Favorité se tentokrát znovu sešli všichni, vítěz byl však trochu překvapivý. Při deváté zastávce brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup na cyklostezce v Pisárkách totiž vyhrál někdo jiný než dosavadní suverén Jiří Čípa. Svého tradičního rivala a kamaráda předběhl na šest kilometrů dlouhé trati o devět vteřin Jiří Petr, který finišoval v čase 19:46 minuty.

„Vzal jsem za to a pořád čekal, kdy mě Jirka předběhne. To se až do cíle nestalo. Výhra mě těší, ale on o víkendu absolvoval náročný závod, takže kdyby se sečetly hendikepy, tak by byl asi o minutu rychlejší,“ ušklíbl se Petr v cíli.

Víkendový Čípův závod stojí víc než jen za zmínku. Loňský celkový vítěz Triexpert Cupu se totiž zúčastnil Dolomiti Extreme Trailu a v Itálii se mu náramně dařilo. Na 53 kilometrové trati s převýšením necelých čtyř kilometrů slavil vítězství z téměř čtyř stovek příznivců ultramaratonu. Úspěchem se ale sám nechlubil, práskl ho na něj středeční vítěz.

„Závod jsem s celou rodinou spojil s dovolenou. Ještě jsem ho trochu cítil v nohách, ale Jirka si vítězství zaslouží. V Pisárkách běžel výborně. Utekl mi o kousek hned na začátku, jenže to dělá na téhle trati vždy. Pak ho většinou v kopci stáhnu, tentokrát to však nešlo,“ popsal Čípa.

Třetí na asfaltové trati s jedním kopcem skončil už s více než minutovým odstupem brněnský triatlonový reprezentant František Kubínek, který pro změnu v neděli opanoval triatlon Blanenský plecháč. Jde tedy vidět, že Triexpert Cupu se účastní opravdu vynikající sportovci. Na startu se opět objevil i nejlepší český ultramaratonec Daniel Orálek, který finišoval na šestém místě. Stejně jako Čípa měl třídílovou odmlku. „Musel jsem být v práci, trhali mi osmičku a pak jsem byl v Itálii,“ zdůvodnil Čípa svou absenci.

Prvního v cíli je třeba pochválit za velmi kvalitní čas, kterým o šest vteřin překonal měsíc a půl starý rekord Čípy z prvních letošních Pisárek. „Čas je rychlý, běželo se mi dobře,“ podotkl Petr, který svůj výkon na stejné trati z konce dubna vylepšil o 21 vteřin.

Mezi ženami potvrdila dominanci Patrícia Puklová, která po čase 23:14 minuty uzmula už svůj šestý dílčí triumf v letošním Triexpert Cupu. „Zkoušela jsem to rozběhnout rychle, takzvaně závodně a tempo se mi dařilo docela udržet,“ popsala vítězka, jejíž manžel Rostislav dokončil Pisárky na výborné čtvrté pozici. Druhá příčka přinesla oživení, doběhla si pro ni totiž Šárka Macháčková Dýrová, třetí dokončila Jana Baštářová. Ve středu pročistil brněnský vzduch vytrvalý liják, na běžce tak večer čekala mokrá trať, která místy trochu klouzala.

„Občas mi to smeklo. Mám nové boty a nezvolila jsem úplně dobře. Na suchu drží, teď to nebylo ono. Jinak v Pisárkách běhám velmi ráda, líbí se mi trať, která je z velké části v lese. Ovšem když se někdy vyběhne na volné prostranství, rána od sluníčka je o to větší,“ okomentovala Puklová trasu, na kterou se vydalo 314 účastníků.

Ve středu 22. června je na programu zápolení na trati v okolí Palackého vrchu, které je součást celorepublikového Olympijského běhu. „Na tento díl Triexpert Cupu neplatí předplatné, účastníci se musejí registrovat zvlášť. Radím, ať to udělají přes internet, na místě už pro ně z kapacitních důvodů nemusí zbýt číslo,“ připomínal ředitel Triexpert Cupu Tomáš Kalina.

Výsledky