Sigrid Eichner (*1940) z Německa, v kolektivu ultramaratonců známá pod přezdívkou Sturmvogel (bouřlivák) dosáhla při předposlední Bystřické etapě svého vysněného cíle a stala se první ženou na Zemi, které se podařilo absolvovat 2.000 maratonů/ul­tramaratonů. Neuvěřitelná vitalita této drobné, na první pohled nenápadné paní, jí umožňuje se pravidelně účastnit různých maratonů po celém světě, tempem jeden až dva týdně.

Ještě před dvěma lety bylo jejím cílem zdolat počet maratonů rovný letopočtu jejího narození, po dosažení této mety si zvedla laťku na kulatou dvoutisícovku a její první slova po zdolání této hranice byla – jedeme dál. Je symbolické, že tuto jubilejní etapu absolvovala se svými blízkými spoluběžci z německého Klubu stovkařů – 100 MC, mezi kterými byl také Joachim Kortyka běžící svůj 300. maraton.

Sigrid Eichner přijela do České republiky na Moravský ultramaraton již po dvanácté a to byl možná jeden z důvodů, proč si své jedinečné jubileum oslavila právě u nás. Oslava to byla náramná, již na startu Sigrid obdržela slavnostní číslo 2.000, v cíli potom pamětní dres také s dvoutisícovkou a další ceny od pánů starostů ze startovní Bystřice nad Pernštějnem a cílové Lomnice. Další oslavy budou pokračovat při slavnostním vyhlášení v ZŠ v Lomnici po sobotní poslední Cimrmanově etapě.

Bystřická etapa přilákala na start 69 běžců a běžkyň. Mezi příchozími se ukázal také Jiří Čipa, který nedal ostatním účastníkům MUM ani šanci se v prvních metrech volnějším tempem rozehřát a hned po startovním výstřelu bystřického pana starosty vypálil tempem okolo 4 min/km. Toto tempo navzdory členitému terénu udržoval a v cíli byl první za 2:49 hod. Dan Orálek běžel společně s Josefem Cackem až ke druhé občerstvovací stanici na 13 km, poté se osamostatnil a postupně se Pepovi vzdaloval. Dan doběhl do cíle za 3:13 hod, 4 minuty před Pepou.

Bohužel jen ke druhé občerstvovačce vydržel běžet Pavel Czerny, který se potom se rozhodl ze zdravotních důvodů dál nepokračovat. Situaci s přehledem kontroloval Ondra Strnad, který v etapě časem 3:37 hod o 7 minut předběhl Libora Konečného, se kterým soupeří o celkové třetí místo. Celkově 20. byl Jan Mielenhausen (4:12 hod), jako nejlepší zahraniční běžec.

Mezi ženami opět zvítězila v etapě celkově 22. Lenka Horáková za 4:15 hod, jednu minutu před Zdeňkou Komárkovou a 16 minut před Petrou Krejsovou. Nejlepší zahraniční Irina Koval byla v etapě 41. a dosáhla času 4:57 hod.

V celkovém pořadí MUM vede Dan (19:38), který navýšil náskok na Pepu na 43 minut a třetí Ondřej Strnad (21:46 hod) si pozici upevnil a před čtvrtým Liborem Konečným vede o 32 minut. Na páté místo postoupil Martin Hokeš (22:35 hod). Jan Mielenhausen se posunul na 13. místo (25:11 hod).

V kategorii žen stále vede Zdeňka Komárková (22:55 hod) o pouhé dvě minuty před Lenkou Horákovou a celkově třetí Petra Krejsová dosáhla času 27:43 hod. 34. Je v celkovém pořadí Irina Koval (4:57 hod) a hned za ní je Alena Plachá.

Hranici 4 hodin v etapě zdolalo celkem 13 běžců, startovní pole celého MUM se rozrostlo na 181 účastníků, v závodu MUM zůstává s plným počtem 258 uběhnutých kilometrů celkem 51 běžců a běžkyň.

Poslední Cimrmanova etapa se startuje od ZŠ v Lomnici intervalovým způsobem podle rozpisu. První běžci vyběhnou na trať v 7:30 hod, běží se dvě kola okolo Lomnice. V 11:00 hod startuje vedoucí Dan a současně s ním bude odstartován půlmaratón „Startujeme s Orálkem“. Na základě zkušeností z loňského ročníku žádáme všechny příchozí zájemce o start v etapě, nebo v půlmaratonu, aby důsledně dodržovali pitný režim a nepřeceňovali své síly.

Podrobné výsledky naleznete na www.ultracau.ron.cz , další informace na www.mum.ultracau.cz .