Co to je ten Yassův test? S tímto jednoduchým tréninkem a testem přišel Bart Yasso. Jeho trénink je postaven na tvrzení, že pokud chcete například zaběhnout maraton za 2h30', 3h30' nebo za 4h15', tak musíte být schopni zaběhnout 10×800 metrů za 2:30, 3:30 nebo za 4:15.

Klus mezi úseky trvá stejnou dobu, jako absolvování daného úseku. Ještě jednodušeji to lze shrnout takto: Váš maratonský čas v hodinách a minutách by se měl číselně shodovat s časy 800 metrových úseků v minutách a sekundách.

Yassův trénink je i velmi dobrým ukazatelem vaší kondice a schopnosti zvládnout vytýčené tempo. Když poběžíte první úseky příliš rychle, brzy se unavíte a výsledek „testu“ bude zkreslený.

V zásadě jsou dvě možnosti, jak Yassův trénink použít. Jednou z nich je začít na čtyřech osmistovkách a každý týden jednu přidávat až do deseti, druhou potom běžet rovnou osm až deset osmistovek a trénink znovu zopakovat po několika týdnech.

To je vše, co se dozvíte na českých internetových stránkách o tomto testu či tréninku osmistovek. Jaká je však skutečnost?

Běžecký web HillRunner.com tvrdí, že je tato metoda přeceňovaná:

Yasso 800S.

Pojem zní skvěle, že?

Chcete zaběhnout maraton za 3 hodiny? Odtrénujte úseky 10×800 po 3 min.

Chcete se dostat na 4:00:00? Dejte 800m úseky po 4:00 min.

Za 2:30h maraton? Po 2:30 min. 800m.

Co může být jednodušší než tohle? Nic. Nejlepší na tom je, že když si přečtete některé články o tomto testu, budete přesvědčeni, že Yassův test je klíčem k získání vašeho vysněného maratonského času.

Samozřejmě absolvujte dlouhé běhy a rozhodně nevynechávejte Yassův trénink, protože vám pomůže rychleji se dostat do cíle. Běh ale není tak jednoduchý. Zvláště ten maratonský.

Ukázky rozdílů

Úseky dlouhé 800 m absolvované po 3:00 minutách znamenají, že běžíte rychlostí 3:45/km. Tempo maratonu za tři hodiny je trochu nižší – 4:16/km, tedy přes 30 sekund na kilometr pomalejší než v tréninku.

Jak se cílový čas maratonu zvyšuje, tak se zvyšuje i rozdíl mezi tempem. Maratonec s časem 4:00h by měl běhat úseky o téměř 40 sekund na kilometr rychleji než je jeho tempo maratonu.

To je dost výrazný rozdíl, když se snažíme předpovědět, jak rychle chceme zvládnout maraton. Rozdíl je významnější, když zjistíme, že většina běžců trénuje na kratší vzdálenosti. Nevěříte?

Kolik běžců, kteří umí 5 km za 18:45, zaběhne maraton za 3:00h? Kolik běžců s výkonem 25:00 min. na 5 km zvládne maraton za 4:00h? Je prostým faktem, že většina lidí trénuje kratší tratě.

Je tedy Yassův trénink dobrý trénink? Ano, nicméně existují lepší tréninky, které může maratonec absolvovat. Běhejte tempo jako u Yassos osmistovek, ale vzdálenosti zvyšujte až na 1200–1600 m.

Jaký tedy je?

Je Yassův trénink vhodný pro maraton? Pokud jej absolvujete s mírou, tak ano.

Je Yassův trénink dobrý ukazatel výkonnosti pro váš cílový maratonský čas? Ve velké většině případů absolutně ne.

Názor Alexandera Neuwirtha

Tento způsob testu nebo tréninku jsem před pár lety prostudoval, dokonce jsem se to pokoušel přepočítat a srovnat se svými tréninky. V něčem má Yasso pravdu, ale není to mustr pro všechny. Každý má jiné předpoklady pro maraton, ať už se to týká svalových vláknech u každého jednotlivce nebo třeba mentality, ale těch vlivů je opravdu mnoho.

Někdo bude běhat 800 m za 2:30min., ale maraton dá jen za 3:00h, někdo dá 800 m za 2:40min. a maraton za 2:30h, takže já osobně bych tuto metodu také nepřeceňoval, ale doporučil bych každému, ať si tento trénink na sobě vyzkouší. Podle výsledku pak poznáte, kdo je vytrvalec a kdo ne.

Už jste někdy vyzkoušeli Yassův test? Řekněte nám v diskuzi.