Nejen dobré obutí, ale i správné oblečení jsou základem zimního tréninku. Co vám pomůže, že si vyběhnete nalehko a nebude vás nic brzdit, když se někde hodně daleko od domova prochladíte a než se doplahočíte do tepla domova, jste vyřízení na pár týdnů nebo třeba na půl roku.

Zahrávat si v zimě se zdravím je nezodpovědné a v podstatě pokaždé, když něco podceníte, můžete očekávat zdravotní problémy. Tak proč si kazit tu zimní tréninkovou dřinu vlastní hloupostí?

V současné době je možné sehnat všechno

Byly doby, kdy se nedalo běhat v ničem, co by jen vzdáleně připomínalo současné špičkové běžecké vybavení. Už není nutné vybíhat v tlusté mikině nebo dokonce v bavlněném svetru a v šusťácích spíchnutých narychlo u švadleny ze sousedství nebo maminkou na šicím stroji značky Minerva.

Dnes je tak obrovský výběr všech možných funkčních trik a elastických kalhot, že se v tom člověk ani nemůže vyznat.

Rozhodně je dobré si nechat poradit a pořídit si opravdu nutné věci a ne ty zbytečnosti, které by vám chtěli prodejci za drahý peníz nacpat do igelitky.

Co tedy v zimě na sebe?

Podle počasí a případně jeho vývoje je nutné se správně obléci. Je rozhodně lepší vzít si na sebe pár funkčních trik, která jsou sama o sobě lehká a vždy si obléct raději jedno navíc, než mít o jedno méně. To všechno pak překrýt šusťákovou bundou a do kapes si ještě přiložit něco na urychlené zateplení.

Tím nemyslím plácačku slivovice, ale třeba tenkou igelitovou tašku nebo velký mikrotenový svačinový sáček, který je možné podstrčit pod kalhoty na to nejvíce prochladnuté místo.

Čepice je samozřejmostí a o rukavicích se ani nehovořím. Záleží na vás jaké kdo má periferní prokrvování a podle toho si pak vzít na ruce třeba i o jeden pár rukavic navíc.

Pokud je velký mráz, je dobré si máznout na tvář i nějaký ten krém na ochranu před omrznutím. Rozhodně to má smysl. Někdy je dobré si i přes čepici natáhnout silnou čelenku na ochranu dutin, když fouká ledový vítr tak určitě, jsou to nesmírně choulostivá místa a lehce se prochladí. A jejich zánět se hodně vleče!

Zimní elasťáky jsou už nyní naprostou samozřejmostí a proti prochlazení močových cest je možná lepší si na tato místa obléci taky o nějakou vrstvu spodního prádla více nebo si omotat kolem pasu třeba šálu, případně si můžete vzít ledvinový pás. Potíže, kterým se tímto vyhnete, jsou opravdu hodně nepříjemné a mají tendenci se stále častěji opakovat.

A potom bych všem , kteří si myslí, že jejich achilovky vydrží víc než ty koňské a běhají téměř naboso, rád sdělil, že na to časem dojedou a bude to znamenat možná pro někoho i konec s běháním.

Proto si vezměte dostatečně vysoké ponožky a kolem kotníků si navlečte ještě ochrannou teplou vrstvu. Stačí třeba z ustřihnuté staré ponožky. Tu přeložte a natáhněte tak, aby kryla všechno kolem achilovky, a uvidíte i ucítíte při tréninku, že je to dobře.

Mimochodem oblast kolem achilovky je jedno z nejstudenějších míst na vašem těle dle termovizních vyšetření, tak proč si tento problém zhoršovat ještě svojí nedisciplinova­ností. Bez zdravých achilových šlach se běhá hodně špatně.

Co říci na závěr?

V zimě platí rozhodně vzít si na sebe o něco víc věcí než méně. V opačném případě může vaše tréninková dřina v náročných podmínkách přijít docela vniveč a vy budete muset na nějakou dobu vysadit z přípravy. To rozhodně nestojí za to, proto si promyslete, zda v zimě děláte pro udržení dobrého zdravotního stavu vše, co je nutné.

V každém případě toho nebudete litovat a věřte, že bezproblémově odtrénovaná zimní příprava vám přinese na jaře výrazný posun ve vaší výkonnosti.


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.