Celkem 24 běžců a 5 běžkyň se v sobotu ve 2:00 hodiny ráno postavilo na start 15. ročníku Transmoravského masochistického terénního běhu. Tento počet běžců na startu je nejvyšším počtem v historii TMMTR. Celkem 13 běžců vyrazilo na zkrácenou trať 100 km a 16 odvážných se vypravilo na trať 100 mil.

Skupina 11 startujících, účastníků před týdnem proběhlého Moravského ultramaratonu, soupeřila navíc v novém hodnocení QUANTUM-Moravské ultramaratony, kde se sečítaly výsledky MUM a TMMTR. Na tomto hodnocení je atraktivní, že i poslední účastník této skupiny, běžící 100 mil mohl významně zamíchat pořadím.

Na startu v Lomnici bylo velmi vlídných 14°C a bylo větrno. Okolní teplota se během dne a během trasy významně měnila, zatímco občerstvovací stanice v Petrovicích byla dopoledne zřejmě nejstudenější s pouhými 12°C, v cílové Lomnici se teplota šplhala k avizovaným 20°C. Počasí bylo běžecky vlídné, přijatelná teplota a sucho, přes den bez deště, pouze k večeru začalo pršet, což zřejmě i ovlivnilo poslední běžce v rozhodnutí ukončit závod.

Krátce tempově rozvážném startu se na čele skupiny usadil Daniel Orálek, běžící 100 km, který se již od 2. km postupně ostatním začal vzdalovat. Skutečnost, že na první občerstvovací stanici v Lysicích (22,5 km) nedoběhl sám, byla ovlivněna tím, že 2 x seběhl ze správné cesty a musel se vracet a také tím, že při seběhu z Lhoty u Lysic mu přestala svítit čelovka a rád tak počkal na nejbližší kolegy v zájmu bezpečného běhu. Nebyl však sám, kdo bloudil, prodloužení trasy potkalo více běžců, včetně těch, kteří běželi 100 mil.

Udržet koncentraci na značení trasy při běhu potmě je náročné, v místě nesprávného odbočení některých běžců šipky na asfaltu byly, mohlo jich být více, mohly být viditelnější, případně reflexní. Zajímavé že kromě Dana zabloudil i Matěj Urbaczka, který na nové trase TMMTR také běžel vloni. Po přeběhu Svitavské R43 čekalo na všechny překvapení, lesáci srovnali se zemí lesík, přes který vedla trasa, čímž zamotali hlavu nejen trasérovi, ale i běžcům, kteří tento úsek absolvovali v průběhu ranního svítání. Honza Charvát vytyčil vlastní značení a běžci klopýtající přes pařezy a pořezané větve se s tím zdárně vypořádali.

Početný peloton běžců různé výkonnosti přispěl k další ultramaratonské zkoušce. Protože hlavní logistik Karel Zadák čekal na první občerstvovací stanici na nejpomalejší běžce, nepodařilo se na dvou dalších zachytit ty nejrychlejší. První dva v cíli stovky, Dan a poprvé na stovce startující Martin Šourek, z toho nedělali vědu a pomohli si vlastními silami a vlastními zásobami. Nicméně ještě další běžci byli touto nemilou situací ovlivněni a pro další ročníky TMMTR je proto nezbytné vytvořit novou šablonu logistiky.

První v cíli sto km dlouhého MiniTMMTR byl Dan Orálek v novém traťovém rekordu 8:44 hod, v cíli vypadal spokojeně, v druhé polovině závodu postupně stupňoval tempo a bez viditelného vyčerpání v cíli konstatoval, že to byl dobrý trénink.

Druhý byl Martin Šourek, poprvé běžel 100 km dlouhý závod a hned zaběhl skvělých 9:14 hod, což je druhý nejlepší výkon na nové trati. Martin se až do obrátky držel Dana a v cíli byl maximálně spokojený. Na třetím místě skončil postupně zrychlující Jakub Dobiáš, který dosáhl času 9:53 hod. Čtvrtý Lukáš Uhrmacher (10:18 hod) v závěru předběhl pátého Dušana Kopečného (10:38 hod).

Mezi ženami zvítězila Tereza Gecová, která v prvním úseku také zakufrovala, časem 11:33 hod, těsně před Alenou Žákovskou (11:35 hod) a Věrou Záhorovou (12:47 hod). Čtvrtá doběhla Renata Horáková za 13:49 hod. MiniTMMTR dokončilo celkem osm mužů a čtyři ženy.

V závodu TMMTR na 100 mil zvítězil Ondřej Strnad za 19:28 hod, který se z počátečního pátého místa postupně po obrátce propracoval na čelo závodu a tuto pozici až do cíle nepustil. Ondra zopakoval vynikající výkon z Moravského ultramaratonu a jeho současná forma mu přinesla další skvělý výsledek.

Druhý skončil Stanislav Sotolář (20:26 hod), který podobně jako Ondra začínal zezadu a postupně se z počátečního sedmého místa propracoval až na konečné druhé. Na třetím místě skončil dlouho vedoucí Radim Zapletal (20:45 hod), kterého z čela závodu odsunuly zdravotní problémy s kolenem.

Čtvrtý doběhl Ondřej Prokop (21:40 hod) a pátý byl Martin Bilík (22:53 hod). Šestý a sedmý doběhli jediný zahraniční účastník Slavomír Ružek ze Slovenska společně s Jan Lenderem (23:20 hod) a poslední dvojici v cíli tvořili Marek Rod a Martin Školák (oba 25:59 hod).

V součtovém hodnocení QUANTUM-Moravské ultramaratony, zahrnující výsledky všech závodů MUM a TMMTR, první tři běžci uběhli maximální porci 462 km (301 km v MUM a 161 km v TMMTR).

Suverénně nejrychlejší byl Ondra Strnad (44:49 hod), který skvěle zvládl oba náročné závody a nejlépe se dokázal vypořádat s únavou, druhý skončil Ondra Prokop 51:57 hod) a třetí byl Slovák Slavo Ružek (53:49 hod). Na dalších dvou místech skončili Daniel Orálek (31:37 hod) a překvapivě Oldřich Šperka (45:35 hod) s uběhnutými 401 km. Nejlepší z žen byla celkově 9. Alena Žákovská (229 km). Do hodnocení QUANTUM-Moravské ultramaratony bylo zahrnuto celkem devět mužů a dvě ženy.

15. ročník Transmoravského masochistického terénního běhu skončil, dík patří všem, kteří se na něm podíleli ať již jako organizátoři, nebo běžci. Za rok opět na shledanou, v sobotu 15. července 2017, ve 2:00 hod startujeme!