Ať chceme nebo ne, zima se proklatě rychle blíží a to je pro běžce vždy nepříjemný zásah do tréninkové koncepce. Bohužel si asi většina z nás nemůže dovolit odletět, tak na čtyři měsíce, někam do tepla.

Trénovat v halách většinou také každý nemůže, ostatně je jich u nás neskutečně málo a o běhátku mám své pochybnosti podložené několikaletým vedením jedné mé svěřenkyně, která všechno z plánu odtrénovala právě na tomto stroji a výsledky v závodech tomu ani zdaleka neodpovídaly.

To znamená, že nám nezbude nic jiného, než tohle období nějak přežít, přitom něco naběhat a k tomu si moc neublížit.

Co se vlastně děje?

Zima, to je řada problémů, se kterými se bude nutné vyrovnat. V první řadě je to oblékání. Je nutné si vzít více vrstev. Díky tomu se však projeví omezená pohyblivost. Tréninku je tedy nutné dávat větší úsilí.

Zadruhé zima a chladné prostředí ovlivňuje organizmus do takové míry, že jak já tvrdím, přecházíme na tzv. zimní režim. V tomto období většinou nastávají také problémy s pohybovým aparátem.

O vzniku zdravotních obtíží, které zákonitě musejí přijít, pokud absolvujeme velmi kvalitní trénink v zimě, je zbytečné se rozepisovat. Každý z nás se s tím setkal. Udržet kvalitu tréninku v takovém prostředí stojí vyšší úsilí.

Nastávají potíže s oběhovou soustavou, protože se podstatně díky okolnímu mrazu zhoršuje periferní prokrvování a to nehovořím o dýchání. To každý znáte, jaký je problém se v zimě pořádně nadechnout.

O nižší tepové frekvenci při zatížení a jejím rychlejším poklesu se už vůbec nezmiňuji. To všechno a řada dalších nepříjemností bezesporu ovlivňují zásadním způsobem celou přípravu.

Vidíte, kolikrát jsme toto úsilí při pokusu zvládnout trénink už museli zvýšit? A náledí, sníh a smog, to je další ztížení tréninkových podmínek.

Z toho vyplývá, že kdybychom se snažili dodržet přesně rozpracovaný plán se vzestupnou tendencí kvality v průběhu zimy, tak to možná dokážeme, ale za cenu totálního vyčerpání organizmu, že o nějakém zlepšení při příchodu jara si můžeme nechat jen zdát. Nebudeme totiž mít z čeho brát. Veškeré zdroje budou dokonale vyčerpány.

Co je nutné udělat?

O správném oblečení jsem se zmínil. Nesmíte zapomínat na pořádné rozcvičení a zahřátí těla nejen před tréninkem, ale i před zimními závody, tam je to ještě důležitější.

Předejdete zraněním a dalším poškozením vašeho těla.

Kvalitní tréninky odtrénujte jen v podmínkách, kdy to má smysl. Likvidovat si úpony, šlachy, klouby a svaly na ledě či ve sněhu je sebevražda vedoucí k rychlému, nejen běžeckému, invalidnímu důchodu.

Pokud prostě nejde běžet rychle, když to máte v plánu, nahraďte trénink jen klusem a případně nějakým doplňkovým sportem pokud možno někde v tělocvičně.

Samozřejmě intenzívní trénink se dá zvládnout i na běžkách, nebo nakonec i na mnou proklínaném běhátku, to tedy jen v nejnutnějším případě, či na spinningu.

Ale podstatné bude po celou zimu naběhat mnohem víc kilometrů nižší intenzitou a vytvořit si tak objemový základ pro zkvalitnění přípravy v jarním období, kdy se do toho budete moct opravdu bez potíží opřít.

Vybudujte pevné základy domu, na kterém pak postavíte stejně jako zdi svoji formu a dovedete ji pak až na vrchol, tedy na střechu v závodním období.

A věřte mi, že to tak půjde. Jen se nesmíte nechat v zimě vyprovokovat k nepředloženostem, jako je hrnutí kvality tréninku hlava nehlava za každou cenu.

Odměnou vám bude nejen skvělá letní výkonnost, ale také radost z tréninku v zimě, když si uvědomíte, že není nutné se strhat, ale jen a jen něco pro radost naběhat.


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.