V sobotu se uskutečnil další ročník Lysohorského čtyřlístku. Stejně jako minulý rok, se i letos rozhodovalo o titulu mistra ČR v Ultra SkyMaratonu. Celý závod se odehrává v Beskydech okolo Lysé hory. Trať je dlouhá 66 km s převýšením okolo 3800m. Aby tuto vzdálenost závodníci zdolali, musí na vrchol Lysé hory vystoupat rovnou čtyřikrát a absolvovat tak okruhy, které pak na mapě tvoří pomyslný čtytřlístek.

Hlavní závod

V mužích se na startu objevila opravdu zvučná jména, například Stanislav Najvert, Petr Žákovský, Marek Causidis, Filip Šilar, Zdeněk Kříž nebo Vít Otevřel. A tak se dalo předpovídat, že se mezi nimi odehraje pořádný souboj.

Mezi ženami nechyběla obhájkyně vítězství Michaela Mertová, které to nechtěly ulehčit závodnice jako je Denisa Krejčiříková, Andrea Krstevová, Kristýna Chmelková a další.

Celkem se na start postavilo 283 závodníků, z toho 196 z nich závod dokončilo.

V sedm hodin ráno závodníci odstartovali a hned vyrazili do sjezdovky v areálu na Gruni. Do čela se hned dostal zkušený a ostřílený závodník Zdeněk Kříž následovaný skupinkou favoritů, ale asi na 10 km se mu podařilo poprvé zabloudit a tak se musel vracet, když uviděl značku 5 km do cíle. Nicméně i tak na první Lysou horu vystoupal jako vedoucí závodník následovaný Šilarem, Otevřelem a Žákovským.

V prvním seběhu do Krásné se pořadí významně nezměnilo a tak Kříž už s výraznějším odstupem dorazil ve vedení na Lysou horu opět první. Za zády se mu odehrával boj o umístění v TOP 5 mezi Šilarem, Žákovským, Otevřelem a Causidisem.

Ve třetím lístku se Křížovi opět podařilo trochu zabloudit i když ne vlastní vinou, jelikož někdo z kolemjdoucích přeznačil trať, bohužel to nebyl jediný incident (celkem došlo k přeznačení trasy na třech místech).

I přesto se opět suverénně dostal do čela závodu a potřetí proběhl kontrolou na Lysé hoře jako první. Do posledního lístku vyrážel na druhé pozici Šilar, bohužel měl v lese kolizi s kolemjdoucí turistkou a když se otočil, aby se přesvědčil, zda je v pořádku, upadl a utrpěl poranění v oblasti brady, které ukončilo jeho působení v závodě.

Na druhou pozici se tak dostal Žákovský a hned za ním Causidis. Na přeznačení tratě doplatil i Causidis, který tím pádem neproběhl kontrolou na Kykulce a po doběhu byl bohužel diskvalifikován.

Nicméně Kříž i na počtvrté zdolal vrchol jako první a mířil směrem do cíle, jako druhý proběhl Žákovský a na třetím místě Otevřel, který musel bránit svůj minutový náskok na čtvrtého Najverta. Do cíle na Gruni tedy první doběhl Kříž v obdivuhodném čase 06:44:03, druhý pak doběhl loňský vítěz Žákovský a třetí místo se podařilo vybojovat Najvertovi.

Konečné pořadí muži: 1. Zdeněk Kříž (The North Face CZ) 6:44:03, 2. Petr Žákovský (Adidas Outdoor team) 7:10:01, 3. Stanislav Najvert (Adidas Outdoor team) 7:16:59

„Beskydy mě překvapily, takový kamenitý terén a prudké výstupy u nás v Krkonoších nemáme. Žádnou větší krizí jsem si neprošel, podařilo se mi vyhrát, takže jsem spokojený. Jako další závod mě čeká Lavaredo ultra trail, které poběžím z tréninkového cyklu a bude to poslední příprava před MS ve Španělsku,“ okomentoval svůj výkon Kříž.

„Již od startu se šlo pěkně zostra do první sjezdovky, pak se pole mírně roztrhalo, tempo udával kdo jiný než Zdenda Kříž, kterého jsem z dohledu definitivně ztratil ve druhém stoupání. Běželo se mi dobře, týden tréninku v Pyrenejích šel znát, do kopců se mi taky šlo lehce. S přibývajícími kilometry došlo i na brnkání v nohách, ale nejspíše je to kvůli toho, že jsem neměl hůlky. Nakonci jsem musel trochu zpomalit, ale i přesto jsem šel s klidnou hlavou dál a užíval si to až do konce,“ popsal svoje pocity Žákovský.

Mezi ženami byl průběh podobný, až na to, že pořadí prvních třech žen bylo po každém lístku stejné. Mertová si i přes bloudění doběhla suverénně pro vítězství v čase 8:00:12 a skončila tak na celkovém 8. místě! Denisa Krejčiříková si zopakovala druhé místo z minulého roku, když doběhla se ztrátou cca 17 minut v čase 8:17:59. Jako třetí doběhla Kristýna Chmelková, která si třetí místo taktéž hlídala po celý závod a doběhla do cíle v čase 8:28:18 .

Konečné pořadí ženy: 1. Michaela Mertová (Activity Lanškroun) 8:00:12, 2. Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava) 8:17:59, 3. Kristýna Chmelková (TJ Liga 100 Olomouc) 8:28:18

„Závod byl jako každý rok moc pěkný, organizačně perfektně zvládnutý. Jen počasí bylo pro mne moc teplé, ale oproti předchozím dnům naštěstí stabilní a bez bouřek. Neběželo se mi úplně zle, ale chyběl mi trochu „drive“, pocitově se mi běželo lépe minulý rok, přestože čas jsem měla takřka shodný. Přesto jsem spokojená, čas na přípravu po nemoci byl minimální a jsem ráda, že jsem nakonec L4L byla schopna absolvovat celý,“ řekla v cíli Denisa Krejčiříková.

Skyrace pro kategorii Junior a U23

Vložený závod patří do série závodů pro mladé, která je pod záštitou české skyrunningové asociace. Tohoto závodu se účastnilo pouze 15 závodníků z toho 11 kluků a 4 holky. Organizátoři připravili trasu dlouhou 29 km s převýšením cca 2000 m.

Startovalo se od přehrady Šance a závodníci museli zdolat vrchol Lysé hory dvakrát, až poté směřovali do cíle na Gruni.

Mezi muži a juniory si nejlépe s náročnou tratí poradil David Novák (Czech Skyrunning Team), který tak zopakoval vítězství z Perun Skyrace a doběhl v čase 2:29:58 na prvním místě. Na druhém místě doběhl Adam Chloupek(SK Žabovřesky Brno) 2:38:47 a jako třetí doběhl Tomáš Křivohlávek (TJ Šumperk) s časem 2:46:24.

Mezi juniorkami a ženami zvítězila v čase 3:36:46 Barbora Kožnárová(VFU Brno) druhá pak doběhla Pavlína Palasová(LKP FCU) v čase 3:59:29 a jako třetí dokončila Kateřina Sztefková v čase 06:10:40.

Výsledky

Foto 967× ze závodu – Lukáš Podolák

Foto 95× z vyhlášení – Lukáš Podolák