se asi postaral jeden z běžců při rozcvičení. Zavazoval si tkaničky, a když vstával, rozsekl si hlavu o dopravní značku. Nic vážného, ale zdravotníci mu start zakázali. Rána by mu asi vlivem zátěže dost krvácela,“ popsal hlavní ředitel podniku Tomáš Kalina.

Příští díl poprvé letos zavítá na jedno místo podruhé. Běží se totiž opět rovinatá jedenáctka v Líšni. Start je ve středu 1. června v šest hodin večer.

Výsledky