Snaha zvýšit bezpečnost startujících při přebíhání Svitavské radiály R43 vedla organizátory k celkem zásadní změně, která se týkala asi 40% původní trasy. Přeběh Svitavské radiály je nově situován na přechodu pro chodce v rámci kruhového objezdu u Černé Hory a tomu se přizpůsobil úsek začínající v Doubravicích nad Svitavou a končící v obci Štěchov.

Boskovická etapa se tak trochu natáhla, a ztratila několik desítek výškových metrů, nicméně umožnila všem účastníkům poznat dosud neznámé terénní úseky, z nich některé měly charakter RUN FREE. Platilo to o polním seběhu do Bořitova, částečně vedeném mezi klasy ječmene a především pak o lučním úseku mezi Černou Horou a Býkovicemi, vedeném po louce vzrostlou travou, kde se maratonci menšího vzrůstu ve vyšlapané uličce šířky jednoho běžce ztráceli.

Tento běžecky zajímavý úsek vedený nedotčenou přírodou měl ještě jednu historickou zajímavost – vedl po tělese původní a nerealizované historické dálnice Boskovickou brázdou. Přes náročné podmínky byla trasa dobře a citlivě ve vztahu k životnímu prostředí značena. Značení tras je dílem zkušeného a dlouholetého traséra Jana Charváta.

Na startu se sešlo 68 běžců a start opět probíhal za dozoru kamer a zájemců o rozhovory. Počasí s teplotou 22°C na startu bylo běžecky vlídné. Po odstartování druhé vlny s rychlejšími běžci se na špici kupodivu nevyskytoval Daniel Orálek. Letos má naběháno kolem 3.800 km a podle svých slov potřebuje tak dva km na to, aby se svaly a šlachy dostaly na provozní teplotu, přestaly bolet a mohly podávat standardní výkon.

Skutečně po úvodním úseku „za hradby města“, s doprovodem Městské policie, se Dan posunul do čela, toto místo až do cíle neopustil a vyhrál po 3 hodinách a 23 minutách. O šest minut později doběhl Josef Cacek a za dalších 13 minut Pavel Czerny. Těsně za Pavlem doběhl, stejně jako včera, skvěle běžící Ondra Strnad. Nejrychlejším zahraničním běžcem byl celkově 14. Jan Mielenhausen z Německa (4:09).

Mezi ženami byla první Zdeňka Komárková, celkově 21., která trať absolvovala za 4:24 hod, před druhou Lenkou Horákovou (4:28) a třetí Petrou Krejsovou (4:43). Nejrychlejší zahraniční běžkyní byla opět Irina Koval z Ruska (5:13). Siegrid Eichner úspěšně absolvovala svůj 1.996 maraton / ultramaraton a chybí jí již jen čtyři poslední krůčky maratonské délky. Stejně tak již jen čtyři dny chybí do startu českého maratonu, který se stane druhým maratonem na světě s absolvovanou „maratonskou dvoutisícovkou“.

O náročnosti etapy a velkém podílu terénních úseků svědčí počet pouhých 9 běžců, kteří se časem dostali pod 4 hodiny.

Protože se tři nejrychlejší běžci nepouští do žádných velkých akcí a zachovávají v úvodních etapách stejné pořadí, je celkové pořadí logicky stejné. Vedoucí Dan (6:40) má náskok 9 minut před Pepou a 28 minut před Pavlem. Jan Mielenhausen je jako nejlepší zahraniční běžec celkově 16. Mezi ženami celkově vede celkově 18. Zdeňka (8:32) tři minuty před Lenkou a 44 minut před Petrou. Irina jako nejrychlejší zahraniční běžkyně (9:48) je celkově 31.

Celkem 49 běžců a 9 běžkyň absolvovalo obě etapy. Následující třetí Blanenská etapa startuje v úterý 5.7.2016 tradičně ve dvou vlnách ve 14:00 a 15:00 hod od Sportovní haly na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka, první autobus s běžci vyjíždí od ZŠ v Lomnici na místo startu ve 12:00 hod. Etapa se běží jako součást OBL – Okresní běžecké ligy Blansko, tradičně patří k nejpočetněji obsazeným a hodnocena bývá i jako nejkrásnější.

Podrobné výsledky naleznete na www.ultracau.ron.cz , další informace na www.mum.ultracau.cz .