Dnes už není žádným překvapením setkat se s lidmi, co nejí maso, či se dokonce vyhýbají všem živočišným produktům. Naopak, v současnosti je tento životní směr modním trendem a vývojovým pokrokem v oblasti výživy, které mnoha lidem přináší značné benefity.

Kdo má problémy jako vysoký cholesterol, srdeční arytmii, zánětlivé onemocnění střeva, zhoubný nádor či Alzheimerovu chorobu, může mu tento druh stravování pomoci se daných problémů zbavit.

Vegetariánská či veganská strava je totiž víceméně zásadotvorná, zatímco maso a živočišné výrobky kyselinotvorné. Čím kyselejší prostředí v organismu, tím pádem nižší pH krve a současně zvýšené riziko rozvoje nejrůznějších autoimmuních či infekčních onemocnění.

Vždyť veganská strava se často doporučuje např. při zhoubných, život ohrožujících nádorech! Navíc, tím že nejíme maso, v podstatě zachraňujeme život zvířatům, která by jinak čekala brutální smrt ve velkochovech na jatkách.

V dnešní době existuje také spousta vrcholových běžců a dalších sportovců, kteří tento způsob stravování doslova “baští“. Tvrdí, že bez masa se cítí, lehčí, svěžejší, šťastnější, bez různých vyrážek a akné. Ovšem, všechny tyto benefity musí čelit také značným nevýhodám, a často bývají jen dočasné. Člověk bez živočišných výrobků vydrží naplno fungovat několik týdnů, měsíců, zdatnější jedinci dokonce několik let. Záleží, jak chytře a dostatečně doplní chybějící minerály, bílkoviny, mastné kyseliny a vitaminy.

Nejhorší jsou začátky, postupem času si člověk zvykne (z vlastní zkušenosti, chvíli jsem tento způsob stravování také zkoušela). Nicméně, některé hormony (zejména růstový hormon a pohlavní hormony – které jsou potřebné pro regeneraci, zdravý spánek a pohlavní vývoj), se tvoří výhradně ze živočišných produktů.

Proto se někteří lidé a zejména běžkyně stěžují na předčasnou menopauzu, nedostatek železa a tím pádem způsobenou únavu, sníženou obranyschopnost, zhoršenou koncentraci, horší krevní diferenciál nebo nižší “libido”.

Osobně preferuji zlatou střední cestu. Dát si kvalitní maso (hovězí, králičí – nejlépe z domácích chovů či ryby) 1–2× týdně. Vyhnout se uzeninám a průmyslově zpracovanýmmasným výrobkům – salámům apod. Nicméně, každý je individuum a každému svědčí něco jiného. Je třeba si tento způsob stravování osobně vyzkoušet a najít si své optimální hranice. Toť vše.

Seznam některých vegetariánských či veganských potravin:

  • Luštěniny (fazole, hrách, čočka, cizrna)
  • Tofu
  • Jáhly
  • Šmakoun
  • Robi
  • Hraška
  • Různé druhy ovoce a zeleniny (včetně brambor)
  • Houby (hlíva, žampiony apod)
  • Ořechy (pekanové ořechy, mandle, para ořechy, kešu,…)
  • Semínka (chia, lněná, konopná, dýňová, slunečnicová,…)
  • Řasy (Chlorella,…)
  • Sojové, mandlové, kokosové nápoje (náhražka mléka)