3D7T

Je sobota, osm ráno a my vybíháme k poslednímu tréninku dnešního týdne. Nohy jsou těžké jako olovo, ale když se zaposlouchám do hudby, tak na to zapomenu. Jsem lehce demotivovaná, protože jsem včera četla komentáře na internetu k tomuto programu u mé předchůdkyně.

Někteří lidé píšou, že uběhnout 5 km zvládne i totální analfabet na druhé vyběhnutí, že lidí co nejsou schopní to uběhnout hned jsou zralí tak akorát na doktora. No nevím, já opravdu dlouho nic nedělala díky těhotenství (ale i lenosti), ale snažím se! Neříkám, že je to vždy lehké, že se mi chce, že mám na to sílu, ale jdu. Nevím proč si tito lidé musí honit ego na sociálních sítích a nejdou si raději zaběhat.

Konec filozofování – 4,45 km za 35 minut. Ráno se opravdu běhá lépe a je super, že pak mám celý den volný a nemusím se hnát a spěchat s koupáním, kojením a uspáváním malého.

2D7T

Och to naše tempo!!! Dneska bychom žádnému zuřivému čivavákovi neutekly. Je hrozné horko a my běžíme kolem zdejšího rybníku, kde se i v podvečer koupe spoustu lidí. Jak já jim závidím! I když mokrá jsem stejně jako oni. Terén je zvlněný a celou cestu běžíme terénem. Nemám na to moc vhodné boty, lehce mi to klouže. Za 37 min. jsme uběhly 4,48 km.

1D7T

Tak zde končí všechna sranda přátelé! Tento týden se má běžet 4 km, nebo 25 min. v kuse. Tento týden máme v plánu běžet trasu u které víme, kde jsou právě ty 4 km a když to nepůjde tak alespoň těch 25 minut běhu. Je hrozné dusno, mám pocit, že jsem jak v prádelně a jsem zpocená jen co jsem vylezla z auta. Běželo se docela dobře, ale já mám problém s dechem. Mám pocit, že mě něco svírá a drží mé plíce v kleštích a já se nemůžu nadechnout a pak začnu zmatkovat. Myslím, že to dýchání asi moc řeším a moc se na to soustředím. Čím víc se snažím dobře dýchat, tím hůř se mi běží.

Po pravdě jsme párkrát přešly do chůze, ale celkový čas chůze by nedal ani minutku, takže za mě dobrý. Běžely jsme 27 minut, ale vzdálenost nesplněna – 3,74 km.

Můj tréninkový deník

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D6T

Dneska to měl být běh v celku. Je hrozně dusno a vlhko. Snažíme se, ale kopeček si stejně vyjdeme. Nějak nám to při plánování trasy nedošlo. Za 26 minut uběhnuto zhruba 3 km. Běžel s námi i desetiletý klučina, který byl naším výkonem docela pohoršen a prohlásil, že s babičkama už nikdy běhat nepůjde. No nic..snad příště.

2D6T

Často na internetu čtu, že není špatné počasí, je jenom špatně oblečený běžec. Tak já byla ten případ. Jen co jsme vyběhly – dneska opět ve třech, začalo pršet. Žádná hrůza to nebyla, ale donutilo nás to běžet rychleji. Běh jsem si užila, byla to příjemná změna. Za 29 min. jsme uběhly cca 4 km. To asi ten déšť.

1D6T

Dneska se k nám přidala opět kamarádčina tchýňka se svou olympijskou kondicí. Když jsem ji viděla jak jde s kamarádkou na místo srazu, málem jsem to otočila na patě, ale už mě viděly.

Lea je náš vodič a první etapa běhu je na nás ve velmi nezvyklém tempu. Nicméně se běží velmi dobře. V dalších etapách už běžíme ale pomaleji, protože ve stejném tempu by to do konce nešlo.

