Tradiční vedro v poslední době přivítalo vytrvalce ve druhém závodě započítávaném do Cyrilo – Metodějského maratónu v Šaraticích. K tomu se přidalo i dusno, tak na prodloužené trati o jeden kilometr oproti předchozím letům dostal běžci celkem dost zabrat.

Lukáš Kučera šel od startu sám

Přestože absolvoval v sobotu Lukáš Kučera /VSK Univerzita Brno – 46:07/ kvalifikaci na ME do vrchu, nijak se to na něm moc nepodepsalo. Od startu si diktoval vlastní tempo a v rámci tréninku doběhl s obrovským náskokem do cíle na prvním místě.

Druhý skončil jeho oddílový kolega Rostislav Pukl /47:49/ a třetí pak Dušan Tomčal z Lipova /47:59/.

Irena Pospíšilová je někde jinde

S obrovským náskokem si doběhla opět pro své zdejší tradiční vítězství Irena Pospíšilová /AK Drnovice – 53:57/, dokonce absolutně skončila na 18. místě. Takovou má letos formu.

Na druhém místě doběhla Patrícia Puklová /Šport Team Hritz – 55:40/ a třetí místo kontrolovala po celý závod Erika Farkašová /AŠK Grafobal Skalica – 58:25/.

V Šaraticích pokračoval Cyrilo-Metodějský maratón

Během kolem Mohyly míru v Šaraticích a přilehlém okolí, který pořádají obce Šaratice, Zbýšov a Hostěrádky – Rešov ve spolupráci s atletickým oddílem Univerzity Brno, pokračoval Cyrilo-Metodějský maratón svým druhým závodem.

V tomto velmi oblíbeném seriálu po Velké Moravě v Mikulčicích, následují právě Šaratice a druhá polovina soutěže se odehraje na podzim v Holíči na Slovensku a na Svatováclavském běhu v Blažovicích. Zde též proběhne slavnostní vyhlášení celého seriálu, který si získal za svou dosavadní krátkou existenci velký věhlas.

Závod se samozřejmě také započítává do Moravsko-Slovenského běžeckého poháru, proto je tu možné vidět řadu výborných běžců, kteří se této soutěže zúčastňují.

Děti v Šaraticích běhaly přímo v obci po rovinaté silnici. Ovšem hlavní závod dospělých letos nově v délce 13,3 km zavedl vytrvalce po silnici nejprve do Zbýšova, zde je i vrchařská prémie. Potom se běželo do Prace, kde je opět dlouhý výběh nahoru až na polní cesty nad Hostěrádky – Rešov a odtud se pak běžci spustili dolů mezi zahradami na silnici do vesnice.

Vedro a dusno

Hodně nepříjemné počasí se vyvrbilo v pravé poledne v Šaraticích, také podle toho většina běžců v cíli vypadala. Ale podmínky jsou pro všechny stejné, tak se s tím musel každý nějak vypořádat. Někomu to vadí méně, jinému víc, tak už to je.

„Včera se mi na kvalifikaci na ME nedařilo. Ty seběhy dolů jsem nedokázal pustit jako ostatní běžci, tak jsem si přijel spravit náladu do Šaratic,“ přiznal se mi Lukáš Kučera v cíli. „Sice jsem měl po startu strašně tuhé nohy, ale pak to povolilo a nakonec jsem ani nemusel nijak zvlášť makat a jen si závod doklusal.“

„Roztrhali jsme se až v kopci nad Mohylou míru,“ popisoval dění na trati docela spokojený Rostislav Pukl. „Do té doby se skupinka držela celkem pohromadě.“

„Už na vrchařské prémii jsem byla vpředu, což mě dost překvapilo,“ řekla mi Irena Pospíšilová, „ale potřebovala jsem do poháru smazat náskok Patricie z Velké Moravy, tak jsem pořád běžela naplno a dnes v tom počasí to bylo fakt dost tvrdé. Ale zvládla jsem to, takže teď už bude nutné to jen ve zbývajících dvou závodech pohlídat.“

„Mám v nohách Horskou výzvu a dnes to na mě dolehlo asi nejvíc,“ jen smutně konstatovala Patrícia Puklová. „Kopce mám ráda, jenže mi to vůbec nešlo a do toho to vedro a dusno. Bylo to utrpení.“

Utrpení to bylo asi pro většinu vytrvalců. Holt takové byly letos Šaratice. Tradičně drsné, ale zvládli to všichni a nic se nikomu nestalo, což je dobře. Díky bohu za to.

Výsledky