Tradiční slavnostní zahájení 24. ročníku Moravského ultramaratonu v jídelně ZŠ v Lomnici mělo skvělou atmosféru. Po roce k nám opět přijela Sigrid Eichner z Německa, která všem organizátorům, spoluběžcům a také sama sobě přivezla jedinečný dárek. Při zahajovacím programu Sigrid potvrdila, že během páteční Bystřické etapy hodlá absolvovat svůj 2.000 maraton / ultramaraton, čímž by se stala první ženou na světě, které se to podaří.

Protože tato informace k nám pronikla již dříve, byl zahajovací ceremoniál obohacen cvakáním uzávěrek fotoaparátů a natáčením kamery TV štábu. K tomu, aby sláva mohla propuknout naplno, chybí Sigrid absolvovat posledních šest maratonských porcí. Dle vlastních slov se o to se skromností sobě vlastní pokusí a doufá, že se to v pátek 8.7.2016 podaří.

Doprovázet ji bude početná skupina běžců z německého Klubu stovkařů, z nichž Joachym Kortyka si na stejný termín naplánoval start na svém 300. maratonu. Srdečně zveme všechny běžce a běžkyně aby přišli Sigrid do Bystřice nad Pernštejnem doprovodit při jejím jubilejním maratonu. Přijďte pomoci vytvořit skutečně slavnostní atmosféru maratonu, který nám mohou závidět po celém světě.

Mezi účastníky letošního MUM nechybí staré známé tváře. Se trvale přiděleným startovním číslem 1 je přítomen Ivan Ďurkovský ze Slovenska, který přijel na MUM již po 22, desítku startů letos uzavře Andrasz Maczó z Maďarska a nechybí ani Klaus Neumann z Německa, který je v žebříčku World Megamarathon Ranking 20. na světě co do počtu absolvovaných maratonů, aktuálně s počtem 961.

Slavnostního zahájení se zúčastnili také pan Milan Vojta, starosta městyse Lomnice a 1.náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pan Stanislav Juránek, který následně úspěšně absolvoval první etapu.

Aktuální počet přihlášených činí 151 osob, z toho 26 žen, 66 účastníků absolvuje MUM, 38 MiniMUM a 47 je přihlášeno ke startu na jednotlivé etapě, případně na půlmaratonu. Pokud celkový počet startujících přesáhne loňský rekord, potom rekordní 200. účastník obdrží od pořadatelů odměnu ve formě vratky zaplaceného startovného.

Na start první Lomnické etapy odstartované výstřelem panem starostou Vojtou, se postavilo 110 účastníků, do cíle jich doběhlo 108. Na startu ve 14 hod bylo slunečno, teplota okolo příjemných 20°C během etapy mírně vzrostla, nicméně tropické teploty typické pro MUM se nekonaly. Přes přijatelnou teplotu byly občerstvovací stanice neustále v obležení běžci a především nápoje tradičně tekly proudem. Každá občerstvovací stanice včetně místa startu a cíle je opět vybavena tabletem se softwarem, který dává on line informaci o pohybu běžců po trati a po doběhnutí každého běžce jsou aktualizovány výsledky.

Po startovním výstřelu nejrychleji vyběhl Alexandr Alexejev z Ruska, kterého však jeho tempo přestalo bavit krátce po začátku stoupání z Lomnice do Veselí. Prvních ca 15 km běžela včele skupina Daniel Orálek, Josef Cacek, Pavel Czerny (poprvé běžící MUM), Jaroslav Urban, Jiří Partl a Rudy Krajča (všichni tři běžící MiniMUM).

Následně Dan zabral a zbytek etapy si běžel sám svým tempem. V cíli byl jako první a protože ho nikdo neprovokoval, v pohodě doběhl v čase 3:17 hod, na druhém místě přiběhl o tři minuty později Josef Cacek a třetí za dalších pět minut doběhl Pavel Czerny. Nejrychlejšími zahraničními muži byli Alexejev (běžící MiniMUM, 3:57) a Michael Kiene z Německa (běžící MUM, 4:09). Za zmínku stojí kufrování vloni celkově čtvrtého v pořadí MUM Ivana Šarlingera, který ze 4–5 pozice během posledních 10 km spadl na celkové 16. místo.

Prvních 21 běžců v maratonské etapě s převýšením ca 1.000 výškových metrů dosáhlo času pod 4 hodiny. Vloni celkově pátý v klasifikaci MUM Robert Šamonil pro zranění během první etapy odstoupil ze závodu. Mezi ženami zvítězila Lenka Horáková (4:07 hod) necelou minutu před Zdeňkou Komárkovou a devět minut před Ivanou Hrdličkovou. Nejrychlejší zahraniční ženou byla Irina Koval z Ruska (4:34). Sigrid Eichner etapu úspěšně absolvovala.

Následující druhá Boskovická etapa startuje v pondělí 4.7.2016 tradičně ve dvou vlnách ve 14:00 a 15:00 hod od radnice na Masarykově náměstí, první autobus s běžci vyjíždí od ZŠ v Lomnici na místo startu ve 12:00 hod

Podrobné výsledky naleznete na www.ultracau.ron.cz.

Všechny zájemce upozorňujeme na večerní ultra párty hudební skupiny Buffalo Bill, která se uskuteční ve středu 6.7.2016 v res­tauraci Sýpka v Lomnici pro všechny běžce, jejich doprovod a příchozí od 20:00 hod.