Celou cestu mi v hlavě běží „hoši bojovat“ :-D. Potkáváme další běžkyni, která se zrovna protahuje, při pohledu na její tělo jde vidět, že ona je opravdu vyšší level, ale i přesto se na nás povzbudivě usměje a pozdraví. Podle našeho výrazu musíme vypadat, že už za sebou máme minimálně půl maratón.

Na konci mi endomondo hlásí 3,94 km! Nový rekord!

Můj tréninkový deník

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D5T

Na dnešní běh jsem se dlouho psychicky připravovala. Z 8 minut běhu v kuse to má být hned 20 (popřípadě 3km). Jdeme běhat zase raději ráno a volíme si trasu, která je pro nás neznámá. Je to velmi příjemná změna. Běží se celou cestu po polních cestičkách a nebo lesem. Nicméně musím bohužel říct, že celé v kuse jsem to opravdu neuběhla. Nevím, čím to bylo, kde soudruzi z NDR udělali chybu, ale já to nedala. Jsem trochu zklamaná, ale nevzdávám to!

Trošku mě uklidňuje, že chůze byla opravdu jenom v řádu páru sekund, a když si to vemu kolem a kolem, on ten můj běh je vlastně podobný rychlosti chůze, no jen při tom zvedám víc nohy. Dnes 31min a 3,73 km.

2D5T

Tento týden má manžel dovolenou, takže si můžu dovolit vyrazit ráno. Aktivně jsem se s kamarádkou domluvila na 7h. A ano všichni, co mají malé děti, to znají. Za normálních okolností jste v 6 hodin po snídani, ale dneska né, dneska dětičky chrní (a já s němi) do 6:45, kdy mi zvoní ten proklatý budík.

Jinak se běží skvěle, ráno mám víc energie a celý den je potom takový dynamičtější a já nemusím myslet na to, že večer jdeme běhat. 27min nám udělalo 3,30 km.

1D5T

Dneska se hecnu a vydám se na svůj první ranní běh. A dokonce sama! Nasadím sluchátka a jdu na to. No nejprve asi půl hodiny zápasím s Endomondem, ale pak už fakt vybíhám.

Trasa je díky mému nepřekonatelnému orientačnímu smyslu raději stejná, co běháváme.

Ranní běh má něco do sebe. Člověk se okoupe v raní rose, na snídani slupne pár much a příjemně se protáhne při zběsilém úprku před rozzuřenou čivavou za 29min uběhnuto 3,59 km – asi díky té čivavě.

Můj tréninkový deník

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D4T

Běžíme po skoro dvoutýdenní pauze. Dostala jsem antibiotika a musela jsem se trochu šetřit. Na běhu je to docela znát. Tří minutové úseky zvládám obstojně, ale ty pětiminutovky mi dávají zabrat. Pořád se dívám na mobil, kdy už bude konec. Po pravdě, nedovedu si vůbec představit, že za něco málo přes měsíc bych měla být schopná uběhnout 5 km v kuse. Ale zázraky se dějí, tak budu doufat.

Trasa opět naše standardní, ale přidaly jsme si jako zpestření úsek přes pole a zpět. Endomondo s tím, ale očividně nesouhlasilo, protože nám ten úsek vůbec nezapočítal. Dle našeho odhadu cca 800–1000 m (ale věřte ženským a jejich odhadu vzdálenosti.

Uběhnuto cca 3,13km za 29 minut.

2D4T

Pauza byla pouze týden, ale i tak už jsem se nemohla dočkat, kdy vyrazíme. S nadšením jsem si oblékla své nové, bílé, běžecké ponožky a v nich vyrazila na domluvený sraz. Kamarádka si vzala na pomoc svého partnera a ten se rozhodl, že nám ukáže, kudy se běžel předešlý víkend závod typu Spartan Race, který on úspěšně absolvoval. Nápad to byl skvělý, nová trasa je vždy zpestřením.

Jediné co mi trošku kazilo radost byl fakt, že ten den přes celé dopoledne vydatně pršelo a tráva bude asi trošku mokrá. No nebyla trošku mokrá. Byl to přespolní běh kombinovaný pokusem vyhnout se blátivým kalužím a snahou se nezabít. Zároveň jsem se kochala lehkostí a elegancí se kterou běží lidé, co to fakt umí. Doufám, že takhle jednou taky poběžím.

