Početná česká skyrunningová výprava se vydala do Itálie sbírat body do světového poháru ve skyrunningu.

Někteří z nich již v pátek okusili vertikální kilometr v Santa Caterina. Tady si nejlépe vedl Tomáš Lichý (39:13), který skončil na 17. místě celkového pořadí. Na 21. místě doběhl Ondra Fejfar (40:19), 38. Tomáš Bystřický (43:47) a na 50. Tomáš Maceček (45:57). Mezi ženami se umístila Lenka Ungerová na 25. místě s časem 1:02:37.

„Padesáté místo celkově, ne zrovna nejlepší výsledek. Hodně silná světová konkurence, hodně prudký kopec a startovní čára výše, než je nejvyšší kopec v Česku. Dýchal jsem na plný plyn, ale rychleji to nešlo. Gratulace klukům vepředu,“ řekl po závodě Tomáš Maceček.

Výsledky Santa Caterina Vertical

V neděli se v Livignu běžel skymaraton dlouhý 34 km s převýšením 2700 m. Tady našel formu zejména Tomáš Maceček, který zaběhl na výbornou a vešel se do TOP 20. Skončil na 19. místě s časem 4:38:04. Více než s desetiminutovou ztrátou za ním doběhl další náš borec Jan Zemaník (4:48:34).

„Měl jsem respekt z té nadmořské výšky i technických pasáží, takže jsem začal v klidu a na vrcholu prvního kopce přede mnou byli ješte Tom Bystřický i Honza Zemaník. Bylo hodně důležité pořád pít, to se mi dařilo a závod jsem si užíval. Do druhé poloviny, která byla více běžecká jsem si nechal dost sil a dostával se pořád dopředu i před Honzu. Na poslednim kopci ve dvou a půl tisících pak přišla bouřka a kroupy, teplota kolem nuly, takže závod se vším všudy. Spokojenost, byla to parada,“ líčil po závodě Tomáš Maceček.

Naše Michaela Mertová brala hezké 7. místo (5:13:26) a Andrea Krstevová 17. (6:41:51).

Výsledky Livigno Skymarathon