Nemusíte zrovna tasit čerstvý běžecký obleček. Velká premiéra čeká Škorpilovu 14, nový běh Prahy 14, u jehož zrodu stála také inspirace Pražského běžeckého poháru. Startuje už tuto neděli na Černém Mostě, východním okraji metropole.

„Chtěli jsme v naší městské části podpořit běžecké aktivity. Proto jsme se spojili s Milošem Škorpilem, který tu rozjel svoji běžeckou školu a také jsme se rozhodli uspořádat závod pro běžce všech úrovní,“ říká Radek Vondra, starosta Prahy 14, sám běžec, biker i triatlonista a táta pěti dětí.

S přípravami se začalo po novém roce. I běžcům zde poskytuje zázemí volnočasové centrum Plechárna, rekonstruované ze starého výměníku pod Bryksovou ulicí, kde najdete sálek, šatny se sprchami, kancelář i kavárnu. A odkud vybíhají třeba každou středu a pátek dopoledne maminy s kočárky pod vedením Simony Vlašimské, vítězky Woman´s Challen­ge 2013.

Ta také navrhla svůj domácí okruh, sedmičku, startující z chodníčků na okraji sídliště přes zahrádkářskou kolonii, podél pole k lesíku na Čihadlech, kde čeká malý kopec, a pak zase zpět k Plechárně. Tím protne více částí Prahy 14, přesněji Černý Most, Hostavice i Kyje.

Však i Miloš Škorpil, který teď žije v Sokolově, pochází z nedalekých Horních Počernic. A od podzimu opět povede z Plechárny každou středu své svěřence.

Většina trati povede po zpevněných přírodních stezkách. Vybrat si můžete buď jeden, nebo dva okruhy, 7 nebo 14 km. Do Pražského běžeckého poháru se počítá ženám 7 km, mužům pouze (!) 14 km.

Program začne už po ránu, od 8 se otevře registrace. V 8.50 začnou dětské závody na tratích od 50 do 900 metrů. V 11 startuje hlavní závod a ještě ve 13 závod kočárků a ve 13.15 vozíčkáři na 2 km. Mezitím poběží zdokonalovací škola na inline bruslích (brusle i helmy svoje!), pohlídají vám tu děti, anebo se dá ochutnat lahodné redespresso.

Miloš Škorpil odpálí startovní výstřel a pak sám vyrazí na trať. Jakou ukáže formu nezdolný jedenašedesátník? Jen pro zajímavost: Podobně to stíhá i další živá legenda českého běhání Miloš Smrčka na svém domácím Lesním běhu v Říčanech.

Hlavním partnerem je Decathlon, závod podpoří i Coca-Cola. Veškerý výtěžek ze startovného, platit můžete tři varianty dle vlastního výběru v ceně 100, 150 nebo 200 Kč, poputuje na účet Sportovního klubu vozíčkářů, který zde sídlí, a plánuje za něj koupit speciální stůl na stolní tenis. Tuto sportovní formaci už delší čas podporuje svými aktivitami také dálkoběžec a redaktor serveru sport.cz René Kujan, nyní na trase přes sedm českých vrcholů.

Videoprohlídku trati najdete zde.