Domů jsem došla s úsměvem na rtech. Ten ale ztuhl ve chvíli, kdy jsem si sundala boty a viděla své nové, teď již černé ponožky.

Uběhnuto 2,78km za 28 minut. Vzhledem k terénu a povrchu myslím, že super výkon.

1D4T

Už skoro týden mám problémy s bolestí kolene. Dneska to nebylo jiné. Celou cestu jsem se trápila a modlila se ať už to mám uběhnuté. Běžely jsme opět po asfaltu a do mírného kopečka. Poslední metry už byly opravdu očistec a s jistotou můžu říct, že kdybych chodila běhat sama, tak poslední úsek dojdu. Naštěstí mám svou běžeckou partnerku a tak i když s vypětím všech sil, kdy bolest byla už skoro nesnesitelná, jsem úsek doběhla. Vzdálenost naměřena 3,30 km – takže náš nový rekord.

Den na to jsem navštívila ortopeda a ten mi diagnostikoval zánět šlach a 10 dní pauzu od běhání. Ještě v ordinaci jsem se modlila, aby mi běh nezakázal.

Můj tréninkový deník

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D3T

Dneska běžím poprvé sama. Kvůli bolesti v koleni jsem si dala 3 dny pauzu. Koupila jsem si stahovák na koleno a poctivě mažu. Bolest ustoupila a já zkouším druhé boty co mám doma (ty jsou mi tak akorát, a při běhu mě bolí prsty).

Trasa, kterou mi doporučil manžel, je s ohledem na koleno většinou po měkkém. Chvílemi se běželo po poli, kde bylo hrozné horko a navíc jsem běžela slalom mezi psími hovínky.

Nebyla bych to já, kdybych se tak trošku neztratila, ale cestu domů jsem zdárně našla.

I přesto, že jsem běžela sama, se mi běželo dobře a měla jsem ze sebe dobrý pocit. Dříve bych sama neběžela, styděla bych se.

Cestou domů jsem se pokoušela udělat si selfie s koněm v ohradě. Na fotce nejdu vidět ani já ani kůň. Já na ty mobily prostě nejsem. Dokonce jsem zjistila, že chyba nebyla v Endomondu, ale ve mě! Tímto, se ti Endomondo veřejně omlouvám :-D.

Za 25minut jsem uběhla 3,03km.

2D3T

Koleno bolí čím dál víc. 23minut podle plánu sice uběhnu, ale cesta domů už je horší a já se sotva šinu. Nevím, jestli mám špatné boty, techniku běhu, jestli mi vadí běh po asfaltu nebo je to prostě jenom tím, že jsem tak krátce po porodu a při těhotenství jsem byla víc než aktivní sportovec – aktivní gaučovec.

V každém případě by mě mrzelo, kdybych nemohla běhat dál. Když to píšu, sama nemůžu uvěřit tomu, že JÁ, člověk co vždycky běh nesnášel si ho teďka zamiloval a na každé vyběhnutí se moc těším.

Co se týká běhu, tak Endomondo opět selhalo a pro jistotu mi neměřilo vůbec nic. Jenom čas. Kde je chyba?

Podle map na internetu jsme ale zjistily, že bájnou 3km vzdálenost jsme pokořily! Uběhnuto za 23min 3,1km.

1D3T

Je pondělí a nás čeká nový rozpis na tento týden. Běží se 3 minuty v kuse a 90s chůze. Trasa je zase moje oblíbená, pustím na telefonu aplikaci na odečet minut, Endomondo, hudbu a můžeme vyběhnout.

Padají mi kalhoty! Dámy jistě potvrdí, že je to pozitivní jev, né však při běhu, kdy se musím furt upravovat.

