Honza Zemaník se v sobotu utkal se světovou konkurencí ve druhém závodě série SWS Ultra na Ultra SkyMarathon Madeira a vedl si výborně. Doběhl na skvělém 6. místě.

Celkovým vítězem závodu na 55 km se stal Cristofer Clemente Mora s časem 6:00:28. Druhým v cíli byl Řek Dimitrios Theodorakakos – 6:09:06, třetí Luis Fernandes – 6:11:34. Honzův čas: 6:25:10.

„Na Madeiru jsem se hodně těšil a odlétal jsem s malým tajným cílem být v Top 10. Samotný závod byl opravdu náročný, hlavně první část v místních kopcích, prudké svahy, schody, místy i lezení, v nejtěžších pasážích byly nataženy lana. Náročné seběhy, několikrát jsem spadnul a už dlouho jsem nebyl po závodě tak potlučený. Druhá část byla hodně běhavá a dalo se tam jak dost ztratit, tak i dost získat. Jeden úsek jsme se brodili několik set metrů v řece. Já jsem se od začátku držel kolem desátého místa a snažil jsem se jít a běžet s rozumem. Zhruba na 37 km jsem se propracoval na 6. místo a to uz jsem udržel až do cíle, i když poslední kilometry už se zdály nekonečné. Počasí sedlo, nebylo velké vedro a závěrečné kilometry byly v mlze. Závod je zařazen do světové skyrunningove série, úplně ta top světová konkurence tu sice nebyla, ale i tak je to zatím můj nejcennější výsledek a řadím ho hodně vysoko,“ zhodnotil své vystoupení Zemaník.

„Dařilo se, povedlo se, opět bez krize či větších problémů. Marně pátrám v paměti, jestli jsem někdy běžel tak těžký a technický závod, každopádně už dlouho jsem nebyl tak potlučený jako dnes! Děkuji všem, kteří mi na dálku fandili,“ vzkázal svým fanouškům na Facebooku.

Další český zástupce Jan Bartas dosáhl na pěkné 14. místo – 7:10:04.

Výborně zaběhla také naše Anička Straková (7:20:42), která v celkovém pořadí žen získala 4. místo, když ztratila na věhlasnou Annou Frost necelé 4 minuty! Svou věkovou kategorii vyhrála. Porazila i takové hvězdy jako je Španělka Anna Comet (3. SWS Ultra 2015) nebo Američanka Kristina Pattison (4. SWS Ultra 2015).

Další Češka Zuzana Urbancová dosáhla na pěkné 8. místo – 8:02:21, což v nabité konkurenci je také velký úspěch.

Výsledky