Když se tahle dvojice sejde na startu nějakého z dílů Triexpert Cupu, je postaráno o výborný čas. To se potvrdilo opět v Obřanech, kde měl známý brněnský běžecký seriál svou letošní patnáctou zastávku.

Jiří Čípa společně s Jiřím Petrem se totiž na necelých devět kilometrů dlouhé rovinaté trati vybičovali k fantastickým výkonům. Čas vítězného Čípy 27:38 minuty je v Obřanech nejrychlejší minimálně za posledních deset let, ne-li absolutně.

Po dvou dějstvích, kdy měl Petr díky Čípově absenci snadnou práci a doběhl si pro dva jasné triumfy, si tentokrát sáhl až na dno. Za svým parťákem však zaostal o devět sekund a skončil druhý.

„Vzájemně se tahali a pomáhali si skoro až do cíle. Prý druhou půlku tak rychle neběželi, ale byl z toho i tak skvělý čas,“ popsal ředitel podniku Tomáš Kalina.

„Přírodňáka“ Čípu může těšit fakt, že svým superrychlým časem triumfl taková esa a specialisty jako třeba atleta Martina Kučeru nebo výborného triatlonistu minulosti Martina Krňávka. Ti se v minulých ročnících v Obřanech představili, na středeční Čípův počin však nestačili.

S odstupem dvou minut pak v posledních letošních Obřanech finišoval třetí František Kubínek mladší a pod magickou hranici 30 minut se vešli ještě čtvrtý Vlasta Lysák a pátý Lukáš Soural. Při minulých Obřanech přitom stejnou metu pokořil jen vítězný Petr. I to svědčí o opravdu rychlém závodu.

Také mezi ženami byl k vidění kvalitní čas. Postarala se o něj vítězná Patrícia Puklová, které k pokoření 34 minut scházeli jen tři vteřiny. Za ní se seřadily obvyklé rivalky. Druhá byla Mirka Pešáková a třetí Lucie Kolková.

„Tentokrát jsme měli pro první čtyři v cíli připravené hodnotné ceny. Postaral se o ně Stanislav Juránek, který nad letošním dvacátým ročníkem Triexpert Cupu převzal záštitu,“ uvedl Kalina.

V předešlém článku bylo chybně uvedeno, že do celkových výsledků se započítává patnáct závodů z dvaceti. Tak to fungovalo minulý rok, letos je to však jinak.

„Rozhodli jsme se, že započteme jen třináct startů. Udělali jsme se to kvůli tomu, že většina dílů se odehrává přes prázdniny a dost lidí je mimo Brno. Chceme, aby i oni mohli pomýšlet na úspěch v celkovém pořadí,“ vysvětlil ředitel seriálu.

Čípa, který letos zatím oběhl osm závodů, tak má stále šanci na obhajobu loňského primátu. Ve zbývajících pěti dějstvích však nesmí ani jednou chybět, jinak vítězství připadne nejspíš Petrovi.

Příští středa 10. srpna bude znamenat příjemné osvěžení. Triexpert Cupu totiž vytrvalce zavede na zbrusu novou trať, kterou pořadatelé nachystali v okolí hotelu Myslivna v brněnských Kohoutovicích. Závodit se bude na zhruba 7,5 kilometru náročné trase.

„Jde jednoznačně o nejtěžší díl ze seriálu. Všechny varuji, že je super obtížná,“ varoval Kalina. Jeho slova potvrzuje převýšení, které činí asi 250 metrů. „Poběží se ve svahu pod Myslivnou tři smyčky. Podklad je velmi různorodý, od asfaltu až po kameny. Pokud však bude sucho, doporučuji i tak normální silniční boty,“ vzkázal ředitel.

Start je tradičně v šest hodin večer u hotelu Myslivna

Výsledky