Potřetí za sebou dokázal Jan Zemaník ze Salomon-run.cz vyhrát Slezský maraton (2016, 2015, 2014). Tak jako v minulých letech, tak i v sobotu neměl soupeře a odběhl závod způsobem start cíl. Jeho výsledný čas byl 3:36:59. Tento horský maraton dokončilo 232 běžců.

Druhým v cíli, se ztrátou téměř 25 minut, byl Slovák Juraj Török (EMKO športový klub – 4:02:24), jako třetí dokončil Petr Škrabánek (MK Seitl Ostrava – 4:03:57. Nutno poznamenat, že Petrovi je letos 56let!

„Byla to moje pátá účast a třetí vítězství. Jinak to pro mě byl sólo závod, takže jsem si šel od startu svoje tempo, docela pohodu, ve stínu jsem toho dost odběhal, na slunci se zase více šetřil. Bylo to o něco delší než loni, takže nelze srovnávat, každopádně mám radost,“ řekl Honza Zemaník.

V ženách byla nejlepší Kristýna Chmelková (TJ Liga 100 Olomouc – 4:29:48), druhá doběhla Veronika Tuhovčáková (Salomon-run.cz – 4:44:29), třetí pak Andrea Krstevová (Pearl Izumi – 4:54:31).

Foto 638× – Lukáš Podolák

Výsledky


Na o něco málo větším Jesenickém maratonu se prosadil David Pelíšek, běžec z AK Olomouc. Dokázal zvítězit v čase 3:15:32, což je nejlepší dosažený čas v tomto závodě.

Výborného výsledku dosáhl Oldřich Kokošek z Pearl Izumi, když doběhl na druhém místě s časem 3:27:32. Třetím v cíli byl Pavel Novák – 3:29:07.

„Snažil jsem se o vyrovnané tempo už od startu. Držel jsem 3.-4. pozici do Červenohorského sedla a pak už jsem běžel sám na třetím. Deset kilometrů před cílem jsem stále držel slušné tempo, což znamenalo doběhnout druhého závodníka na cca 35. km. Pak jsem si už druhé místo hlídal až do cíle. Za dva týdny mě čeká Rosseta skyrace v Itálii, kde jsem dostal pozvání, tak uvidíme, jak se mi bude dařit v mezinárodní konkurenci,“ uvedl Oldřich Kokošek.

Nejrychlejší ženou byla podle očekávání Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava – 4:07:40), která dokázala vyhrát se sedmnáctiminutovým náskokem před druhou Janou Matějíkovou (TJ Liga 100 Olomouc – 4:24:43). Třetí skončila Martina Hampejsková (ŠNECI na MAX – 4:26:21).

„Běželo se mi dobře, od začátku jsem si závod nesmírně užívala a trochu se krotila, ať to moc nepřepálím. Jsem více zvyklá na horské maratony s podstatně výraznějším převýšením, takže jsem moc nedokázala odhadnout tempo, kterým mám běžet. Závod bez krize, nemusela jsem běžet na krev, věděla jsem, že za mnou další žena není. Jen jsem měla zvolit trochu tlumivější obuv. Závod byl krásný a lehce nostalgický, v Jeseníkách jsem prožila každé léto svého dětství. Jsem moc ráda, že jsem si po delší době zaběhla něco opravdu pro běžce a navíc na tak krásné trase. Na začátku září se chystám do Itálie na Skyrace s Tomášem Macečkem a Oldou Kokoškem. Pak se uvidí, dlouho jsem neběžela nic po silnici, tak mě láká zkusit po dlouhé době půlmaraton,“ pochvalovala si vítězka Denisa Krejčiříková.

Výsledky