Skončeno. Dobojováno. Král je mrtev, ať žije nový král. Tak by se dalo parafrázovat dnešní běžecké dění v Náměšti na Hané. Sezóna vytrvalců Olomouckého kraje skončila v Náměšti, ale už 7. ledna začíná nový, již 32. ročník tohoto nejstaršího vytrvaleckého seriálu u nás, v lázních Slatinice, slavným 33. ročníkem Zimního běhu přes Kosíř.

V Náměšti potvrdil vítězstvím Roman Kovář /Fortex SKI Moravský Beroun – 25:00/, že to se svým návratem, po několika letech zdravotních problémů, myslí smrtelně vážně a že se s ním bude muset v příštím roce počítat. Naprosto lehce se v kopci pod náměšťským zámkem vzdálil Petru Kučerovi /SK Salix Grymov – 25:14/ a teprve sedmnáctiletému Jakubovi Šestákovi /Fortex SKI Moravský Beroun – 25:45/.

Mezi ženami se jako obrovské překvapení zjevila v cíli první Hana Slováčková /Kola Kaňkovský – 32:40/, těsně následovaná Jarmilou Palíškovou /SK Salix Grymov – 32:48/. Za nimi skončila veteránka Marie Hynštová /AHA Vyškov – 33:14/.

Poslední závod v letošním roce, který Karel Pikal uspořádal, byl 7. ročník Běhu okolo náměšťského zámku. Závod byl zařazen jako 20. závod Středomoravského běžeckého poháru 2011, jako 38. závod 31. ročníku VC vytrvalců Olomouckého kraje 2011 a jako 6. závod Náměšťského běžeckého poháru 2011. To je jen malý přehled toho, co všechno se na střední Moravě běhá za soutěže.

Vytrvalce tentokrát čekaly dva okruhy v okolí náměšťského zámku po silnicích a polních cestách v celkové délce 7,2 km, které dokonale prověřily jejich odolnost v současné počáteční fázi přípravy na nový tréninkový rok. A také napověděly, jak budou asi vypadat nové boje o body do běžeckých seriálů v roce 2012. Stejně jako v minulém roce, tak i letos u dnešního závodu asistovala Česká televize. Uvidíme, co pro nás natočili.

Skromní vítězové skoro nemluvili

„Cítil jsem se strašně lehký,“ skromně mi sdělil Roman Kovář. „Vůbec mi nedělalo potíže se v kopci odtrhnout od ostatních a pak si doběhnout bez nějaké velké námahy pro vítězství. Doufám jen, že už jsem si všechnu smůlu vybral a dokážu přežít zimu ve zdraví, abych si to příští rok mohl zase tak užívat jako v závěru letošního roku.“

„Už jsem v dost velké tréninkové zátěži,“ hodnotil svůj výkon Petr Kučera, „tak se nedalo čekat, že podám nějaký nadlidský výkon. Zejména po včerejší dvacítce a čas tomu dnes taky odpovídal.“

„U nás v Bruntále je sníh a led,“ komentoval svoji překvapivou účast na dnešním závodě mladíček Jakub Šesták, „tak jsme sjeli sem dolů, abych mohl kvalitně odtrénovat. A myslím, že to splnilo svůj účel. Sice na dráze běhám víceméně 1500 metrů, proto se mi to přece jen zdálo poněkud dlouhé, ale rámci zimní přípravy je to tak akorát.“

„Já nejraději běhám v kopcích,“ svěřila se mi s úsměvem trochu šokovaná svým vítězstvím Hanka Slováčková, „ na rovině mi to přece jen tak nejde. A dnes mi to ještě nějak podezřele moc sedlo. Tak uvidím, jak mi to půjde dál.“

„Jsem docela unavená z objemového tréninku v posledním období,“ kroutila hlavou nad svým výkonem Jarmila Palíšková, „do toho pak přišly zdejší kopce a výsledek se dostavil. Ale to není důležité. Sezóna začíná až mnohem později.“

„Teprve se dostávám z nemoci,“zhod­notila svůj zdravotní stav Marie Hynštová, „tak bylo zřejmé, že to dnes bude spíš o tréninku než o závodění. Ale přece jen už je to lepší než minulý týden. Tak snad už bude po zbytek zimy klid.“

Černá kaňka na závěr a pak už jen oslava narozenin

Nesmírně překvapivý pohled se naskytl Milanovi Koblihovi, když se po závodě vracel ke svému autu. Rozbité okénko již z dálky nevěstilo nic dobrého a bohužel to byla pravda.

Nějací nenechavci mu dokonale vybílili auto a sebrali, co se dalo. I v tak zapadlém moravském městečku se najdou takové lidské hyeny, co se neštítí sebrat všechno, co uvidí na sedadle.

Trošku smutně díky této události pak proběhla oslava padesátých narozenin pravidelné a mnohaleté účastnice zdejších závodů Hanky Tovaryšové.

Věřím, že další souboje o body do Velké ceny vytrvalců olomouckého kraje pro příští rok budou jen o těch šťastných chvílích a zážitcích.


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.