V olympijském maratonu se mimo jiné představila německá dvojčata – dívky Anna Hahner a její sestra Lisa se před cílem chytily za ruce a cílem proběhly s úsměvem vedle sebe. Tento finiš dle BBC dělí Německo na dva tábory – jedni říkají, že jde o oslavu sportovních ideálů, druzí hovoří o zradě.

Dvojčata dokončila závod zhruba v polovině startovního pole, na jednaosmdesátém a dvaaosmdesátém místě. Překročení cílové pásky současně byla prý náhoda, dle Anny se jednalo o „magický moment“. V cíli byly patnáct minut za svými osobními rekordy a o dalších šest minut více jim chybělo na vítězku.

Následovalo obvinění z trivializování závodu od autorit z německé výpravy, nicméně na sociálních sítích se objevily i hlasy sympatizující s celým gestem. „Vypadalo to, jako by dokončovaly zážitkový běh a ne olympijský závod,“ uvedl šéf německého atletického svazu Thomas Kurschilgen novinářům. Podle něj byl tento neuctivý čin políček všem ostatním atletům v německém dresu. Vztahy s médii by neměly stát před zájmy německého týmu, dodal podle BBC.

Faktem je obrovská popularita dvojčat, dívky zcela zastínily další německou maratonkyni Anju Scherl na 44. místě. Samotné závodnice zvýšenou publicitu vítají, nedostávají totiž žádnou podporu z veřejných zdrojů. Nicméně dle vlastních slov udělaly, co bylo v jejích silách. Doběh olympijského maratonu označily za jeden z nejlepších sportovních momentů, pro který trénovaly na hranici svých možností a někdy i za ní.

Do kauzy se zapojili i novináři, fejetonista Lars Wallrodt v celostátním německém deníku Die Welt výsměšně uvedl, že si dívky mohou dělat, co chtějí. Web Le Buzz si myslí, že celá kauza je trochu přehnaná a ptá se, jestli zrovna o takových momentech nejsou olympijské hry…

Německé dvojčata zastínila také severokorejské sestry Kim Hye-song a Kim Hye-gyong, které dokončily závod na desátém a jedenáctém místě.

I v české historii najdeme dva skvělé vytrvalce, kteří byli narozeni ve stejný den – Petr a Pavel Klimešovi. Maraton měl Petr za 2:13:27, jeho bratr za 2:12:59. Osobní rekordy na pět kilometrů mají 13:25,3 a 13:25,9, desítku 28:14 a 28:23, v půlmaratonu mají časy na vteřinu stejné. „Když jsme měli stejné genetické předpoklady a trénovali společně, tak potom i ty časy byly podobné,“ vzpomněl kdysi Petr Klimeš v rozhovoru pro BezvaBĚH.

Foto: Facebook Anny a Lisy Hahnerových