Již jen několik dnů nás dělí od startu 24. ročníku Moravského ultramaratonu v Lomnici u Tišnova nedaleko od Brna (3. července). A týden po něm také TMMTR (Transmoravský masochistický terénní běh). O tom, že se těší vzrůstající oblibě, rekordní účast na loňském ročníku těchto běžeckých slavností.

A není divu. Vždyť rodinná atmosféra i navzdory počtu účastníků, úžasný přístup pořadatelů, krásná příroda i úžasní lidé, kteří se zde objeví jako účastníci, nejednomu běžci učarovaly. S kým máte letos tu čest běžet? Nejen s ultramaratonskou špičkou reprezentovanou například Danem Orálkem, ale třeba s cestovateli Alenou Žákovskou a Milanem Daňkem, se stálicí MUM Ivanem Ďurkovským, ale třeba také s mnohými, kteří na této akci budou poprvé.

Letos po loňské vynechávce opět poctí Moravský ultramaraton svou účastí 76letá Sigrid Eichner. Můžeme být v očekávání, čím bude letos její účast na MUM výjimečná. Když ji potkáte na trati, zjistíte, že je to drobná skromná žena a je dost pravděpodobné, že ji předběhnete. A přece si vůči vám udržuje v něčem nedostižný náskok…

Jaké můžeme očekávat změny oproti předešlým ročníkům? Nebudou žádné velké. Jen drobná úprava trasy Boskovické etapy, a to v místě přechodu přes frekventovanou svitavskou silnici, kde se hledá nejbezpečnější řešení.

Samozřejmě bude ponecháno to, co se osvědčilo loni, tedy užší sepětí MUM a následného TMMTR – obě akce dohromady tvoří událost „Quantum Moravské ultramaratony“. Tento název použitý již v roce 2015 poukazuje nejen na jednoho z významných sponzorů.

Dalším sjednocujícím faktorem je, že počínaje loňskem mají obě akce jako výchozí bod i místo cíle Lomnici u Tišnova, a to vzhledem k stále lepší formě spolupráce s místní školou a obcí. Další novinkou, která tyto dvě akce spojuje, ale je to, že letos budou obě akce vyhodnocovány také jako celek, kdy výkony účastníků budou řazeny podle uběhnutých km a při shodě podle dosažených časů.

Takže již zůstávají nezodpovězeny otázky, na něž odpověď budeme znát až po skončení: Ohrozí někdo dosavadní absolutorium Dana Orálka na těchto tratích?

Chopí se někdo výzvy alespoň na Blanenské etapě urvat vrchařskou prémii nad Hořicemi nebo zaběhnout v poslední etapě půlmaraton rychleji než Dan? A jaké bude počasí? Zmokneme v průtržích mračen, nebo se budeme péci, nebo obojí? Bude na trati dost třešní, lesních jahod a malin?

MUM

TMMTR