Nedal nikomu ani pomyšlení na úspěch. Jiří Petr suverénně ovládl letošní už jedenácté dějství brněnského Triexpert Cupu a od nejbližšího pronásledovatele ho dělily víc jak dvě minuty. Rovinatou 8,8 kilometru dlouhou trať z Obřan do Bílovic nad Svitavou a zpět zvládl za výborných 28:24 minuty. „Neběželo se mi úplně nejlíp, pořád jsem myslel, že mě někdo dobíhá, bylo to však jen zdání. Konečnou dlouhou rovinku už jsem vypustil,“ povídal vítěz v cíli kolegům.

Další obsazení na stupních vítězů mužské kategorie bylo velmi neobvyklé. Druhý skončil pravidelný účastník populárního běžeckého seriálu Petr Hének a třetí finišoval elitní český duatlonista Martin Věžník. „Do první trojky jsem se při Triexpertu dostal poprvé v životě. Chyběl tu však Jirka Čípa a další běžci,“ nepřeceňoval Hének svůj výkon.

Na svého kolegu a souseda z Kovalovic Hének neměl. „Jirka je trochu jinde. Běželo se mi celkem dobře, i když jsem měl v nohách nedávnou Krakonošovu stovku, kterou jsem vyhrál. Cítil jsem ji, ale dalo se to. S Jirkou spolu občas trénujeme, někdy běžíme do Brna do práce. Na večer jsme zrovna domluvení, že zajdeme na pivo, regenerace musí být,“ culil se druhý v cíli.

Mezi ženami triumfovala za 34:47 minuty Tereza Jagošová, ví však, že má navíc. První tři kilometry běžela tempo kolem 3:45 na kilometr, pak však musela viditelně ubrat.

„Vím, že podobné tempo můžu běžet celý závod, jenže mě už delší dobu trápí jeden problém. Po určité době mě začne píchat na žebrech a zatím nevím, čím to je. Řeším to s fyzioterapeutem a snad to bude brzy dobré,“ vyhlížela přítelkyně v současnosti nejlepšího českého vytrvalce Jiřího Homoláče.

Atletka brněnské Moravské Slavie zároveň všechny příznivce běhu pozvala ve čtvrtek do Kavárny Mezičas ve Štefánikově ulici, kde Běžecký klub Brno pořádá setkání s legendami.

„Od sedmi hodin večer můžou lidé diskutovat třeba s jedním z našich nejlepších maratonců Jaroslavem Kocourkem, Jirkou Homoláčem, nebo uznávaným trenérským odborníkem Ivo Šmitákem. Bude promíta i film,“ zvala Jagošová.

Ale zpět do Obřan. Druhá v parném podvečeru doběhla mezi ženami Šárka Macháčková Dýrová a třetí Lucie Kolková. Stejně jako mezi muži chyběla jinak suverénní Patrícia Puklová.

Vysoká teplota a žhavé slunce nadělaly spoustě závodníkům problémy. Trápil se třeba i Vojtěch Koníř, který obsadil 35, místo, ačkoli jindy končí kolem první pětky. „Počasí tomu také nepřidalo, ale důvod trápení je jiný. Narodilo se mi druhé dítě a zkrátka jsem přestal skoro běhat. Mohl jsem se zmáčknout víc, ale neměl jsem ani žádnou motivaci,“ krčil Koníř rameny.

Obřanská zastávka Triexpert Cupu má tu výhodu, že start nachází hned u Svitavy. Mnozí tak po náročném závodě využili jejich chladných vod k osvěžení a regenti. Nezabránilo jim v tom ani po kolena sahající bláto. Kolotoč středečních podniků si nyní dá kvůli státnímu svátku týden pauzu. Závodit se bude opět až 13. července, kdy je na programu dráhová desítka na stadionu Pod Palackého vrchem.

Výsledky