Po pár metrech běhu cítím, že mě začíná bolet pravé koleno. Nic co by se nedalo přežít, ale je to celkem obtěžující. Dneska s námi běží i budoucí tchýně mé kamarádky. Po doběhnutí říká, že není skoro vůbec zpocená a že by klidně běžela dál. Já se jenom hystericky zachichotám, už minutu jsem skoro po smrti a pohybuju se pouze setrvačností. Když si uvědomím, že paní, která by při troše snahy a dobré vůle mohla být mou matkou, mě strčí do kapsy a vypadá jak ze žurnálu, můžu své běžecké sebevědomí sbírat po zemi.

Když se na konci podívám do mobilu na Endomondo zjistím, že měřilo pouze prvních 5 minut. Takže 3km meta opět zůstala nedobyta.

Můj tréninkový deník

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D2T

Po minulé zkušenosti, je naše trasa předem jasná. Novinkou je, že jsem si na mobilu pouštěla hudbu. Do kroku nám hrál mimo jiné i božský Kája. Někdo by si možná řekl, že je to maličkost, ale změna byla znát. Oproti minulému běhu, jsme daly o kilák více. Jasně, furt nemůžeme překročit tu bájnou 3 km hranici (asi to Endomondo stopuju moc poctivě), ale k pokoření chybí doslova už jen pár krůčků.

Běželo se mi velmi příjemně, počasí bylo trošku dusné, ale nic hrozného. Zpocená jsem stejně vždycky.

Za 23 minut jsme uběhly 2,92 km.

Doma se mi podařily vyprat sluchátka. Tak čistě bílé a voňavé ještě nebyly. Ale fungují.

Kamarádka se svou partou v běhání taky pokračuje, což je fajn a tímto je zdravím!

2D2T

Jak bylo pondělí pozitivní, tak byla středa negativní. V noci měla naše dcerka reakci na proběhlé očkování a pro nás s manželem to znamenalo asi 3 hodiny spánku. Celý den jsem se věnovala péči o děti a na běhání jsem se sice těšila, ale energii jsem absolutně neměla. Uvažovala jsem dokonce, že bych běh přesunula na jindy a asi kdybych chodila sama, tak to i udělám. Nakonec jsem se s pomocí manžela namotivovala a šla. Počasí bylo taky proti nám. Bylo horko až dusno a schylovalo se na bouřku. Proto padla volba na školní dvousetmetrový ovál, který máme doslova pod nosem.

Hned při příchodu na hřiště jsem si vzpomněla na svého učitele tělocviku na základní škole. Moje noční můra se vrátila. Brýle s 10 dioptriemi, v ruce stopky a tabulky, podle kterých jsme měli mít časy, jako Emil Zátopek ve své nejlepší formě. Jinak se běhalo znovu… brrrrrrrrrrrr.

Dvousetmetrový ovál jsem uběhla za minutu. Usain Bolt má světový rekord 19:19, trošku zatrénujem a máme ho!

No a teď vážně. Běželo se mi hrozně, trasa byla nudná a pořád dokola. U chůze jsme se šinuly jak babičky do domova důchodců. Po doběhnutí jsem vypadala jak v posledním tažení. Na mém obličeji se střídala rudá se zelenou jak na semaforu. A za 22 minut trapných 1,98 km. Poučení pro příště – na ovál už nikdy!

1D2T

Po víkendu se těším na pondělní vyběhnutí. S kamarádkou volíme novou trasu. Vlastně u nás platí co běh, to jiná cesta. Změna oproti minulému týdnu je navýšení chůze i běhu o 30s. U běhu jsem to hned poznala. Přijde mi, ale že v etapě chůze se potom trochu loudáme.

Cestou jsme potkaly další dvě běžkyně, jedna nás ignorovala, ale s druhou jsme si vyměnily vše říkající předinfarktní ús­měv.

Trasa byla zvolená dobře, zatím se stala mou nejoblíbenější. Cestou tam je mírné stoupání, kterého bych si ani nevšimla, kdybychom cestou zpět nesvištěly z kopečka. Ještě se pochlubím, že jsem učinila životní objev a stáhla jsem si aplikaci Tabata, která vám odpočítává časové úseky, a vy pořád nemusíte koukat do mobilu na stopky.

