Vloni oslavil Běh Lužanskými hvozdy, který je pořádán v obci na Jičínsku, jubilejní čtyřicátý ročník. Letos byl dějištěm veteránského Mistrovství České republiky v krosovém běhu. Závod, který v sobotu v poledne proběhl za tropického, ale naštěstí už větrného počasí, byl tradičně zařazen třeba do Velké ceny východních Čech nebo Poháru Českého ráje.

První a poslední kilometr závodu vedl od místního kempu, kde je i rybník vhodný na koupání a zázemí závodu, přes obec a pak stoupáním do hvozdů. Na kratší trati (5 km) byl jeden běhavý kopec, na delší (8 km) tentýž plus jeden kilometrový zajídák a následný strmý kilometrový sešup zpět k obci spojený s následným teplotním šokem při vyběhnutí z lesa. V obci, jejíž starosta se sám velmi aktivně zapojil při pořádání závodu, pořadatelé připravili osvěžovací stanici, šlo se tedy osvěžit dvakrát, při cestě tam i zpět, a několik občanů běžce skrápělo sprškami vody.

Dopoledne Čivrný studoval, po poledni obhájil prvenství

Loňské prvenství v hlavním závodě mužů, ale i v nejmladší veteránské kategorii 35 – 39 let, na osm kilometrů vyhrál stejně jako vloni Jiří Čivrný mladší, borec ze Semil startující za SK Nové Město nad Metují. „Závod byl v pohodě, horší však bylo, že jsem si myslel, že sem nestihnu dostat,“ uvedl po závodě Jirka, který byl před týdnem nejlepší i v Běhu přes Tanvaldský Špičák.

Jirka dálkově studuje na Univerzitě v Pardubicích. „Dopoledne jsem měl v Pardubicích zkoušku a ihned po jejím složení jsem vyrazil do Lužan. Byl to nervák. Naštěstí už jsem měl v místě závodu můj rodinný tým, který mi zajistil zázemí.“ Jirka vyhrál v čase 28:37 minuty před nejlepším z kategorie 40 – 44 let Dušanem Podroužkem ze Slovanu Liberec – 29:21. Následovali nejlepší mladí běžci bratři Berkové z Kozákova. Martin dal 29:40 a Radim 30:17.

Rekormanem je však Čivrný starší, nepřekonal ho ani Pešava či Pavlišta

Na místě byl přítomen vítězův otec Jiří Čivrný, dříve i český šampion v maratonu, který patří se čtyřmi prvenstvími mezi legendy Běhu Lužanskými hvozdy. V roce 1986 zde časem 25:29 vytvořil traťový rekord. A to po něm zde běžel třeba Jan Pešava (vyhrál dvakrát, v roce 1992 dal 25:36), Petr Losman (26:29) nebo další čtyřnásobný vítěz závodu Vít Pavlišta (nejlépe 26:52). Prostě neskutečný výkon této atletické legendy, která nyní soutěží v kategorii nad 60 let. „Momentálně neběhám, mám trochu problémy s nohou,“ vysvětlil Čivrný starší svoji roli diváka.

Další veteránské tituly získali celkově pátý Martin Vacek z Iscarexu Česká Třebová (45 – 49 let za 30:24). V kategorii 50 – 54 vyhrál Roman Buriánek z Iscarexu za 31:57, v 55 – 59 let Zdeněk Bufka z České Lípy za 35:12, v 60 – 64 Zdeněk Krajč z Trutnova za 47 :53 a v 65 – 69 Vladimír Bříza z KRB Chrudim za 39:12.

Kratší závod vyhrál bezkonkurenčně Novotný

Dorostenecké kategorie, ženy a muži nad 70 let měli připraven samostatný závod na poctivých pět kilometrů. V něm proběhl jako první cílem Jakub Novotný ze Semil za 21:27.

Kynčlovou naháněla mladá Lenčová

Po trojminutové pauze proběhla jako druhá cílem tohoto závodu nejlepší žena a vítězka veteránské kategorie 40 – 44 let Dagrmar Kynčlová z Jilemnice za 24:30. Dáša zde vyhrála poprvé, ale její manžel Standa zde byl nejlepší třikrát, naposledy v roce 2003.

Po startu šla do vedení vítězka nedávného Hradeckého krosu Anna Krátká z Hvězdy Pardubice, ale záhy jí došlo a šly před ní Kynčlová s nejlepší mladou Janičkou Lenčovou startující za TJ Jičín, ale žijící ve středních Čechách, která zde vyhrála v roce 2011. Krátká nakonec doběhla na pátém místě a vyhrála kategorii 45 – 49 let za 26:18.

Lenčová s Kynčlovou spolu bojovaly přes polovinu závodu, která vede více do kopce. „Překvapilo mě, že jsem Janě cukla až v seběhové pasáži. Ale až do konce jsem ji cítila za sebou a měla obavy, aby mě v koncovce nevzala,“ řekla v cíli Kynčlová. Druhá Lenčová zapsala čas 24:48. Třetí proběhla cílem Jitka Čermáková ze Smrčí – 24:57 (druhá v 40 – 44 let) a čtvrtá nejlepší z 35 – 39 let Tereza Macháčková z Doks za 25:28.

Největší boj byl o šesté místo, poslední oceňované v absolutním hodnocení. Pro to si s úsměvem na rtech dobíhala Lenka Skrbková ze Železného Brodu, ale v posledních dvaceti metrech musela zmobilizovat síly, aby porazila Anetu Zikmundovou z Jičína a Janu Strnádkovou z Dolní Kalné.

Veteránské tituly ve zbylých kategoriích vybojovaly Eva Jirásková z Lanškrouna (50 – 54 let za 30:14), Hana Vacková ze Sokola Starkoč ( 60 – 64 – 33:21), Jana Chlupatá z Prahy (65 –69 – 31:56) a Miroslava Ročňáková ze Zvole (70 – 74 let ze 38:16).

Běžel i nejstarší český běžec

Na startu byl tradičně asi mometálně nejstarší český pravidelně závodící běžec. Není to však populární Jirka Soukup z Hradce Králové, ale o několik měsíců starší František Bém (89 let) z Liberce, vyhrál tedy 85 – 89 let za 50:21. „Už běhám jenom kratší běhy. Letos jsem si třeba už netroufl na patnáctku v Doksech,“ řekl legendární kmet.

Neskutečný výkon tradičně podal Vítězslav Jantsch z Jablonce – vítěz 80 – 84 let – 37:34. Zbylé dvě veteránské sedmdesátnické kategorie vyhráli borci z Vrchlabí – Standa Groh – 31:01 a Ludvík Šteinc – 33:31.

Oceněni byli i nejlepší místní, a to Tomáš Berger za 34:17 (8 km) a Kateřina Mitlöhnerová za 36:14 (5 km, běželo dokonce pět místních žen).

Pořadatelé vedou i pečlivé statistiky závodu, kde je obvykle vypisováno v posledních letech 31 různých kategorií. Letos jich bylo dokonce 43 a celkový počet startujících se opět blížil k číslu čtyři sta.

Bohužel někteří borci se nepodívali do propozic a dorazili do místa konání až odpoledne, protože obvyklý start závodu byl v minulých letech v podvečerních hodinách.