Třetí etapa v pořadí, Blanenská, patří vždy mezi nejpočetnější. Začlenění této etapy do Oblastní Blanenské ligy přiláká vždy spoustu zájemců o absolvování nejdelšího závodu v rámci OBL. Mezi příchozími byl také Jiří Petr, který již vloni skončil v Bystřické etapě na třetím místě. Roli favorita Blanenské etapy však ještě před startem odmítal, prý se přišel vyklusat v rámci regeneračního běhu. Roli favorita také odmítal aktuálně celkově druhý Josef Cacek i celkově třetí Pavel Czerny. Oba dva se na startu vyjadřovali tak, že úlohu prohánět Dana Orálka raději přenechají příchozím čerstvým běžcům.

Etapu odstartoval starosta města Blansko pan Ivo Polák, který vyjádřil obdiv všem, kteří jsou odhodláni absolvovat další maraton. Na startu bylo 94 běžců, z nichž 90 také uvidělo cíl. Počasí se postupně stává více a více letní, teplota na startu činila 26°C, slunce svítilo a pravidelné doplňování tekutin bylo základní podmínkou úspěšného absolvování etapy. Trasa byla oproti dřívějším ročníkům beze změny a proto, hned po startu na všechny účastníky čekalo extrémně strmé stoupání ze Sportovního ostrova v Blansku směrem do Hořic. Někteří běžci volili techniku výběhem, někteří volili chůzi.

Hned od prvních metrů Jiří Petr přitlačil na pilu a již na první občerstvovací stanici po 5 km se ho drželi jen Dan Orálek a Josef Cacek. Od druhé občerstvovací stanice v Černé Hoře na 13 km až do čtvrté občerstvovací stanice v Žernovníku na 25 km běželi Jirka s Danem společně a tempo rozhodně nepolevovalo.

Na páté občerstvovací stanici ve Dlouhé Lhotě na 32 km se již Jirka osamostatnil, k čemuž přispěly také Danovy obvyklé žaludeční potíže. V cíli byl první Jiří Petr, který o 2 sekundy prolomil hranici 3 hodin. Dan, který navíc stihl i návštěvu okolních keříků, doběhl o 12 minut později a Josef byl o dalších 17 minut zpět.

Nejrychlejším zahraničním běžcem byl opět Jan Mielehausen z Německa, který doběhl na 25. místě za 4:12 hod. Jan, který od Michaele Kieneho převzal post nejrychlejšího zahraničního běžce, bude při páteční Bystřické etapě dalším jubilantem, protože poběží svůj 100. maraton.

Mezi ženami tentokráte zvítězila Ludmila Odehnalová, v etapě celkově 19., v čase 4:04, která dlouho vedoucí Zdeňku Komárkovou předběhla až 10 km před cílem. Druhá Zdeňka doběhla o 5 minut později a třetí Slávka Ďurkáčová byla o dalších 6 minut zpět. Nejrychlejší zahraniční ženou byla opět, v etapě celkově 63., Irina Koval z Ruska (5:11 hod). Sigrid Eichner, která celou etapu běžela společně se svojí kolegyní Sarou Kortyka absolvovala svůj 1.997 maraton a k dosažení vytouženého cíle jí zbývají poslední tři etapy.

V celkovém pořadí se pořadí mužů a žen nezměnilo. Co se změnilo, to jsou odstupy mezi jednotlivými běžci. Dan uběhl tři maratony za 9:53 hod a před Pepou má náskok 26 minut, třetí Pavel Czerny je o dalších 39 minu zpět a na Pavla začíná dotírat celkově čtvrtý Ondra Strnad ztrácející pouhou 1 minutu. Boj o bronzovou medaili v hodnocení MČR tedy zřejmě bude ještě napínavý. Nejrychlejším zahraničním běžcem zůstává celkově 16. Jan Mielenhausen.

Mezi ženami zůstává první Zdeňka (12:41 hod), která má před Lenkou náskok 28 minut a třetí je Petra o dalších 46 minut zpět. Irina Koval jako první zahraniční je na celkovém 33. místě (14:59). Hranici čtyř hodin zdolalo celkem 16 běžců.

Následující již čtvrtá Tišnovská etapa startuje ve středu 6.7.2016 tradičně ve dvou vlnách ve 14:00 a 15:00 hod od radnice na náměstí Míru. Vzhledem k blízkosti místa startu od Lomnice vyjíždí první autobus s běžci od ZŠ v Lomnici až ve 12:30 hod. Tišnovská etapa má svá specifika, je zařazena do MiniMUM a můžeme proto opět očekávat vyšší počet startujících, místo startu leží níže, než místo cíle a také doběh do Lomnice je u této jediné etapy „do kopce“.

Podrobné výsledky naleznete na www.ultracau.ron.cz, další informace na www.mum.ultracau.cz .