Celkový pocit z běhu byl super, dokonce jsme trhly náš rekord na vzdálenost – téměř 3 km.

Můj tréninkový deník

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D1T

Tak máme první týden za sebou. Musím říct, že jsem na sebe hrdá. Já vím, za 20 minut jsme zvládly jenom 2,5km, ale pro mě je to velký úspěch.

Běžet jsme šly v sobotu kolem 11h, už bylo solidní teplo, ale naše nová trasa vedla částečně ve stínku. Opět to bylo nahoru a dolů, jak na houpačce, ale největší kopce připadly naštěstí na fázi chůze. Náš běh se zrychluje – sice šnečím tempem a zkušení běžci se určitě pousmějí, ale už se při fázi běhu nestíháme bavit a soustředíme se na to, co děláme.

Domů jsem přišla zpocená jak myš, ale šťastná, že jsme zdárně dokončily první týden.

Trasa byla tentokráte jenom po asfaltu a musím říct, že mi to vyhovuje asi více než pole z předešlého výběhu.

2D1T

Běžet jdeme s kamarádkou hned druhý den. Musím říct, že se mi neběželo tak dobře, jako první den. Píchat v boku mi začalo asi po 7 minutách. Poté jsem se začala soustředit na svůj dech a hned nastalo zlepšení.

Co se týká trasy, je třeba abychom si nastudovaly mapy, protože tentokrát to byly ještě větší kopečky než včera. Díky tomu jsme uběhly necelé 2km. Trasa byla po poli a louce.

Velkou radost mi udělala i další má kamarádka, která se i přes počáteční značné výmluvy hecla a začala se svou partičkou holek běhat také :). Mám alespoň pocit, že v tom nejsem sama. Jsem také ráda, že má spoluběžkyně je se mnou trpělivá a sdílí koncept tohoto tréninkového plánu, kdy jde o to, že se to hnedka z kraje nepřestřelí, ale začne se pomalu a s rozumem. No ono 2 měsíce po porodu to ani jinak nejde.

1D1T

Tak je to tady, natěšeně vycházíme spolu s kamarádkou, která se rozhodla, že výzvu absolvuje se mnou. Zapínám na mobilu endomondo, stopky a jdeme na to!

Svižná chůze – ok, to se dá. První etapa běh 60s a chůze 90s, jo to ještě jde. Trošku si nevíme rady s trasou, tak běžíme kam nás nohy zavedou.

No a zavedly nás do pěkných kopečků. Musím říct, že na první vyběhnutí je to docela vražedná trasa. Terén byl hodně smíšený, od asfaltu, trávy, šotoliny, až po železniční trať.

Běžíme tak, abychom si mohly trošku povídat. 20minut uběhlo jako nic. Nadšeně se podívám na mobil a chci zjistit, jaký kus jsme vlastně uběhly. Technika ovšem selhala a endomondo naměřilo prvních 5 minut. No nevadí, odhadem vzdálenost byla cca 2km

Domů jsem přišla usměvavá a natěšená na sprchu. Protáhnutí doma se mnou absolvovala i moje malá dcera.


Ahoj, jmenuji se Alena, je mi 28 let a jsem matka dvou dětí. Dcerka má dva roky a syn dva měsíce.

Po porodu syna jsem si řekla, že už mám dost všech svých výmluv a důvodů, proč se nehýbu a proč to nejde. Řekla jsem si DOST! Hned po šestinedělí jsem začala lehce sportovat. Byla jsem na kolečkových bruslích, badmintonu, ale pořád jsem uvažovala nad během. Časově je to velmi flexibilní sport a to já potřebovala. Na základní škole jsem však běh úplně nesnášela, ostatně skoro jako každý. Teď jsem se však přihlásila do výzvy a budu se snažit to zvládnout! Jdeme na to!